Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 21-03-2008

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending vrijdag 21 maart
Nederland 1 - 18.20 uur

VERDONK MOET GELDSTROMEN OPENBAAR MAKEN

Rita Verdonk moet de geldstromen van haar beweging 'Trots op Nederland' openbaar maken. Voor een beweging moeten dezelfde regels gelden als voor een politieke partij die giften van bedrijven en instellingen boven de 4500 euro wel openbaar moet maken. Dit vindt driekwart van de deelnemers aan een onderzoek van het EENVANDAAG Opiniepanel. Ook de helft van haar eigen achterban vindt dat zij inzage moet geven in de giften die bij haar binnenkomen. Eenderde van de Verdonk aanhang vindt dit niet nodig. Aan het onderzoek deden 24.000 deelnemers mee, onder wie 3000 mensen die nu op Verdonk zouden stemmen.

Verder zou Verdonk vaker aanwezig moeten zijn in de Tweede Kamer. Volgens 71 procent van de ondervraagden moet zij altijd aanwezig zijn bij de debatten die gaan over de belangrijkste thema's van haar eenmansfractie, zoals files, integratie en onderwijs. Ook de helft van haar achterban (53 procent) vindt dat ze vaker haar gezicht moet laten zien. Eenderde van de mensen die zeggen nu Verdonk te gaan stemmen hebben er wel begrip voor dat ze als eenmansfractie niet al die debatten kan bijwonen.

Als Verdonk niet aan de verkiezingen mee zou doen, op welke partij zou haar achterban dan stemmen? Wilders heeft het meest te winnen: 39 procent kiest dan voor de PVV, 20 procent zou naar de VVD gaan, 9 procent zou niet gaan stemmen, en nog eens 5 procent geeft zijn stem dan aan het CDA.

Verdonk of Wilders?
Als de deelnemers moeten kiezen tussen Verdonk en Wilders, dan vinden ze Verdonk de beste politicus van de twee. Ze menen dat Verdonk duidelijke taal spreekt (60 procent) en typeren haar als 'populistisch' (44 procent).

Verdonk reageert vanavond in EENVANDAAG op de uitkomsten van de enquête.

Over het onderzoek
De resultaten van het onderzoek zijn representatief voor leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, provincie, opleiding en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

De volledige uitslag is te vinden op www.eenvandaag.nl