Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl
2513AA22XA

Contactpersoon W. Deken Ons kenmerk ARBO/P&G/2008/7459 Doorkiesnummer Datum 21 maart 2008 Faxnummer

Onderwerp Kamervragen van het lid Poppe over asbest en de
Olympische Spelen (2070810720)

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van VROM en de Staatssecretaris van VWS, de antwoorden op de Kamervragen van het lid Poppe (SP) over asbest in het Olympisch dorp in China.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk


2070810720
Vragen van het lid Poppe (SP) aan de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over asbest in het Olympisch dorp in China (ingezonden 6 februari 2008).

Vraag 1
Kent u het antwoord van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bij monde van de publieksvoorlichting over de vraag in hoeverre een Nederlandse werkgever verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn werknemers in China?

Antwoord:
Ja.

Vraag 2
Bestaat er in China een asbestverbod? Zo nee, hoe groot acht u de kans dat er asbesthoudende materialen in de accommodaties van de Olympische Spelen zijn verwerkt?

Antwoord:
De Nederlandse ambassade in Peking meldt dat onder andere in de stad Peking een verbod van kracht is op het gebruik van asbest in de bouw.

Vraag 3
Op welke wijze zijn bij de gigantische sloopwerkzaamheden van de woonwijken naast en gedeeltelijk op het Olympisch terrein voorzorgmaatregelen getroffen ter voorkoming van asbestvervuiling?

Antwoord:
De sloopwerkzaamheden hebben grotendeels plaatsgehad in de periode 2002 ­ 2005. Er is niet meer na te gaan welke voorzorgmaatregelen destijds getroffen zijn.

Vraag 4
Kunt u in tegenstelling tot de publieksvoorlichter wel uitsluitsel geven in hoeverre de Nederlandse werkgever verantwoordelijk is voor arbeidsomstandigheden van de werknemers in China en de blootsteling daar aan asbest?
Hebben de Nederlandse werkgevers in het buitenland verantwoordelijkheid inzake de Nederlandse ARBO wetgeving? In hoeverre is het personeel geïnformeerd inzake mogelijke asbestrisico's? Zo neen, waarom niet?


---

Ons kenmerk

Vraag 5
Bestaat de mogelijkheid dat de door het Nederlands Olympisch Comité naar de Olympische Spelen in China uitgezonden sporters en hun begeleiders in een met asbestvezels besmette omgeving worden gehuisvest en moeten trainen en sporten?

Vraag 6
Bent u bereid om er bij het Nederlands Olympisch Comité (NOC) op aan te dringen een onderzoek in te laten stellen naar mogelijke asbestbesmetting van de ruimten waarin de Nederlandse sporters en hun begeleiders zullen worden gehuisvest en moeten trainen en sporten? Bent u daarbij tevens bereid hiervoor deskundigheid ter beschikking te stellen? Zo neen, waarom niet?

Antwoorden 4, 5, en 6:
De Nederlandse ARBO wetgeving is, behoudens de uitzonderingen genoemd in artikel 2, niet van toepassing in het buitenland. De zorgplicht van de werkgever jegens de werknemer, die het Burgerlijk Wetboek regelt, is wèl van toepassing.
Ik zal het NOC informeren over de gestelde Kamervragen en de daarbij aan de orde zijnde publiek- en privaatrechtelijke aspecten, evenals de verplichtingen voortvloeiend uit Chinese wet- en regelgeving.


---