GAIA

Persbericht © GAIA

21 maart 2008

Politie Hoegaarden bevestigt bevindingen van GAIA

Circus Baroni overtreedt de wet

De dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt aan de burgemeester van Hoegaarden om dringend op te treden tegen het circus Baroni dat een waslijst inbreuken op de circusdierenwetgeving begaat. De politie van Hoegaarden heeft vaststellingen gedaan en bevestigt de bevindingen van GAIA. GAIA vraagt nu aan de burgemeester de toelating om voorstellingen te geven onmiddellijk in te trekken.

De dieren hebben geen binnenverblijf en geen buitenverblijf: ze zijn aan palen vastgemaakt, wat de wet verbiedt.

De twee tijgers hebben geen buitenverblijf, hoewel de wet een buitenverblijf van 30 vierkante meter per dier oplegt. De tijgers hebben ook geen verplicht waterbassin, er staat nergens een waarschuwingsbord dat erop wijst dat het om gevaarlijke dieren gaat. De situatie is ook ook onveilig. Mensen kunnen tot vlakbij de kooi komen.

Onder de kooi van de tijgers zitten twee schapen opgesloten in een kooi van anderhalve vierkante meter. De wet vereist een binnenverblijf van vijf meter per dier en een buitenverblijf van dertig vierkante meter per dier.

Verder staan er twee pony's, een boerenpaard een gewoon paard, een ezel een een lama buiten aan een paal vastgemaakt. De wet verbiedt dat dieren vastgebonden gehouden worden. Bovendien zijn er geen buitenverblijven te bespeuren, noch binnenverblijven om de dieren tegen hagel, sneeuw en felle regen te beschutten. Voor paarden en ezels verplicht de wet een binnenverblijf van negen meter per dier en een buitenverblijf van veertig merter per dier. Ook lama's moeten een binnenverblijf hebben van negen vierkante meter per dier en een buitenverblijf van veertig vierkante meter per dier. Lama's moeten ook een zandbad kunnen nemen. Er moet dus een (eventueel overdekte) zandbak voorzien zijn.

> Meer over onze campagne tegen dierenleed in circussen