Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TEAM ZWITSERLEVEN BOOTH/NIEUWENHUIS VIJFDE BIJ SOFIA CUP

Oranjezeilers verslaan Olympische kampioenen

Palma, 21 maart 2008

----------
Op vrijdag 21 maart 2008 eindigde Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis op de vijfde plek in de Tornado-klasse van de Sofia Cup. Het woei met 20-25 knopen hard in Palma en de golven waren stijl. Vijf van de slechts acht deelnemers kwamen over de finale finishlijn. De oranjezeilers waren in een felle strijd verwikkeld om de bronzen medaille, maar trokken uiteindelijk aan het kortste einde. In het algemeen klassement bleven ze wel de tweevoudige Olympische kampioenen Hagara/Steinacher (AUT) ver voor. Daarnaast hadden de nummers drie van de ISAF-wereldranglijst volop de gelegenheid om aan hun gloednieuwe Tornado te wennen. De overwinning ging naar de Fransen Revil/Espagnon.

"We hadden alle kansen vandaag, maar we hebben het drie keer weggegeven", steekt Booth van wal. De Nederlanders stonden voor aanvang van de laatste race vijfde, slechts twee punten achter het podium. "We moesten voor de Italianen en Argentijnen eindigen om brons te pakken. Elke keer als we ze passeerden, maakten we een kleine fout en konden zij ons weer voorbij komen." Team Zwitserleven overzeilde enigszins de eerste benedenton, waarmee ze meters verloren. Ze kwamen terug in het kruisrak, maar gingen weer net iets te ver door om de bovenboei mooi te kunnen aansnijden. Booth: "In het laatste kruisrak lagen we heel dicht bij elkaar, totdat wij aan de verkeerde kant van het veld klem zaten. Zij hielden in het laatste spirak de leiding vast en finishten een paar seconden voor ons. Het was mooi racen, maar helaas geen podium voor ons."

Nieuwe boot voor Beijing
Gisteren sloten Booth en Nieuwenhuis de dag nog winnend af: "Onze beste prestaties hebben we deze week in lichte tot mediumwind behaald, dus daar zijn we blij mee. Zeker ook omdat we hier voor het eerst met onze nieuwe boot voor de Spelen zeilden. We hadden aanvankelijk nog wat problemen met het materiaal, maar alles is nu in orde." Over de kleine vloot zei Booth: "De top zes van het eindklassement gaat straks naar de Spelen. We hebben hier dus echt alvast kunnen proeven aan een evenement met een kleine vloot van topniveau." Voor volgende week staat er een trainingsessie in Spanje op het drukke programma van de Tornado-zeilers. In april volgt de volgende wedstrijd, de Semaine Olympique Hyeres.

Begin maart haalde Mitch Booth zilver bij het WK Hobie Tiger in Zuid-Afrika. Daags na het WK Tornado in Nieuw-Zeeland verscheen hij in Langebaan aan de start met Tiffany Baring-Gould (RSA) in de draad. Zijn gelegenheidsbemanning is een ervaren 470-zeilster, maar had nog nooit op een catamaran gevaren. Desondanks lag dit duo in de laatste race nog even op gouden koers, maar werd het uiteindelijk toch zilver.

Top vijf Sofia Cup 2008 na 11 races:

* FRA - Revil/Espagnon, 20 punten

* GER - Polgar/Spalteholz, 24 punten

* ARG - Lange/Espinola, 36 punten

* ITA - Marcoli/Bianchi, 38 punten

* NED - Booth/Nieuwenhuis, 40 punten

/// Einde

Voor meer informatie over Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis, kunt u contact opnemen met: Mitch Booth, stuurman (Engelstalig)
Gsm: +34 696 483 962
E-mail: mitchbooth@telefonica.net

Pim Nieuwenhuis, bemanning
Gsm: 06- 55322678
E-mail: info@pimnieuwenhuis.com

Diana Bogaards, perscontact
Gsm: 06-51383762
E-mail: diana@diabo.nl

De bijgesloten foto kunt u gebruiken met bronvermelding, Camille Parrain. Een dvd met rechtenvrij beeldmateriaal van Richard Langdon is verkrijgbaar via Diana Bogaards. Of surf naar: http://www.teamzwitserleven.nl/ of http://www.trofeoprincesasofia.org/.

Team Zwitserleven in actie