Radio Nederland Wereldomroep

Persbericht

Datum: 22 maart 2008

Wereldomroep komt met eigen film rond Fitna

HILVERSUM -Radio Nederland Wereldomroep heeft een korte film gemaakt naar aanleiding van de verwachte film 'Fitna, the movie' van de Nederlandse parlementariër Geert Wilders. 'Over Fitna, Nederland en Wilders' geeft antwoord op de vele vragen die hierover wereldwijd worden gesteld. De film is bedoeld voor een internationaal publiek en wordt verspreid via internet, in het Engels, Arabisch en Indonesisch. De film is zojuist gepubliceerd op de website www.aboutfitnathemovie.com en op de Nederlandse site van de Wereldomroep, www.wereldomroep.nl .

In de 9-minuten durende film worstelt de hoofdpersoon met vragen over Geert Wilders en zijn motieven. Hoe belangrijk is vrijheid van meningsuiting voor Nederland? Wat is hierin de rol van de Nederlandse regering? Waarom grijpt die niet in? En hoe reageren moslims in Nederland op de film? Hij reist vanuit de Islamitische wereld naar Nederland en gaat op zoek naar antwoorden.

Aan het woord komen Prof. Wasif Shadid (hoogleraar interculturele communicatie Universiteit van Leiden), programmamaker Ersin Kiris, Mohammed Rabbae (voorzitter van Landelijk Beraad Marokkanen en voormalig Groen Links-kamerlid) en Umar Mirza (hoofdredacteur www.wijblijvenhier.nl ). Ook zijn eerder uitgezonden uitspraken te zien van premier Balkenende en Tweede Kamerlid Wilders.

Waarnemend hoofdredacteur Wim Jansen licht het initiatief van de Wereldomroep toe: "Hoewel niemand de film nog heeft gezien, roepen Wilders' aankondiging en de discussie daarover in Nederland overal ter wereld vragen op. Als internationale omroep van Nederland kunnen wij bij uitstek de achtergronden rond deze discussie en de persoon Geert Wilders op een journalistieke manier uitleggen."