Woonbond


21-03-2008

Huurverhoging 2008 maximaal 1,6 procent

Bij zijn aantreden heeft het kabinet afgesproken dat de maximale jaarlijkse huurverhoging gelijk is aan de inflatie. Het is daarom geen verrassing dat het kabinet het maximale huurverhogingspercentage voor 2008 nu officeel heeft vastgesteld op 1,6 procent. Dit maximum geldt voor 95 procent van de huurwoningen, omdat zo'n 5 procent is geliberaliseerd en dus een vrije markthuur heeft.

Het maximale huurverhogingspercentage wordt vastgesteld via een ministeriële regeling. Verhuurders moeten vervolgens voor 1 mei 2008 in een brief aan de huurders melden wat de huurverhoging per 1 juli 2008 zal zijn.

Ook de eigen bijdrage voor de huurtoeslag gaat dit jaar omhoog met 1,6 procent. De eigen bijdrage (normhuur) volgt daarmee de huurprijsontwikkeling per 1 juli 2008 en niet de ontwikkeling van het netto-bijstandsinkomen dat in 2007 met 1,9 procent is gestegen. Het kabinet kiest daarmee voor de meest gunstige aanpassing voor de huurtoeslagontvangers. De normhuur is dat deel van de huur waar huurders geen huurtoeslag over ontvangen en wordt ieder jaar aangepast. De hoogte van de normhuur is inkomensafhankelijk.