Grote rampenoefening in Veiligheidsregio Kennemerland

Vandaag, donderdag 20 maart 2008, houden vanaf 21.30 uur de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de Veiligheidsregio Kennemerland een rampenoefening. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp, een simulatie. Daarop moeten zij gezamenlijk een organisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden. Voor de oefening is om ongeveer 21.30 uur in de meldkamer het bericht binnengekomen dat een vliegtuig een motor heeft verloren. De motor komt neer op een bedrijf aan de A.Hofmanweg op het industrieterrein Waarder- en Veerpolder in Haarlem en veroorzaakt daar een grote brand. Het vliegtuig zelf crasht vervolgens in de Transvaalbuurt in Haarlem ter hoogte van de Pieter Maritzstraat.

Ambulances, brandweer- en politie-auto's die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn niet te zien. Het zijn namelijk niet de operationele diensten die oefenen, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Wel zal er enige activiteit van de hulpverleners zichtbaar zijn.

De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er in Haarlem of ergens anders in de Veiligheidsregio Kennemerland een echte ramp of groot ongeval voordoet, kan de oefening geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.

De oefening was een verrassing voor de hulpverleners en hun bestuurders; de exacte datum is tot het laatste moment geheim gehouden. Men wist alleen dat er in maart 2008 geoefend zou worden. Over de plaats van de nagespeelde ramp was van tevoren alleen bekend dat de oefening in de gemeente Velsen, Heemskerk, Haarlemmermeer of Haarlem zou plaatsvinden. In het echt weten de hulpverleningsdiensten natuurlijk ook niet van tevoren wanneer en waar zich een ramp voordoet.

De oefening wordt georganiseerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Belangrijk is dat de veiligheidsregio's goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord. De Inspectie OOV bekijkt daarom of de hulpverleningsdiensten en gemeenten van alle Veiligheidsregio's in Nederland een ramp het hoofd kunnen bieden. In de Veiligheidsregio Kennemerland heeft de Inspectie OOV, in het kader van de Territoriale Congruentie, al in 2006 en 2007 gekeken hoe het met de plannen van de regio staat. Op basis van de uitkomsten heeft de regio waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Het naspelen van een echte ramp is bedoeld om te kijken of deze plannen in de praktijk ook echt werken.

Direct na de oefening zal nog niet bekend zijn hoe de regio heeft gefunctioneerd. De gegevens moeten eerst worden verzameld en geanalyseerd. De Inspectie OOV verwacht het rapport in de eerste helft 2008 af te ronden.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed