Provincie Limburg

Persberichten

Maak van Midden-Limburg je voortuin
Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg

Woensdagavond 18 maart 2008 presenteerde prof. Riek Bakker in Thorn in het kader van gebiedsontwikkeling Midden-Limburg een conceptvisie. Sinds januari leidt zij in opdracht van de zeven gemeenten in Midden-Limburg en de Provincie Limburg de 'Snelkookpan Midden-Limburg'. De 'snelkookpan' is een proces waarin de gemeenten met de Provincie en marktpartijen in krap zes maanden afspraken maken over regionale samenwerking, die verder reikt dan het belang van één gemeente. De gezamenlijke overheden, maatschappelijke organisaties en ondernemers werken aan een geheel van plannen en projecten dat Midden-Limburg zelf onderscheidend op de kaart zet en de regio de komende decennia echt vooruit helpt.

"Maak van Midden-Limburg je voortuin in plaats van je achtertuin", zei Riek Bakker woensdagavond tegen de raadsleden van de zeven gemeenten en ondernemers in Midden-Limburg. "Je hebt een prachtig gebied, vol dynamiek, maar de krimp slaat toe en de concurrentie ligt op de loer. Als je niets doet, weet je zeker dat anderen je voor zijn. Investeer in sterke steden en een vitaal platteland", aldus Bakker.

De presentatie van de visie was de eerste stap in het proces. Halverwege mei en eind juni volgen de tweede en derde 'dag van Midden-Limburg'. Tijdens deze dagen bespreken de raadsleden op basis van de visie een ontwerp-uitvoeringsprogramma en daarop gebaseerde gezamenlijke projectvoorstellen. Financieel goed onderbouwd, solide, gedragen door investeerders en onderbouwd door afspraken tussen de gemeenten die de projecten en van de onderlinge samenwerking onomkeerbaar moeten maken.

* Regiovisie Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg PDF-document
* Presentatie Regiovisie Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg PDF-document

21-3-2008 11:58