Gemeente Arnhem

Minder strooilicht langs Veluwerand (21-03-2008) Gemeente vervangt armaturen van lichtmasten

De gemeente Arnhem vervangt de armaturen van de lichtmasten die langs de Veluwerand staan. Een armatuur is het deel van de lichtmast waar onder andere de lamp in zit. De nieuwe armaturen verspreiden veel minder hinderlijk strooilicht: dat is het licht dat niet op de weg valt, maar dat naar de berm of naar de hemel schijnt. Voor de vervanging ontvangt de gemeente Arnhem subsidie van de provincie Gelderland in het kader van het project Veluwe Donker en Stil. Volgens de planning komt de plaatsing van de nieuwe armaturen in mei gereed.

In totaal worden er 626 armaturen vervangen, onder andere langs de Schelmseweg, de Kemperbergerweg en een groot deel van de Apeldoornseweg. De provincie vergoedt circa de helft van de kosten uit de stimuleringsregeling Milieu Gelderland 2004.

De nieuwe lampen hebben een betere kleurweergave (dat wil zeggen dat kleuren beter zichtbaar zijn) en een langere levensduur. De armatuur die geplaatst wordt voor de hoofdverlichting langs de Schelmseweg en Kemperbergerweg is voorzien van een spiegel en een vlakke glazen ruit, waardoor meer licht op de weg schijnt en minder naar opzij en omhoog. Langs deze wegen verandert ook de kleur van de verlichting van geel naar goudgeel licht. De verlichting van de fietsroute langs de Schelmseweg verandert van geel naar wit; daarmee verbetert ook de sociale veiligheid voor de fietsers. Wit licht maakt personen beter herkenbaar. De kleur van de verlichting langs de Apeldoornseweg blijft goudgeel.

Een ander voordeel van de nieuwe lampen is de beperking van het energieverbruik. Behalve langs de fietsroute en bij de kruispunten wordt de verlichting in de nachtelijke uren gedimd met 50 procent, waardoor het hinderlijk strooilicht verder wordt teruggebracht.