Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 21 maart 2008 (21/03/08)

Vlaams Parlement

De mensenrechtenschendingen door de Chinese overheid in Tibet. Tot tweemaal toe kwam dit onderwerp in het Vlaams Parlement deze week ter sprake. Vooreerst naar aanleiding van resoluties over de Olympische spelen. Tijdens de bespreking ervan kwam Jan Loones uitgebreid tussen. Voor hem moeten de verantwoordelijken gebruik maken van de organisatie van de Olympische Spelen om bij de Chinese overheid aan te kloppen om de mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen. Hij denkt hierbij in eerste orde aan de Vlaamse minister van Sport, Bert Anciaux en het BOIC. Daarnaast is het van belang dat die hun stem laten horen bij de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge. Van de minister van Sport wordt verwacht dat hijzelf zich uitspreekt over de mensenrechtensituatie in China, en dat hij van IOC-voorzitter J.Rogge hetzelfde vraagt. Er is nu beslist om onmiddellijk na het paasreces een hoorzitting te organiseren, waarbij minister Anciaux, het BOIC, maar ook de Chinese ambassade, de vrienden van Tibet en de oppositiebeweging of Falun Gong zullen worden uitgenodigd.

China kwam eveneens ter sprake tijdens een geanimeerd debat rond een Vraag om Uitleg van Jan Peumans over de Vlaamse deelname aan de Wereldtentoonstelling in Sjanghai in 2010. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om niet deel te nemen aan deze Expo. Hoofdreden was de slechte samenwerking met de federale overheid. Vorige week raakte evenwel bekend dat het Agentschap Flanders Investment & Trade (FIT) wel zou deelnemen. Bevoegd minister Ceysens stelde immers dat het ontbreken van Vlaanderen op deze Expo gevolgen zou kunnen hebben voor de handelsrelaties met China. Jan nam minister Ceysens zwaar onder vuur over deze merkwaardige koerswijziging. Ze wees op de uitdrukkelijke vraag uit de ondernemerswereld om deel te nemen en zei dat dit alles perfect paste binnen de eerdere beslissing van de Vlaamse regering. Meer gegevens (kostprijs, visibiliteit van Vlaanderen, samenwerking federaal, ..) zijn nog niet geweten. Jan blijft dit alles een vreemde zaak vinden. Terwijl federaal Open VLD-minister De Gucht het IOC oproept tot duidelijke stellingname ten aanzien van het mensenrechtenverhaal in China, benadert zijn partijgenote, Vlaams minister Ceysens het Chinadossier louter vanuit mercantiel oogpunt.

Een kwart van de gemeenten in het Vlaams Gewest beschikt over een uniek aanspreekpunt voor ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van Gino De Craemer naar de inspanningen van gemeentebesturen in het kader van het project ondernemingsvriendelijke gemeente dat lokale overheden stimuleert een efficiënte dienstverlening voor KMOs op te zetten. Heel wat gemeenten verklaarden ook een contactpersoon te hebben maar dan slechts gedeeltelijk of in combinatie met andere functies. Volgens de VVSG beschikt ruim 45% over een persoon bij wie de bedrijven terechtkunnen. Een specifieke aanpak voor landelijke gemeenten blijkt er niet te zijn: er zijn weinig volwaardige contactpunten en er is vaker een opsplitsing van taken onder andere gemeentelijke diensten. Volgens Gino stellen nog teveel steden en gemeenten zich al te passief op tegenover het lokale bedrijfsleven. Nochtans kunnen ze een belangrijke rol spelen in het scheppen van een gunstig ondernemersklimaat. Het is dan ook nodig de gemeenten te blijven stimuleren om een kwaliteitsvolle dienstverlening voor ondernemers op te starten.

