Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk ARBO/P&G/2008/6537 Datum 21 maart 2008

Onderwerp Aanpak asbestverwijdering

Hierbij bied ik u het rapport "Handhaven door certificeren" van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) aan. Het rapport doet verslag van een studie naar het functioneren van certificerende instellingen die door mijn ministerie zijn aangewezen op het terrein van asbestverwijdering. Naast de positieve aspecten die het rapport naar voren brengt, bevat het rapport ook een aantal punten van kritiek. Deze betreffen met name dat de certificerende instellingen op het werkveld asbestverwijdering te terughoudend zijn bij hun sanctioneren, en dat zij nog onvoldoende invulling geven aan de verplichting tot het doorgeven aan de Arbeidsinspectie van onveilige situaties die zij in hun werk tegenkomen.

In het licht van het rapport heb ik inmiddels besloten de bestaande arboregelgeving op asbestgebied aan te scherpen. Het betreft in het bijzonder de regels met betrekking tot de aanwijzing, en intrekking daarvan, van de certificerende instellingen op het gebied van asbest, en daarnaast de eisen op basis waarvan deze instellingen certificaten aan bedrijven verlenen en intrekken. De belangrijkste maatregelen betreffen kort gezegd het volgende:
1. Een stillegging of andere zware maatregel gemeld door de Arbeidsinspectie bij een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf is voor de certificerende instelling aanleiding het certificaat van het betreffende bedrijf in te trekken, tenzij de instelling besluit en deugdelijk motiveert waarom dat (nog) niet gerechtvaardigd is. Een dergelijk besluit wordt geregistreerd en opgenomen in de jaarlijkse rapportage aan SZW.
2. De frequentie waarmee de certificerende instellingen bij de verwijderingsbedrijven controles uitvoeren wordt aanzienlijk verhoogd.
Ik zal de certificerende instellingen erop wijzen dat bij het niet naleven van de regels hun aanwijzing in het geding komt. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) zal toezicht blijven houden op de certificerende instellingen.
Hiermee geef ik tevens invulling aan mijn toezegging u te informeren over mijn aanpak m.b.t. asbestverwijderingsbedrijven.

Ons kenmerk ARBO/P&G/2008/6537

Wat betreft de wederzijdse verplichting tot uitwisseling van informatie met de Arbeidsinspectie merk ik op dat er inmiddels tussen partijen afspraken zijn gemaakt, waarin de informerende rol van beiden jegens elkaar verder verduidelijkt en geoperationaliseerd is.

Het IWI-rapport wijst ook op het belang van een goede ketenaanpak in de asbestsector. Bedoeld wordt dat de diverse, bij handhaving van de wet- en regelgeving op het gebied van asbest, betrokken organisaties beter samenwerken, zodat de effectiviteit en efficiency van de handhaving verbetert. Hoewel door verschillende betrokken partijen al de nodige initiatieven zijn genomen, is er mijns inziens reden voor verdere versterking van de keten. Partijen werken daarom samen verder aan een effectievere ketenaanpak op het terrein van asbest.

In aanvulling op bovengenoemde toezegging heeft de Minister van VROM ook toegezegd dat ik u nader inzicht zou verschaffen m.b.t. enkele aspecten van gecertificeerde asbestverwijdering.
Op de vraag of certificaten kunnen worden ingetrokken, luidt het antwoord bevestigend. De voorwaarden voor het verrichten van asbestwerkzaamheden in Nederland, die de ARBO wet- en regelgeving stelt, gelden voor elk bedrijf ongeacht het land van vestiging van het bedrijf. Deze voorwaarden zijn niet in strijd met de Europese regels voor aanbestedingen, die ook voor asbestwerkzaamheden gelden. Bij individuele aanbestedingen zal de aanbestedende dienst moeten waarborgen dat het certificaat van een bedrijf uit een andere lidstaat, dat gelijkwaardig is gebleken aan een Nederlands certificaat, ook geaccepteerd wordt.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):
IWI-rapport "Handhaven door certificeren", januari 2008


---