Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (Stichting HKZ)

BOB-branche volledig gecertificeerd

In februari 2008 waren alle screeningsorganisatie voor Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker (BOB) in bezit van het HKZ-certificaat.

Daarmee is in één klap de totale branche gecertificeerd. Een unicum.

Een grote stap voorwaarts

Voor Judith Geraeds, kwaliteitsmedewerker bij de Stichting Kankerpreventie en -screening Limburg (SKSL), betekent certificatie van alle BOB-screeningscentra een kroon op het werk. Van een dergelijk resultaat kun je alleen maar dromen, verzucht ze. We hebben er jaren hard voor gewerkt. Door alle procesbeschrijvingen meteen te integreren in de bestaande processen, kreeg kwaliteitsverbetering een gezicht. De medewerkers zijn nu meer alert op het verloop van processen en weten waartoe het allemaal leidt. Verder was de cliënttevredenheid altijd al heel hoog, dus ik verwacht dat onze cliënten de kwaliteit van zorg niet wezenlijk anders ervaren dan voorheen. Ze hebben er vooral indirect mee te maken, bijvoorbeeld als het gaat om onderwerpen als doorlooptijd of bejegening. De eigen normenset waarmee onze screeningsorganisaties al werkten, diende als input voor het certificatieschema. Dit werd ontwikkeld op verzoek van het Managers Overleg Bevolkingsonderzoek borstkanker.

Ook na certificatie stopt het werken aan kwaliteitsverbetering binnen de BOB-centra niet. Zo staat het doorontwikkelen van het managementinformatiesysteem op het programma. Dit moet meer aansluiten bij de praktijk. De BOB-screeningscentra zijn dan niet alleen beter in staat om regelmatig resultaten te meten. Ze kunnen ook met specifieke kengetallen bewijzen dat ze aan de gestelde eisen - zoals aan de doorlooptijd van een screening - voldoen.

Stevige positie

Dat nu álle screeningscentra een HKZ Keurmerk hebben, is een sterk punt voor de totale branche. Dit gegeven versterkt zeker onze positie. Voor wat betreft de toekomst kijken we bijvoorbeeld ook steeds vaker naar de kwaliteit die ketenpartners leveren. Activiteiten van die onderdelen binnen de keten, die van invloed zijn op ons eigen werk - zoals afspraken over de samenwerking met radiologen of met andere leveranciers liggen ook in ons kwaliteitsmanagementsysteem vast, aldus Geraeds.