Partij van de Arbeid

Huurverhoging gelijk aan inflatie

21-03-2008 11:23

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Vogelaar dat de huurprijzen maximaal 1,6 procent mogen stijgen, gelijk aan de inflatie. Tweede-Kamerlid Staf Depla: Wat ons in de oppositie niet lukte, doen we nu vier jaar lang, de huren niet meer dan de inflatie laten stijgen. De vorige kabinetten wilden de huren liberaliseren, een kabinet met de PvdA zorgt dat de huren alleen de inflatie volgen.

Bij het aantreden heeft het kabinet afgesproken dat de maximale verhoging van de huren gelijk is aan de inflatie. Per 1 juli 2008 worden de huurprijzen aangepast aan het inflatiepercentage over het jaar 2007. Dat betekent voor het komende jaar, van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009, een maximale huurverhoging van 1,6 procent. Verhuurders moeten vervolgens voor 1 mei 2008 in een brief aan de huurders melden wat de huurverhoging per 1 juli 2008 zal zijn.

Depla: Ik ben erg blij dat we deze verkiezingsbelofte waar kunnen maken. Veel mensen maken zich zorgen hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Huren is een grote kostenpost, het is belangrijk dat er een einde gekomen is aan de trend dat mensen elk jaar een steeds groter deel van hun inkomen aan huren moeten betalen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit aan de Eerste en Tweede Kamer zal worden gezonden en daarna voor advies aan de Raad van State.