Politie Midden- en West Brabant

Wegpiraten hebben er een vijand bij!

TILBURG, 21 maart 2008

Veel te hard rijden, bumperkleven, snijden, gevaarlijk inhalen Ergert u zich ook zo aan het rijgedrag van mensen die hun eigen interpretaties hebben van verkeersregels en fatsoensnormen? Politie en justitie pakken dit gedrag nu nog effectiever aan met een onopvallende auto, voorzien van speciale apparatuur en video. Met dit nieuwe wapen kan het Verkeershandhavingsteam de strijd tegen wegpiraten nog beter aan.

Bijna alle verkeersslachtoffers zijn een gevolg van overtreding van de regels. De onopvallende videosurveillance is vooral bedoeld om bestuurders aan te pakken die grove overtredingen begaan. U kunt de auto tegenkomen op wegvakken waar veel ongevallen gebeuren, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Ook wordt de auto gebruikt voor een dadergerichte aanpak als er bijvoorbeeld een serieuze melding van een burger binnenkomt. Komen ze zon bestuurder tegen, dan kan de onopvallende surveillance voldoende materiaal opleveren om deze bestuurder te beboeten of het rijbewijs in te vorderen.

Sancties
Afhankelijk van de geregistreerde snelheid krijgt de bestuurder een forse geldboete of een dagvaarding. Wie meer dan 50 km te hard rijdt, moet direct zijn rijbewijs inleveren. In het laatste kwartaal van 2007 heeft de bemanning van het voertuig al meer dan 50 rijbewijzen ingevorderd en inmiddels vorderen zij elke week wel vijf rijbewijzen in voor extreem verkeersgedrag. Bij zeer grove overtredingen kan de zogenaamde artikel 130-procedure gestart worden, waarbij de bestuurder een onderzoek moet ondergaan naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs levenslang ongeldig verklaren.

Instrumenten
Videosurveillance is bedoeld als aanvulling op bestaande handhavingsinstrumenten, zoals mobiele controles, alcoholcontroles, roodlicht-camera's, flitspalen en laserguns. Daarnaast rijdt er een onherkenbare politiemotor rond en de politie gebruikt ook de Horkenlijn, een telefoonnummer voor politiemensen die in hun vrije tijd melding kunnen maken van overtredingen. Zo organiseert de politie veel ogen op de weg. De agenten van het videovoertuig zijn regelmatig op televisie te volgen in het programma Wegmisbruikers.

Auteur: Unit Communicatie