Inspectie Werk en Inkomen

IWI: Controle op verwijderen asbest moet beter

Veel bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen, werken niet volgens de wettelijke regels. De instellingen die de certificaten verlenen (cki's) zijn vaak terughoudend in hun optreden tegenover bedrijven die al eerder in de fout zijn gegaan. Tot die conclusie komt de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Handhaven door certificeren.

IWI vindt dat de certificerende instellingen meer aan handhaving moeten doen. Op de onderzochte locaties constateerden cki's minder overtredingen dan de Arbeidsinspectie. In het algemeen leggen cki's bij overtredingen ook minder sancties op en zijn de sancties minder zwaar. Cki's beschikken over een aantal lichte sanctiemiddelen, maar ook over enige vrij zware. Ze kunnen bijvoorbeeld een certificaat van een asbestverwijderbedrijf intrekken. Cki's zijn commerciële bedrijven die een publieke taak uitvoeren. Concurrentiedruk kan ertoe bijdragen dat een cki eerder zachte dwang hanteert dan strikt handhaaft en bestraft.

Bij het handhaven in de keten van asbestverwijdering zijn meerdere partijen betrokken: gemeenten, VROM inspectie, Arbeidsinspectie, cki's en IWI, bij het transport van asbest ook nog de provincie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Volgens IWI is het van groot belang dat de verschillende partijen intensiever communiceren en actiever samenwerken om tot een beter werkende keten van handhaving bij asbestverwijdering te komen. Door goede informatie-uitwisseling met de Arbeidsinspectie kunnen cki's beter optreden bij overtredingen van door hen gecertificeerde bedrijven.

IWI onderzocht eind 2007 hoe cki's opereren bij bedrijven waarvan bekend is dat ze in het verleden de regels hebben overtreden. Deze bedrijven waren bekend uit onderzoek van de Arbeidsinspectie in 2005 en 2006. De inspectie onderzocht in hoeverre cki's daar overtredingen zien en hoe ze de geconstateerde overtredingen afhandelen.

Werken met asbest brengt grote risico's met zich mee voor de gezondheid van werknemers en andere mensen in de omgeving. Jaarlijks sterven in Nederland 400 tot 700 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbestvezels. Er zijn circa 300 gecertificeerde asbestverwijderbedrijven, de minister heeft negen cki's aangewezen om op dit gebied certificaten te verlenen.
IWI houdt namens de minister van SZW toezicht op het functioneren van de certificatie- en keuringsinstellingen.

persbericht IWI, 21 maart 2008

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.