Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 21 maart 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2008/336/62990 2070813510 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van de leden Koopmans en Roefs over het gebruiken van de verzorgingsplaats langs de A4 bij Hoogmade door automobilisten om files voor de openstaande brug over de Oude Rijn (deels) te vermijden.


1. Is het u bekend dat automobilisten de verzorgingsplaats langs de A4 bij Hoogmade (in de richting van Leiden) gebruiken om de files voor de openstaande brug over de Oude Rijn (deels) te vermijden?


1. Ja, dit verschijnsel doet zich niet alleen voor wanneer de brug over de Oude Rijn is geopend, maar ook bij reguliere files.


2. Deelt u de mening dat dit soort gedrag de fileproblematiek op dit deel van de A4 verergert, tot verkeersonveilige situaties leidt en bovendien ergernis veroorzaakt bij medeweggebruikers?


2. Ja.


3. Wilt u toezeggen te zullen bezien of hiertegen kan worden opgetreden, bijvoorbeeld door het weren van niet-bestemmingsverkeer?

3. Na overleg met de politie is onlangs besloten tot de volgende maatregelen. Op de uitvoegstrook naar de verzorgingsplaats de Bospoort worden snelheidsbeperkingen opgelegd. De maximum toegestane snelheid wordt Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

RWS/SDG/NW2008/336/62990

teruggebracht van 100 km/u naar 70 km/u, en vervolgens naar 50 km/u tot 30 km/u ter hoogte van het benzinestation en de verzorgingsplaats. De politie zal in die situatie bezien hoe de handhaving ter plekke moet plaatsvinden.

Ter hoogte van het benzinestation en de verzorgingsplaats worden verkeersdrempels aangelegd om de snelheid van de auto's terug te brengen.

De bovenstaande maatrgelen worden binnen een termijn van 2 maanden uitgevoerd.

Mochten bovenstaande maatregelen onvoldoende soelaas bieden, dan zal een herinrichting van de verzorgingsplaats worden overwogen. Concreet betekent dit dat de (direct doorgaande) route vanaf de verzorgingsplaats naar de invoegstrook op de A4 zal worden aangepast, het wordt dan lastiger gemaakt om snel via de verzorgingsplaats weer de A4 te bereiken.

De wegenverkeerswetgeving voorziet niet in de mogelijkheid tot het weren van niet- bestemmingsverkeer op verzorgingsplaatsen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---