CPNB


Persbericht 21-3-2008
Grote belangstelling voor 73ste Boekenweek
25 miljoenste Boekenweekgeschenk valt in Haarlem

Vandaag is in boekwinkel H. de Vries in Haarlem het 25 miljoenste Boekenweekgeschenk over de toonbank gegaan. Mevrouw Anuschka Fux was de gelukkige. Zij ontving een verzilverd exemplaar van het Boekenweekgeschenk 2008, De pianoman van Bernlef.

Het geschenk werd ingesteld in 1932, tijdens de eerste Boekenweek. Sindsdien zijn 73 titels verschenen, die tezamen in een oplage van ruim 25 miljoen door de boekhandel cadeau zijn gedaan bij aankoop van Nederlandstalige boeken. Het 25 miljoenste Boekenweekgeschenk viel in de 73ste Boekenweek met als motto VAN OUDE MENSCHEN... De derde leeftijd en de letteren. Ondanks het matige weer, zullen zaterdag om 18.00 uur naar schatting 950.000 mensen een boekwinkel hebben bezocht.

Het Boekenweekgeschenk, een korte geschiedenis
In 1932 verscheen het eerste Boekenweekgeschenk, Geschenk - Bijdragen van Nederlandsche schrijvers en schrijfsters (door A.M.E. van Dishoeck, C. Veth en C.J. Kelk), in een oplage van 32.000 exemplaren. Het werd cadeau gedaan aan de goede klanten van de boekhandel bij aankoop van meer dan f 2,50 aan Nederlandstalige boeken. De Boekenweek is sindsdien jaarlijks gehouden, met vier jaar onderbreking tijdens de Duitse bezetting.

Het Boekenweekgeschenk wordt altijd geschreven door een Nederlandstalige auteur. Eenmaal ging de opdracht naar een buitenlandse auteur, dat was in het jaar 2001met Salman Rushdie. Het 73ste Boekenweekgeschenk, De pianoman van Bernlef, is door de boekverkopers 960.000 maal afgenomen.

H. de Vries Boeken, al 73 Boekenweken actief
H. de Vries Boeken is geopend in 1905 en is een zelfstandige, onafhankelijke boekhandel, gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. De boekwinkel geeft vanaf de allereerste editie van de Boekenweek,
in 1932, het Boekenweekgeschenk aan haar klanten cadeau.

De Boekenweek 2008: grote belangstelling
Op de voorlaatste dag van de Boekenweek 2008 is de algemene prognose dat het een zeer geslaagde editie is. Het Boekenweekessay van Renate Dorrestein is nagenoeg overal uitverkocht, terwijl de meeste winkels verwachten aan het eind van de zaterdag geen geschenken meer op voorraad te hebben. De Bestseller 60 laat zien dat veel lezers belangstelling tonen voor titels over ouderdom. Daarnaast blijken de romans van Nederlandse auteurs zeer populair.

NS is hoofdsponsor van de Boekenweek.

Zie ook www.boekenweek.nl.