In deze Nieuwsflits zijn in het verleden de knelpunten in de bijensector reeds ter sprake gekomen. De sector is immers in levensgevaar en is er een enorme bijenvolkensterfte. Ook Mark Demesmaeker heeft contacten met een aantal imkers en is begaan met hun problemen. Eén van de problemen die hij ziet is het zogenaamde groene fundamentalisme, dat leidt tot de bestrijding van uitheemse gewassen, planten, struiken en bomen. Ook het gebruik van herbiciden en insecticiden heeft zijn weerslag op de bijenpopulatie. Mark, samen met een aantal collega-parlementsleden, bereidt nu een voorstel van resolutie voor. Hierin wordt aan de Vlaamse regering gevraagd om het Praktijkcentrum bijenteelt en de vele hobbyisten te ondersteunen. Ook bepaalde regelgeving (stedenbouwkundige voorschriften voor de bouw van bijenhallen, regelgeving mbt. de particuliere verkoop van honing, ) kan aangepast worden, zodat het opnieuw aangenaam wordt voor de bijtjes en hun imkers.

Het probleem van de wachtrijen bij Nederlandstalige scholen in Brussel kwam reeds eerder aan bod in het parlement, en deze week wees volksvertegenwoordiger Paul Delva (CD&V) op de vraag van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) om meer scholen te bouwen in Brussel. Waar is de generositeit en de verdraagzaamheid waar men zich zo op beroept? In Vlaanderen (...) heeft zich een verschrikkelijke bekrompenheid geïnstalleerd, een absolute kortzichtigheid", aldus Vanhengel in de pers. Zoals wel vaker werd een uithaal vanuit Brussel naar Vlaanderen gevolgd door een vraag om meer geld. Minister Vandenbroucke kon echter aantonen dat Vlaanderen al heel wat extra doet voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel: 320 extra voltijds ambten en 30 percent stijging van de werkingsbudgetten. Bovenop dat fameuze bouwprogramma nog een bijzonder bouwprogramma voor Brussel opmaken, valt totaal buiten onze rol. Kris Van Dijck beaamde dat we niet moeten evolueren naar een apart Brussels fonds voor scholenbouw. Wij beschouwen het onderwijs in Brussel als een open, dynamisch gegeven, waarbij de Nederlandstaligen aan bod moeten komen, maar ook de anderstaligen, voegde hij toe. Het is het uithangbord van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Om dat blijvend te promoten, moeten we waken over de kwaliteit enerzijds, en de capaciteit anderzijds. In die context wees hij op een capaciteitsonderzoek dat eind 2008 zal afgerond zijn, en dan ontegensprekelijk opnieuw voor de nodige discussie zal zorgen.

Begin vorig jaar verscheen een evaluatierapport over de transnationale Universiteit Limburg (tUL). Het is duidelijk dat de tUL goed werk verricht en een voorbeeld kan zijn voor andere internationale samenwerkingen. Toch zijn er een aantal knelpunten waarover Piet De Bruyn minister Vandenbroucke deze week ondervroeg. De opleidingen en het onderzoek aan de tUL zijn in Nederland onzichtbaar, de regelgeving loopt niet altijd gelijk en beide partijen houden er een verschillende financiering op na. Volgens de minister zouden de problemen omtrent de registratie van opleidingen opgelost moeten zijn. Hij erkent wel het probleem van de zichtbaarheid van de tUL in Nederland. Hij heeft opdracht gegeven dit verder te onderzoeken en te bekijken hoe de samenwerking kan worden uitgebreid richting Leuven, Eindhoven, Aachen en Luik. Ook het zichtbaar maken van de onderzoeksoutput kan beter. Een ander probleem is het zeer frequente gebruik van het Engels in Nederlandse opleidingen, terwijl Vlaanderen dit heeft beperkt. Minister Vandenbroucke wou, in afwachting van een aantal adviezen, voorlopig niet ingaan op een eventuele versoepeling van de taalregeling. Dit debat wordt zeker nog vervolgd.

