Ministerie van Financiën

Positieve uitspraak Hoge Raad inzake buitenlands vermogen

nieuwsbericht | 21-03-2008 | Directie Voorlichting

Het arrest van de Hoge Raad in de KB-Lux zaak valt positief uit voor de Belastingdienst. De Hoge Raad heeft beslist dat de Nederlandse Belastingdienst op grond van de gegevens in de gestolen microfiches een nader onderzoek mocht instellen naar verzwegen bankrekeningen.

Ook mochten de bankgegevens die de belastingplichtigen onder druk aan de belastingdienst hebben verstrekt, worden gebruikt voor het opleggen van boetes. Ook kregen de rekeninghouders geen gelijk in hun stelling dat zij onder strafdreiging gedwongen waren aan hun eigen veroordeling mee te werken.

De Hoge Raad geeft in het arrest ook aan dat naar zijn mening een langere navorderingstermijn (12 jaar) gerechtvaardigd is als het gaat om gevallen waarin er pogingen worden gedaan om vermogen buiten het zicht van de fiscus worden gehouden. De Europese regels verplichten de Hoge Raad overigens nog wel om hierover vragen voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Het arrest van de Hoge Raad is een belangrijke steun voor Nederland in die procedure voor het Europese Hof van Justitie.

Meer informatie


* Lees hier de volledige uitspraak

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Uitvoering Belastingdienst


* Laatst aangepast: 21-03-2008