Gemeente Purmerend

Kadernota 2009 staat in teken van vooruitkijken en kiezen

21 maart 2008

Purmerends college kiest voor uitvoering van ambities

Het college van B&W in Purmerend presenteert vandaag de Kadernota. De ambitie om de kwaliteit van de voorzieningen, het centrum en het beheer van de stad op een hoger niveau te brengen, doorklinkt duidelijk. Deze ambities kosten geld. Keuzes maken staat daarom centraal. Om toch zoveel mogelijk van de ambities uit te voeren is extra geld nodig; per jaar EUR 3,8 miljoen extra. Dat bedrag loopt op tot EUR 10 miljoen in 2016. Het grootste gedeelte van dit bedrag komt uit inkomsten die de groei van de stad meebrengt. Een deel wordt vrijgemaakt door de ambtelijke organisatie efficiënter te laten werken. En tot slot is een verhoging van de gemeentelijke tarieven nodig.

Voor de nota van 2009 is verder gekeken dan de gebruikelijke vier jaar, namelijk tot 2016. In dat jaar wonen er naar verwachting 85.000 mensen in Purmerend. De keuzes die voorliggen zijn vooral gericht op het realiseren van hoogwaardige voorzieningen. Deze voorzieningen kunnen grotendeels worden betaald uit de reserves van het Grondbedrijf. Maar het brengt ook jaarlijks terugkerende kosten van onderhoud en exploitatie met zich mee. Daarvoor is structureel extra geld nodig.

De keuzes:

* Het college stelt de raad voor om Theater De Purmaryn te verplaatsen naar de Kop van West, in combinatie met een hotel/congrescentrum. In de structuurvisie is uitbreiding van het centrum naar de Kop van West opgenomen. Om dit tot een succes te brengen, is één of zijn meerdere publiekstrekkende voorzieningen nodig.

* Er wordt flink geïnvesteerd in het onderhoud van de openbare ruimte. De stad moet mooier en schoner worden. Prioriteit wordt gelegd bij de meest in het oog springende onderdelen voor de Purmerender: reiniging en straatmeubilair.

* Het college stelt voor geld vrij te maken voor de realisatie van een multifunctionele sporthal, met een denksportcentrum en turnhal. Ook wordt het rugbyveld verplaatst. Het college ziet af van de plannen voor een atletiekhal en een skeelerpiste.
* Op het gebied van onderwijs wordt verder geïnvesteerd in de huisvesting. Het college wil gemeenschappelijk gebruik stimuleren. Bijvoorbeeld door de realisatie van hoogwaardige practicum- en praktijklokalen, die door meerdere scholen kunnen worden gebruikt.
* De huidige huisvesting van het centrum voor de kunsten Wherelant en de muziekschool is verouderd. Het college onderzoekt de mogelijkheden van betere huisvesting en wil daarin de synergie tussen beide instellingen bevorderen. Een nieuw gebouw voor het Purmerends museum en Museum Waterland komt er niet. Wel wordt jaarlijks extra geld uitgetrokken om het Purmerends Museum te versterken.

Hoe wordt het bekostigd?
De gemeentelijke tarieven worden de komende jaren geleidelijk verhoogd.
Purmerend is op dit moment één van de goedkoopste gemeentes in de regio. Dit komt onder meer doordat de kosten voor overhead in de organisatie niet worden doorberekend in de gemeentelijke tarieven. Het college stelt voor om de tarieven op dit punt kostendekkend te maken. Dit betekent dat er geleidelijk een verschil moet worden overbrugd van EUR 4,2 miljoen.
Hoe dit verschil wordt doorberekend in de tarieven voor Purmerendse inwoners en bedrijven wordt nader uitgewerkt.

Positief is dat het aantal cliënten van de Sociale Dienst daalt, waardoor de gemeente geld overhoudt. In de eigen organisatie worden besparingen doorgevoerd. Tot 2016 moet negen ton worden vrijgemaakt.

Op 29 mei behandelt de gemeenteraad de voorstellen van het college.