International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 29 februari 2008

IFFR presenteert minifestival 'Rotterdam en route' in 14 filmtheaters

Tussen 22 maart en 15 juni 2008 reist het International Film Festival Rotterdam in de weekeinden door het hele land. In het verleden gebeurde dat onder de noemer 'Tigers on Tour', maar dit jaar pakt het IFFR, in samenwerking met de Volkskrant en de VPRO, uit met 'Rotterdam en route'. Dit minifestival biedt meer moois (en keus) dan voorheen. Want 'Rotterdam en route' omvat vijf speelfilms én een verzamelprogramma met vier korte films.

Filmtheaters in achtereenvolgens Groningen, Delft, Nijmegen, Maastricht, Den Haag, Utrecht, Enschede, Amsterdam, Alkmaar, Haarlem, Rotterdam, Breda, Amersfoort en Deventer vertonen een filmprogramma met veel winnaars en genomineerden van de filmprijzen die op het IFFR worden uitgereikt. Zoals de VPRO Tiger Awards waarvoor alleen beginnende, jonge filmmakers in aanmerking komen, een Tiger Award voor Korte Film of de KNF Award die wordt toegekend door een jury van Nederlandse filmcritici. Alle films in 'Rotterdam en route' zijn vertoond tijdens de edities 2007 of 2008 van het International Film Festival Rotterdam.

De films in 'Rotterdam en route' komen niet alleen uit alle hoeken van de wereld, ze bieden er ook elk een andere kijk op. Van de rauwe VPRO Tiger Award 2008-winnaar Go with Peace Jamil uit Denemarken tot de gestileerde cocktail van erotische standjes, exotische gerechten en eenzaamheid in het Tawainese Help Me Eros. En van het Argentijnse surrealisme in het dromerige La antena (genomineerd voor een VPRO Tiger Award 2007) tot de spraakmakende Amerikaanse documentaire Operation Filmmaker, winnaar van de KNF Award 2007 van de Nederlandse filmjournalisten. La antena, festivalopeningsfilm in 2007 en de Braziliaanse film Happy Desert kwamen beide tot stand met hulp van het Hubert Bals Fonds van het IFFR. Ook te bijzonder om niet te vermelden zijn de vier prijswinnende korte films die mee 'en route' gaan. Daarin onder andere het beeldschone Hinterland, winnaar Tiger Award voor Korte Film 2007, en het betoverende As I Lay Dying, die een Tiger Award voor Korte Film won in 2008.

'Rotterdam en route' komt naar veertien filmtheaters in Nederland. Tickets zijn te koop bij de deelnemende theaters; informatie over de films en aanvangstijden vindt u op www.filmfestivalrotterdam.com of via de publicaties van de deelnemende filmtheaters.

Programma
Zaal 1:

* La antena van Esteban Sapir (Argentinië)

* Go with Peace Jamil van Omar Shargawi (Denemarken)
* Happy Desert van Paulo Caldas (Brazilië)

Zaal 2:

* Operation Filmmaker, documentaire van Nina Davenport (USA)
* Verzamelprogramma korte films, met Hinterland van Geoffrey Boulangé (Frankrijk), Joy van Joe Lawlor & Christine Molloy (UK), As I Lay Dying van Ho Yuhang (Maleisië) en The Adventure van Mike Brun (USA)
* Help Me Eros van Lee Kang-sheng (Taiwan)


---