GroenLinks

GroenLinks betreurt de slappe aanpak van discriminatie

21 maart 2008

Tofik Dibi van GroenLinks wil dat dit kabinet meer werk maakt van het tegengaan van discriminatie. Juist vandaag, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie, roept Dibi dit kabinet op de handen uit de mouwen te steken. Toen dit kabinet aantrad beloofde zij dat de aanpak van discriminatie speerpunt zou worden. Maar dat blijken in de praktijk niet meer dan lege woorden te zijn.

In mei 2007 deed Dibi onderzoek met een verborgen cameraploeg naar het deurbeleid in verschillende Amsterdamse clubs. Hij en zijn broertje werden vier keer geweigerd, terwijl twee blanke jongeren met ongeveer dezelfde kleren wel naar binnen mochten. Nadat Dibi bij de politie aangifte heeft gedaan, werd hem verteld dat ze gingen inzetten op vervolging. Dat Dibi en zijn broertje de toegang tot de clubs werd geweigerd zonder goede reden, staat niet op zichzelf.

Discriminatie in het uitgaansleven komt veel vaker voor. Dat werd onlangs weer duidelijk nadat de twee DJs van The PartySquad enkele dagen terug videobeelden (LINK: http://www.dumpert.nl/mediabase/54021/cf99efaa/partysquad_geweigerd_in_palladium_020.html) hadden gemaakt van een vergelijkbaar incident.

Na bijna één jaar is er nog niks gedaan met een aangifte van discriminatie van Tofik Dibi van GroenLinks. Zowel het kabinet als de politie hebben de aanpak van discriminatie prioriteit gegeven. Maar als er nauwelijks iets gebeurt met een melding dan maken ze zich weinig geloofwaardig. Dibi: Zelfs bij dit ene geval waarvan heel Nederland getuige mocht zijn en waarover kamervragen zijn gesteld blijft het akelig stil. Anderen die te maken krijgen met discriminatie worden zo weinig gemotiveerd hiervan melding te maken.

Dibi vindt dat dit kabinet meer moet doen om mensen die te maken hebben gehad met discriminatie te motiveren melding te maken. Hij wil dat er na melding binnen drie maanden gehoor wordt gegeven over de stappen die zijn en worden ondernomen. Volgens Dibi gaat het dan niet alleen om discriminatie in het uitgaansleven, maar ook om discriminatie met betrekking tot leeftijd, sekse, seksualiteit of chronisch zieken en gehandicapten. Daarom heeft hij de volgende schriftelijke vragen aan de verantwoordelijke minister Vogelaar gesteld.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minster van Wonen, Wijken en Integratie over de aanpak van discriminatie.


1. Bent u het met mij eens dat het belangrijk is dat mensen die te maken hebben gehad met discriminatie hier melding van maken? Zo ja, wat gaat u doen om mensen er toe te bewegen melding te maken van discriminatie? Zo nee, waarom niet?
2. Deelt u de mening dat het weinig motiveert om melding te maken van discriminatie als blijkt dat het maanden duurt - of langer danwel helemaal niet - voordat er vervolg aan wordt gegeven?
3. Bent u bereid maatregelen te nemen zodat mensen die melding hebben gemaakt van discriminatie binnen drie maanden gehoor krijgen over welke stappen zijn en worden ondernomen? Zo ja, welke maatregelen? Zo nee, waarom niet?
4. Kunt u al explicieter aangeven wanneer in 2008 de landelijke voorlichtingscampagne over het melden van discriminatie, zoals uitgesproken in de motie Dibi, gelanceerd zal worden?
5. Is het project Hate Crimes dat van start is gegaan in Amsterdam en Nijmegen te beschouwen als een aanloop naar de landelijke campagne?
6. Hoe staat het met het landelijk dekkend netwerk van antidiscriminatie voorzieningen (ADVs) welke per 1 januari 2009 gerealiseerd dient te zijn?
7. Kunnen we ervan uitgaan dat als de realisatie van het landelijk dekkend netwerk van ADVs nog niet in 2008 is voltooid, dit het lanceren van de voorlichtingscampagne in 2008 niet in de weg zal staan? Zo nee, waarom niet?