Gemeente Alkmaar


10 maart 2008

Sonja Bakker opent kaasmarktseizoen Alkmaar

Kunstproject de KAASmoeder uniek onderdeel van opening

Op vrijdag 21 maart om 10.00 uur opent Sonja Bakker met het luiden van de bel op traditionele wijze de eerste Alkmaarse kaasmarkt van het seizoen 2008. Na de officiële opening vindt op het Waagplein het kunstproject de KAASmoeder plaats. Dit is de start van het feestjaar "400 jaar Kaasvader".

Sonja Bakker, voedingsdeskundige en schrijfster, is geboren en opgegroeid in de Kop van Noord-Holland. Van haar eerste boek "Bereik je ideale gewicht!" (2005), werden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Ook haar online afslankprogramma en de daarna verschenen boeken zijn een groot succes. "Een prima zakenvrouw die met haar inzet mensen weet te motiveren er een gezonde levensstijl op na te houden. Daarnaast weet zij met haar Noord-Hollandse nuchterheid onze regio op een uiterst positieve manier onder de aandacht te brengen, nationaal en internationaal. Dit is ook één van de belangrijke doelstellingen van de kaasmarkt. Daarom ben ik bijzonder blij dat Sonja Bakker de uitnodiging heeft aangenomen om het Alkmaarse kaasmarktseizoen 2008 te openen. Vorig jaar werd dit gedaan door Marco Borsato": aldus burgemeester Bruinooge.

400 jaar Alkmaarse kaasvader en kunstproject de KAASmoeder

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat door het gemeentebestuur een kaasvader werd ingesteld als baas van het Alkmaarse kaasdragersgilde. In 1608 werd Willem Claesz. Puytman aangesteld als eerste kaasvader 'vader off opsiender over de kaesdragers'. Vanwege het jubileum worden er dit jaar verschillende feestelijkheden georganiseerd rond de huidige kaasvader, Cees Koopman; als eerste het kunstproject de KAASmoeder. Na 400 jaar eenzaamheid krijgt de kaasvader eindelijk zijn KAASmoeder: een 3 meter hoge vrouw die volledig uit kaas bestaat. Door haar een hart te geven, wekt hij haar tot leven. Dit alles gebeurt op de klanken van een nieuw geschreven compositie, live gezongen door zes zangeressen. Sonja Bakker zal worden uitgenodigd om samen met de kaasvader van de KAASmoeder te proeven. Daarna halen performers, in de rol van eigenzinnige kaasmeisjes, mensen uit het publiek die aan haar mogen ruiken en van haar mogen eten. De KAASmoeder is een ceremonie voor het hart en de ziel waarbij aan een oude traditie een nieuwe inhoud wordt gegeven. De KAASmoeder is een kunstproject van Anna Mul en het Huis van Proeven/Sandra Schouten en wordt mede mogelijk gemaakt door CONO Kaasmakers, Campina Holland Cheese BV, het Hollands Kaasmuseum en de gemeente Alkmaar.

Traditionele aftrap

Om 8.45 uur, voorafgaand aan de kaasmarkt, ontvangt het gemeentebestuur naast Sonja Bakker, volgens traditie ook alle medewerkers die verbonden zijn aan de kaasmarkt. Dit jaar in het Stedelijk Museum Alkmaar. Burgemeester Bruinooge, Rian van Dam, wethouder markten, havens en toerisme en kaasvader Cees Koopman, houden korte toespraken. Aansluitend loopt het gezelschap onder aanvoering van het Alkmaarse Trompetterkorps naar het Waagplein. Onderweg wordt nog kort aandacht besteed aan de nieuwe toeristische bewegwijzeringborden. Vervolgens wordt om precies 10.00 uur de kaasmarkt geopend door Sonja Bakker.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt

De Alkmaarse kaasmarkt wordt dit jaar gehouden van 21 maart tot en met 5 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar. Het kaasmarktseizoen telt hiermee 25 kaasmarkten en begint twee weken eerder dan gebruikelijk, dit vanwege de 'vroege' Paas.

Voor informatie:

gemeente Alkmaar: Kees Kraakman tel. 072 5489009

kunstproject de KAASmoeder: Sandra Schouten tel. 06 27016446 info@hethuisvanproeven.nl

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom vanaf de start van de bijeenkomst om 9.00 uur in het Stedelijk Museum, Canadaplein 1. Het kunstproject de KAASmoeder heeft om 10.30 uur een officieel fotomoment.