Kamer

Een bijzondere week in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Door de lopende regeringsonderhandelingen in het begin van de week, werden de meeste commissies opgeschort. Daardoor liep de wekelijkse parlementaire activiteit enigszins in het honderd. Uiteindelijk legde de nieuwbakken premier Yves Leterme donderdag een regeringsverklaring af. De N-VA treedt niet toe tot deze regering. Het federaal regeerprogramma inzake de staatshervorming weegt daarvoor onvoldoende: er zijn geen garanties voor een grote staatshervorming én de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is nog niet bezegeld. De N-VA blijft evenwel een grote staatshervorming nastreven. Daarom is de N-VA wel bereid kartelpartner CD&V en kopman Yves Leterme het vertrouwen te geven. Ten opzichte van de interimregering Verhofstadt III is de situatie niet fundamenteel veranderd. Er is nog niet veel gerealiseerd en de grote communautaire knopen moeten nog worden doorgehakt. Zoals bij de eerste interimregering, zal ook nu één N-VAer zich onthouden bij de vertrouwensstemming. Ditmaal zal, om een krachtig signaal uit te zenden, N-VA-voorzitter Bart De Wever zich onthouden. Bart zal zaterdag, tijdens de bespreking van de regeringsverklaring in het parlement, de positie van de N-VA in plenaire uiteenzetten.

In de commissie Buitenlandse Zaken werd een minidebat gehouden over de toestand in Tibet en de schending van de mensenrechten in China. Een tiental parlementsleden, waaronder Jan Jambon, stelden zich vragen over de Belgische houding in deze problematiek. In zijn vraag aan de minister verwees Jan eveneens naar het verzoek van meervoudig Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Die vroeg aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om een duidelijk standpunt in te nemen over de eerbiediging van de mensenrechten in China. Guido De Bondt, secretaris-generaal van het BOIC, benadrukte dat de toewijzing van de Olympische Spelen aan China tot stand kwam na een geheime stemming. Het IOC besefte wel dat Peking niet de meest evidente keuze was. Toch oordeelde het IOC dat het goed was de Olympische Spelen in China te organiseren. Minister Karel De Gucht vond het inderdaad aangewezen dat de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, zich over de zaak zou uitspreken. Het charter van het IOC bevat immers genoeg politieke elementen waarop hij zich zou kunnen beroepen. Een boycot van de Olympische Spelen, zoals sommige andere parlementsleden opperden, achtte de minister echter niet aangewezen.

In de commissie Financiën was er deze week een speciale hoorzitting over de toepassing van de wet op de notionele intrestaftrek door de Nationale Bank. In dat verband werd Guy Quaden, de directeur van de Nationale Bank gehoord. Door de notionele intrestaftrek kunnen bedrijven en banken niet alleen op geleend geld, maar ook op de inbreng van eigen kapitaal een fictieve intrestvoet toepassen en dat aftrekken van hun belastbare winst. Dit systeem moet ons land aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders. Er lekte echter uit dat de Nationale Bank door dit systeem in 2007, 17 miljoen euro minder belastingen betaalde. Voor de N-VA nam Peter Luykx deel aan de hoorzitting, die achter gesloten deuren werd gehouden.

Operatoren in de voedselketen kunnen hun autocontrolesysteem laten valideren door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) of door een onafhankelijke certificeringinstelling (OCI). Deze validering biedt meerdere voordelen, en het FAVV stimuleert dit ook. N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen vreest echter dat de procedure te traag verloopt, waardoor de operatoren te lang op de validering van hun autocontrolesysteem moeten wachten. Flor stelden daarom een aantal vragen aan de Minister van Landbouw, Sabine Laruelle. Zij schatte dat er op het einde van 2007 zon 1,7% van de bedrijven in de voedselketen beschikten over een volledig gevalideerd autocontrolesysteem. Daarnaast zijn er nog een groot aantal bedrijven die reeds gevalideerd zijn op basis van een lastenboek, en die met een kleine inspanning gevalideerd zouden kunnen worden door het FAVV. In het businessplan van het FAVV worden voor 2008 twee scenarios vooropgesteld: één waarbij er van uitgegaan wordt dat 100% van de autocontrolesystemen is gevalideerd, en één waarbij 50% van de autocontrolesystemen is gevalideerd. De minister erkende dat, gezien het beperkt aantal operatoren dat reeds over een gevalideerd autocontrolesysteem beschikt, dit geen realistische scenarios zijn.

