Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 maart 2008

Vragen van de leden Vermeij en Samsom (beiden PvdA) aan de ministers van Financiën, Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu

over de voorgenomen bouw van een schakel- en transformatiestation nabij Wateringse Veld in Den Haag


* Kent u het artikel Bang voor een ramp uit het AD van 17 maart?{1}


* Bent u op de hoogte van de vijftien adviezen van de Hulpverleningsregio Haaglanden (HRH) om de kans op ongelukken met het TenneT-schakelstation Wateringse Veld te verkleinen?


* Bent u met ons van mening, dat die voorstellen - waaronder het voorstel om een hoog scherm te plaatsen tussen het schakel- en transformatiestation en de woonwijk om te voorkomen dat een eventuele toxische wolk of de rook van een heftige oliebrand over de wijk trekt en alle woningen en bedrijven binnen een straal van 300 meter gasdicht te maken - enerzijds het veiligheidsrisico duidelijk illustreren en anderzijds de leefbaarheid in de wijk niet ten goede zal komen?


* Hoe beoordeelt u een door de bewoners aangedragen alternatieve locatie in de Harnaschpolder waar geen omwonenden zijn, alleen een RWZI?


* Bent u met ons van mening dat de argumenten waarmee TenneT dit alternatief afwijst, te weten bijkomende kosten (ca. 8 miljoen) en vertraging van de realisatie, gezien de totale kosten enerzijds, en het feit dat door omwonenden en diverse instanties, waaronder de gemeente Den Haag, bezwaar is aangetekend bij de RvS anderzijds, betrekkelijk zijn?


* Bent u bereid om, als eigenaar van TenneT, het initiatief te nemen om met de betrokken gemeenten te onderzoeken of binnen acceptabele tijd realisatie van het schakelstation in de Harnaschpolder mogelijk is?

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm

PvdA persvoorlichting

telefoon 070-318 2704

{1} http://www.ad.nl/denhaag/stad/2142223/Bang_voor_ramp.html