Metaalunie

Kabinet mist daadkracht, werkgevers moeten zelf beleidsthema's aandragen

20-3-2008 P

"Er is op dit moment geen beleid om als Koninklijke Metaalunie op te anticiperen. Het Haagse schip ligt stil, het kabinet heeft het anker laten zakken. De werkgevers zullen, nog meer dan in het verleden, het kabinet en de politiek de thema's moeten aandragen, " aldus Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen in het zojuist verschenen Jaarverslag 2007.

In het Jaarverslag, met dit jaar als thema 'Make it in Holland', verder een interview met EZ-staatssecretaris drs. Frank Heemskerk. Heemskerk toont hierin begrip voor mkb-bedrijven die hun export alleen op nabije landen richten, maar is van mening dat er ook gekeken moet worden naar de 'verre markten' waar nog veel meer geld valt te verdienen: "We hebben gekeken waar de grootste groeikansen liggen. Omdat het voor kleinere bedrijven moeilijker is toegang te krijgen tot landen als India en China, kan de overheid er voor zorgen dat de grootste hobbels gladgestreken worden", aldus Heemskerk. Hij vindt wel dat de overheid bij het betreden van verre markten ervoor moet zorgen dat het mkb zoveel mogelijk gesteund wordt. Hiermee weerlegt hij de kritiek dat EZ alleen gefocust is op grotere bedrijven: "De economische missies van EZ zijn juist geschikt voor de kleinere bedrijven. Deze bedrijven hebben veel meer aan goede matchingsbijeenkomsten en een gedegen ondersteuning. Deze komen aan bod tijdens economische missies en de overheid kan daarmee zorgen voor een makkelijker toegang tot de verre markt. Het verschil tussen een fiasco en een succesvolle entree."

Tijd voor arbeidsflexibilisering
Uiteraard komen in het Jaarverslag ook ondernemers uit het mkb-metaal aan het woord. Allen doen ze een dringende oproep aan het kabinet om knopen door te hakken en een meer op het mkb gericht beleid te voeren. Voor 'Make it in Holland Award'-winnaar William Pijnenburg is Nederland een uitstekende vestigingsplaats voor zijn bedrijf AAE, maar hij vindt het wel tijd voor arbeidsflexibilisering: "Het CWI staat vol met bakken met werklozen, ik zou zeggen kom maar op. Dit speelt al enige tijd, maar er gebeurt niets. De overheid en de CWI's zijn niet in staat dit werkbestand direct te activeren. Er wordt gesproken, er wordt overlegd en besloten, maar tot concrete maatregelen komt het niet. Het lijkt alsof we een doorgeschoten democratie hebben gekregen, waarbij rekening gehouden moet worden met elk individueel belang en daardoor besluitvorming altijd traag tot stand komt. Vervolgens leggen de daaruit voortvloeiende maatregelen qua omvang en gevolgen een ondernemer compleet lam." U kunt een exemplaar van het Jaarverslag 2007 bestellen of downloaden.

Meer informatie
r.hoek@metaalunie.nl