Sarah Smeyers richtte deze week haar pijlen alweer op Minister van Justitie Jo Vandeurzen. Aanleiding voor haar ondervraging was een krantenbericht waarin aangekondigd werd dat het Brusselse parket de verjaring zal vorderen in een dossier tegen de bank KBC over een miljoenenfraude met forfaitaire buitenlandse belasting. Volgens Sarah is het een volledig verkeerd signaal dat zulke dossiers verjaren en totaal onaanvaardbaar dat ze op die manier geen gevolg krijgen. Jo Vandeurzen beloofde prompt beterschap: hij wil deze maand al een concreet actieplan voorleggen om de achterstand bij de vervolging van fraude door het Brusselse gerecht weg te werken. Misschien klinkt dit bericht u al niet meer zo nieuw in de oren: de vraag van Sarah haalde namelijk de berichtgeving in "De Tijd"!

Wederom verdwijnt er in West-Vlaanderen een postkantoor. Ditmaal gaat het om het postkantoor in Heule, Kortrijk. De gemeenteraad van Kortrijk diende echter een motie in om het postkantoor open te houden. Els De Rammelaere treedt de Kortrijkse gemeenteraad daar in bij. Kortrijk telt 75.000 inwoners, waardoor de stad, volgens criteria van de Post zelf, een randgeval is om alsnog een derde postkantoor te hebben. Bovendien bewijzen de geografische configuratie en de expansie in de noordelijke deelgemeenten de noodzaak aan drie ankerpunten van De Post in Kortrijk. Daarom wil Els van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte weten of het postkantoor in Heule al dan niet openblijft, en of er alternatieven zijn.

Senaat

De politieke week werd ook in de Senaat beheerst door de vorming van de regering Leterme I. N-VA was niet betrokken bij de onderhandelingen over het regeerakkoord. Daar staan een aantal mooie intenties in, maar die moeten de komende maanden allemaal nog geconcretiseerd worden. Bovendien is het nog onduidelijk hoeveel geld er beschikbaar is om die intenties effectief te realiseren. Voor het overige staan er helaas ook dingen in dat regeerakkoord die ons absoluut niet zinnen. Een voorbeeld daarvan is de regularisatie van het overschot aan artsen, een hoofdzakelijk Franstalig probleem. Voor Louis Ide en de N-VA is dat onaanvaardbaar: als dit ooit in het parlement komt, zullen wij dat dan ook nooit goedkeuren. Benieuwd trouwens wat de CD&V-collegas, die zich op dit dossier ook sterk hebben geprofileerd, gaan doen al ze dit ooit ter stemming voorgeschoteld krijgen.

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte antwoordde deze week op een vraag van gemeenschapssenator Helga Stevens dat de doelstelling van De Post om tegen 2011 90% van alle postkantoren en postpunten toegankelijk te maken, haalbaar is. Tot 2011 zal De Post jaarlijks 40 toegankelijkheidswerken van kleinere omvang en 20 toegankelijkheidswerken van meer structurele aard (grote renovaties en nieuwe kantoren) laten uitvoeren. Momenteel zijn 282 van de 479 postkantoren in Vlaanderen (ongeveer 59%) toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. In Brussel en Wallonië liggen de cijfers een stuk lager, respectievelijk 51% en 40%. Van de actuele 224 postpunten zijn er zo"n 190 (85%) toegankelijk. Cijfergegevens voor de aparte gewesten blijken hier niet beschikbaar. Helga is tevreden over het feit dat de factor toegankelijkheid een criterium is bij de toewijzing van de uitbating van een nieuw postpunt, maar betreurt dat dit blijkbaar geen noodzakelijke voorwaarde is.

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams Parlementsfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be