Amsterdam RAI

Zes nominaties voor Bouwrai Innovatieprijs 2008

20 mrt 2008

De beste innovatieve producten of projecten voor woningbouw zijn genomineerd voor de BouwRAI Innovatieprijs. Uit maar liefst 47 inzendingen heeft een onafhankelijke jury, onder leiding van prof. dr. ir. Mick Eekhout, er 6 genomineerd voor de prijs. Belangrijkste criterium daarbij is de wijze waarop de innovatie bijdraagt aan het oplossen van een actueel maatschappelijk vraagstuk. De winnaar wordt op de eerste beursdag, dinsdag 1 april, bekend gemaakt. Bovendien zijn alle innovaties te zien in een speciale expositie op BouwRAI 2008, van 1 tot en met 3 april in Amsterdam RAI.

De genomineerden voor de BouwRAI 2008 zijn:

1-2-3 Huis bouwsysteem â BV Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam Met dit systeem worden woningen fabrieksmatig gebouwd alvorens ze op de locatie neer te zetten, zodat o.a. bouwtijd en bouwkosten gereduceerd worden.

Energy Ball windturbine - Home Energy uit Schoondijke Deze kleine, stille windturbine voor de consument in een artistiek jasje, levert 15% van de jaarlijkse gezinsbehoefte aan elektriciteit.

Flow Control-School ventilatiesysteem - Gentle Vent BV uit Amsterdam De FlowControl-School is een ventilatiesysteem om schoollokalen met een klein budget beter geventileerd en gezonder te maken. Het systeem is stil, tochtvrij en onderhoudsarm.

Pudelko 01 funderingssyteem -D.O.N.K. Vijzel- en Funderingstechniek uit Geldrop Dit gecontroleerde funderingssysteem voor het drukken/draaien van prefab betonnen paalsegmenten is geluidloos en trillingvrij.

Saniwall openbaar urinoir - Tetec BV uit Zoetermeer Dit urinoir kan zich binnen enkele seconden openen en sluiten, waarmee het zich subtiel aan het straatbeeld onttrekt.

VBI EcoPrefab Concept klimaatsysteem â VBI uit Huissen Dit systeem maakt gebruik van de massa van gebouwen om koude of warmte af te geven of te bufferen. Aan de basis staat de VBI Klimaatvloer die werkt als koel- en verwarmings-element.

De jury heeft alle inzendingen vooral beoordeeld op de mate waarin ze een innovatief antwoord bieden op een maatschappelijk vraagstuk in de woningbouw of wijkontwikkeling. Andere criteria zijn innovatief karakter, marktimpact, marktbenadering, bruikbaarheid en de (directe) toepasbaarheid. De jury bestaat uit Mick Eekhout (formateur Speerpunt Bouw van drie Technische Universiteiten, hoogleraar
Productontwikkeling TU Delft, directeur Octatube Space Structures BV), Henk van der Horst (directeur PSIBouw), Sandra Korthuis (lid directieraad VNG), Irwin Kraal (hoofdredacteur Cobouw), Dietmar Werner (voorzitter NEPROM) en Hans van Heeswijk (bestuurslid Bond Nederlandse Architecten).

De verkiezing stond open voor alle BouwRAI-exposanten. Voorwaarde is dat het product op de markt is verschenen na de vorige BouwRAI of dat het nog in ontwikkeling is. Exposanten hebben innovatie hoog in het vaandel staan. In totaal lanceren zij op de BouwRAI bijna 100 nieuwe producten en concepten. Een volledig overzicht is te vinden op www.bouwrai.nl â Innovaties â Nieuws van exposanten. Wie de innovaties daadwerkelijk wil zien, kan zich voorregistreren op www.bouwrai.nl voor een gratis bezoek.

Noot voor redactie (