Miltenburg over het niet betalen van verzorgingskosten gemaakt op 29 februari

Antwoorden op kamervragen van Miltenburg over het niet betalen van verzorgingskosten gemaakt op 29 februari

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2836870

21 maart 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Miltenburg (VVD) over het niet betalen van verzorgingskosten gemaakt op 29 februari (2070813300).

Vraag 1.

Is het u bekend dat februari dit jaar een extra dag telt omdat 2008 een schrikkeljaar is?

Antwoord 1.

Ja, dit is mij bekend.

Vraag 2.

Deelt u de mening dat (medische) kosten en personeelskosten op 29 februari even hoog zijn als op andere dagen van het jaar?

Antwoord 2.

De medische kosten en de verblijfskosten zijn even hoog als op andere dagen van het jaar. De personeelskosten zijn hoofdzakelijk gebaseerd op maandlonen en daarbij maakt het aantal dagen per maand niet uit. In de bekostigingssystematiek worden er echter in een schrikkeljaar wel meer uren en dagen afgesproken. Dit zou ten laste van de regionale groeiruimtes gaan.

Vraag 3.

Bent u op de hoogte van het feit dat sommige zorgkantoren aan instellingen, maar ook aan particulieren die zelf zorg inkopen via een PersoonsGebonden Budget (PGB), de mogelijkheid ontzeggen om extra kosten, gemaakt door deze extra dag, in rekening te brengen?

Antwoord 3.

Neen, hierover heb ik geen signalen ontvangen.

Vraag 4.

Vindt u het terecht dat zorgkantoren dit doen? Zo ja, waarom?

Antwoord 4.

Neen, dit acht ik niet correct.

Vraag 5.

Bent u bereid zorgkantoren te dwingen de extra kosten als gevolg van het schrikkeljaar te vergoeden? Zo ja, op welke manier gaat u dit doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5.

Ik heb de NZa verzocht bij de regionale contracteerruimtes rekening te houden met het schrikkeljaar. Op deze wijze kunnen de extra productieafspraken, die het gevolg zijn van het schrikkeljaar gemaakt worden zonder dat daarmee de groeiruimte wordt belast.

Vraag 6.

Kunt u deze vragen zo snel mogelijk beantwoorden?

Antwoord 6.

Ja