Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 20 maart 2008

Cultuurhistorische wandeling waterberging Twisk

In samenwerking met IVN West-Friesland organiseert Landschap Noord-Holland op zondag 6 april van 10.00-12.00 uur een excursie rondom waterberging Twisk. Tijdens de rondwandeling is er aandacht voor historie, beheer, waterhuishouding en natuurlijk de flora en fauna in dit gebied.

Ten noorden van Twisk is 38 hectare grond afgegraven om in gebruik te nemen als waterberging bij hevige regenval. De kans op wateroverlast is daardoor verkleind. Met het creëren van meer ruimte voor water zijn er meer mogelijkheden voor natuur ontstaan. Dit gebied ligt in de ecologische hoofdstructuur, dat is een soort levensader die natuurgebieden aaneenkoppelt. Er is een nat plasdrasgebied ontstaan waar vele soorten dieren zich thuis voelen, zoals grutto's, bontbekplevieren en kemphanen, maar ook veel eenden zoals zomertaling en zelfs lepelaars.

We treffen u graag bij de ingang van het Marepad aan de Noorderweg. Vanaf de N239 draait u hiervoor in zuidelijke richting de Noorderweg op naar Twisk. Na circa 300 meter vindt u aan uw rechterhand de ingang van het Marepad. Parkeren kunt u aan genoemde ingang van het Marepad of op het parkeerplaatsje dat net voor het Marepad aan uw rechterhand ligt.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, Beschermers betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 1,50.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

Noot voor de redactie /