Waarschuwing voor onverzekerde scooters, brommers en snorfietsen

21/03/2008 11:00

RDW

Waarschuwing voor onverzekerde scooters, brommers en snorfietsen

Eigenaren van onverzekerde scooters, brommers en snorfietsen krijgen binnenkort een waarschuwing van de RDW en het advies om hun voertuig alsnog te laten verzekeren of te schorsen.

In samenwerking met BVOM (Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie) controleert de RDW in het verzekeringsregister of scooters, brommers en snorfietsen verzekerd zijn. Als ze als onverzekerd geregistreerd staan, dan ontvangt de eigenaar een waarschuwingsbrief van de RDW. "Eerst krijgen mensen een waarschuwing. Als na enkele weken uit een volgende controle blijkt dat de scooter, brommer of snorfiets nog steeds niet als verzekerd geregistreerd staat en ook niet is geschorst, riskeert de eigenaar een boete van 220 euro", aldus Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. "Misschien is er sprake van onwetendheid en staan mensen er niet bij stil dat hun scooter, brommer of snorfiets verplicht verzekerd moet zijn. Ook al staat deze in de schuur. Daarom sturen we eerst een waarschuwing."

Wel verzekerd
Volgens de 'Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen' moeten scooters, brommers en snorfietsen verzekerd zijn, tenzij ze geschorst zijn. Als de scooter, brommer of snorfiets wel verzekerd is en de eigenaar krijgt toch een waarschuwingsbrief, dan adviseert de RDW de eigenaar om direct contact op te nemen met zijn verzekeringsmaatschappij. Alléén deze kan zorgen voor een juiste registratie van de verzekering in het verzekeringsregister. Via www.rdw.nl kan iedereen controleren of zijn scooter, brommer of snorfiets als verzekerd geregistreerd staat. Bedrijfsvoorraden
Gebleken is dat verscheidene bedrijven die scooters, brommers en snorfietsen in hun bedrijfsvoorraad hebben staan, volgens het RDW-register verzuimd zouden hebben om daarvoor een (collectieve) verzekering af te sluiten. Of er is wel een verzekering, maar die is door de verzekeringsmaatschappij niet geregistreerd bij de RDW. Dat moet uiteraard wel. De RDW adviseert ook deze bedrijven - als zij een herinnering van de RDW ontvangen - om contact op te nemen met de verzekeraar.

Schorsen
Een scooter, brommer of snorfiets moet verzekerd zijn, ook als deze niet wordt gebruikt. Net zoals dit bij auto's het geval is. Er is slechts één uitzondering op deze regel. De verzekeringsplicht geldt niet als de geldigheid van het kentekenbewijs is 'geschorst'. Een schorsing kan de eigenaar regelen op het postkantoor of bij de balie van de RDW in Den Bosch, Veendam of Zoetermeer en kost 10 euro. Een schorsing geldt voor één jaar en moet jaarlijks verlengd worden. Tijdens de duur van de schorsing mag het voertuig niet gebruikt worden en mag het zich niet op de openbare weg bevinden.






Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,

RDW