Gemeente Zandvoort


College belooft raad discussiestuk parkeerterrein Zuid

Tijdens de extra gemeenteraadsvergadering van 20 maart stonden het beschikbaar stellen van een extra krediet voor het Louis Davidscarré en de bekrachtiging van de vestiging van het voorkeursrecht gemeenten in de Middenboulevard op de agenda. Maar de door het CDA aangevraagde interpellatie over de verpachting van parkeerterrein Zuid leidde deze keer de aandacht van die prominente ontwikkelingsgebieden af.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden. U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken. Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren. Ga naar: Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Interpellatieverzoek aan agenda toegevoegd
Er is ruime steun voor de behandeling van het interpellatieverzoek van het CDA om van het college duidelijkheid te verkrijgen over zijn besluit om het parkeerterrein nog voor twee jaar te verpachten. De agenda wordt aangepast zodat dit onderwerp voor het besloten deel aan bod komt.

Bekrachtiging vestiging voorkeursrecht Middenboulevard De raad besluit het voorkeursrecht, dat eerder al door het college was gevestigd, over te nemen. De gemeente heeft nu weer twee jaar de tijd om een nieuw of aangepast bestemmingsplan te maken. In die tijd moeten de eigenaren van de panden, waarop het voorkeursrecht rust, eerst naar de gemeente als ze hun eigendommen willen verkopen. Het CDA is tegen, onder meer omdat het besluit volgens die partij juridisch zwak is. Ook Groenlinks stemt tegen; raadslid Van Deursen vindt principieel dat de gemeente zich niet op de huizenmarkt moet begeven.

Aanvullend krediet Louis Davids Carré
Zonder discussie aangenomen. Wethouder Tates toont zich verheugd over deze belangrijke stap en dankt iedereen die daaraan zijn medewerking heeft gegeven.

Bekrachtiging geheimhouding
Voorstel aangenomen.

Interpellatieverzoek CDA over parkeerterrein Zuid
CDA-er De Roode stelt dertien vragen aan het college over dit onderwerp, waarop Wethouder Tates de antwoorden geeft. Hij stelt onder meer, in reactie op de vragen waarom de raad niet tijdig is geïnformeerd over het collegebesluit, dat het interpellatieverzoek wel heel erg snel na de vaststelling van de besluitenlijst van het college kwam; het college had niets eens de gelegenheid om de raad te informeren.

Ook gaat de wethouder op de inhoudelijke punten in. Hij ziet het streven om parkeerterreinen in eigen beheer te nemen als iets voor de lange termijn, als er ook parkeergarages zijn gebouwd en er een gemeentelijke parkeerdienst is ingesteld. Hij twijfelt aan de meeropbrengst van ¤ 100.000, die ooit in de begroting was opgenomen bij het in eigen beheer nemen van parkeerterrein Zuid. Ook wijst hij op de wens om regelingen te treffen voor campers en voor het parkeren voor logiesverstrekkende bedrijven. Het college vindt het kortom wijs om met de huidige exploitant te gaan overleggen over een verlenging van het contract met enige jaren. Ook niet meer dan dat, want dan zou er openbaar moeten worden aanbesteed en dan valt er niet meer te onderhandelen met de pachter, onder meer over de huur.

De raad is niet overtuigd door deze antwoorden en toont zich gepikeerd omdat de toezegging dat eerst met de raad zou worden overlegd niet is nagekomen. 'Er zijn beloftes geschonden', stelt A. van der Veld (GBZ). Zij dient na een schorsing samen met De Roode van het CDA een motie in, waarin het college wordt opgedragen het parkeerterrein Zuid alsnog in 2009 in gemeentelijk beheer te nemen en waarin de afkeuring over de handelwijze van het college wordt uitgesproken.

Nu is het de beurt aan het college om een schorsing aan te vragen. Het keert terug in de raad met de verklaring dat de procedure niet naar behoren is verlopen, dat het besluit van het college om met de pachter te gaan overleggen tijdelijk wordt opgeschort en dat er uiterlijk in mei een discussiestuk naar de raad komt, met het standpunt van het college daarin, om te bespreken in een commissie. De raad kan leven met de gedane toezegging en de indieners trekken hun motie in.