Waterschap Groot Salland

21 maart

Viering 150 jaar Overijssels Kanaal van start

Langste Lente Licht

De Sallandse lente gaat dit jaar op een speciale manier beginnen. Het 20 kilometer lange Overijssels Kanaal wordt op de eerste lenteavond, vrijdag 21 maart, van Deventer tot Lemelerveld door 2.000 Sallanders omgetoverd in één langgerekt Langste Lente Licht, een eigentijds Paasvuur. Directe aanleiding is het 150-jarig bestaan van het Overijssels Kanaal. Achterliggend doel van initiator Stichting Sallandus is het stimuleren en mobiliseren van de sociale energie en daarmee de interacties en onderlinge verbondenheid van de Sallanders.

Voor het Langste Lente Licht vond Sallandus een compagnon in slem - Stichting Landschaps theater en Meer. Bruno Doedens is de artisitek leider en doet al enkele jaren mee aan Oerol op Terschelling, met landschapstheaterprojecten zoals het project Zomersprookjes in 2007 en Jaarringen in 2006. slem kent 'de kracht van de verbeelding' én de weg om 'het onmogelijke waar te maken'. Doedens: "Landschapstheater gaat over hoe kunstvormen het landschap kunnen beïnvloeden, vervormen en van betekenis voorzien. Daarbij is ze tevens aanjager van sociale en culturele processen. Het publiek is hierbij zowel deelnemer als toeschouwer. Het gaat er bij het Langste Lente Licht om dat de Sallanders het samen doen en dat je daarna nooit meer op een zelfde manier naar het kanaal zult kijken. Na het Langste Lente Licht zit dat 20 kilometer lange lint van licht én mensen in je hoofd gegrift, dat zul je niet snel meer vergeten. Daar wordt over gepraat, dat wil je niet missen!" Een belangrijk deel van de doelstelling van Sallandus is al bereikt vóór aanvang van het Langste Lente Licht. Voor de 20 bruggen op het traject Deventer-Lemelerveld is voor iedere brug een brughoofd gevonden. Al die brughoofden hebben samen met hun brugteam zoveel vrijwilligers gevonden dat er op vrijdag 21 maart vanaf 19.30 drieduizend fakkels en om precies 20.00 uur in totaal 1000 grote witte staande lampions aangestoken kunnen worden. Deze lampionnen zullen 10 minuten branden, de fakkels een uur. "De bereidheid om geheel vrijwillig met zijn allen de handen uit de mouwen te steken, daar gaat het over, dan gebeurt er iets", aldus Sallandus. Sallandus en slem nodigen de media van harte uit aanwezig te zijn bij dit bijzondere en eenmalige landschapstheaterproject.
Lokatie: Langs het Overijssels Kanaal van Deventer naar Lemelerveld. Schalkhaar, Lettele, Heeten en Raalte zijn plaatsen langs die route.
Wees op tijd, het start om 19.30 en wordt afgesloten met koffie bij de bruggen vanaf 20.15 uur.

Dansendwoud - Oerol 2005 Jaarringen - Oerol 2006 Zomersprookjes - Oerol en Nederlandse kust 2007 Opdrift - Oerol 2008

Voor vragen over dit
persbericht

06 - 30 56 75 99


---- --