Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 22 maart

Fryslân, 22-03-2008 o Politieberichten van vrijdag 21 maart 07.00 uur t/m zaterdag 22 maart 11.00 uur.

Kollum: streng optreden tegen foutparkeerders winkelgebied De politie gaat de parkeeroverlast in het winkelgebied van Kollum aanpakken. Directe aanleiding tot de actie zijn klachten over het parkeergedrag. De controles worden gehouden in samenwerking met gemeentelijke toezichthouders. Samen zullen zij de komende weken de Voorstraat en omgeving controleren op fout geparkeerde autos. De politie gaat hiertoe over om de leefbaarheid en toegankelijkheid van het winkelgebied in Kollum te verbeteren. Zo kan de overlast voor voetgangers en winkeliers worden verminderd en hebben hulpdiensten geen hinder van fout geparkeerde autos.
Tot en met woensdag 2 april zal de politie nog waarschuwend optreden; vanaf donderdag 3 april kunnen foutparkeerders een bekeuring verwachten van vijftig euro.

Wolvega: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Hoofdweg in de avond of nacht van donderdag op vrijdag. Men kwam binnen na het inslaan van een ruit. In het pand werden vier computers en vier beeldschermen gestolen. Namens het bedrijf deed een 40-jarige man uit Jorwert aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie heeft een inbraak in een woning aan de Azaleastraat onderzocht. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een bovenlicht. Uit de woning zijn diverse goederen weggenomen. Een totaaloverzicht is nog niet beschikbaar.

Opeinde: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in de avond of nacht van donderdag op vrijdag in een woning aan de Tsjerkeloane. Men is aan de achterzijde van de woning binnengeklommen. Er is in ieder geval een laptop meegenomen. De 73-jarige bewoonster deed aangifte.

Fryslân: meerdere slippartijen door glad wegdek
De politie heeft vrijdagmiddag meerdere ongevallen op autosnelwegen behandeld, die mede waren te wijten aan gladheid door hagel. In één geval liep iemand letsel op. Dat was rond 15.40 uur op de Rijksweg A7 ter hoogte van Oudehaske. Een 31-jarige man uit Lemmer raakte door de gladheid met zijn personenauto in een slip en kwam tot stilstand tegen de vangrail. Hij is met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: brandstichting
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar een brandje in de hal van een woning aan de Eigen Brood Bovenal. De 21-jarige bewoonster ontdekte tegen middernacht dat iemand brandende folders en papieren koffiefilters in haar brievenbus had gegooid. Ze was zeer geschrokken. Temeer omdat dit enkele weken geleden ook is gebeurd. Toen stond de gehele hal in brand. Door de politie wordt zaterdag een buurtonderzoek uitgevoerd.

Wons: inbraak tankstation
De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een tankstation aan de rijksweg A7. Men kwam binnen via een gat in het dak. Er zijn sigaretten en geld meegenomen. Een 53-jarige vrouw uit Bolsward deed aangifte.

Fryslân: zes rijbewijzen ingevorderd na alcoholgebruik
De politie heeft vrijdagavond en nacht op diverse plaatsen in de provincie alcoholcontroles gehouden. Eén van de controles vond plaats in Leeuwarden. Daar werd de nieuwe alcoholbus ingezet. Hier waren negen van de 40 gecontroleerde bestuurders in overtreding. In totaal werden bijna twintig bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In zes gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):
Vrijdag 20.00 uur, Slauerhoffweg Leeuwarden, 51-jarige bestuurder van een vrachtauto uit Kootstertille, 1025 ug/l, getuigen belden de politie, volgens hen slingerde de vrachtauto over de weg; Zaterdag 01.30 uur, Rijksweg Irnsum, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Grou, 435 ug/l, de beginnend bestuurder sprong bij de controle uit de auto en probeerde tevergeefs weg te komen; Zaterdag 01.25 uur, Oppenhuizerweg Sneek, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek, 705 ug/l, betrof beginnend bestuurder die ook een proces-verbaal kreeg voor wapenbezit, namelijk een
stroomstootwapen en een mes;
Vrijdag 22.20 uur, Spreeuwenstraat Leeuwarden, 34-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarderadeel, 725 ug/l, de verdachte probeerde de controle te ontlopen door te keren maar kon na een achtervolging klem gereden worden;
Zaterdag 02.40 uur, Noorder Es Appelscha, 18-jarige bestuurder van een personenauto uit Dalfsen, 560 ug/l, rijbewijs kon niet ingevorderd worden omdat de bestuurder niet in het bezit was;
Zaterdag 02.40 uur, Looxmastraat Sneek, 37-jarige bestuurster van een personenauto uit Joure, 710 ug/l.

Lemmer: politie zoekt getuigen onenigheid
De politie zoekt getuigen van een moeilijke zaak, die zich op vrijdag 29 februari 2008 omstreeks 15:00 uur afspeelde op het fietspad tussen Echten en Oosterzee (zuidzijde). Een automobilist en een bromfietser kregen ruzie, wat uitmondde in schade. Volgens de bestuurder van een blauwe Mercedes stopte hij met zijn auto in berm, waarna de bromfietser er langs reed en een deuk in de auto schopte. Even verderop zette hij zijn auto wederom in de berm om met de knaap in gesprek ter gaan. Toen hij het kenteken wilde noteren, viel de bromfiets door toedoen van de jongen zelf om.
De bromfietser vertelde echter een ander verhaal. De auto zou midden op het fietspad zijn gestopt, waardoor hij niet tijdig kon stoppen en met zijn voet tegen auto botste. Daarna pakte de man hem bij zijn keel en gooide zijn bromfiets om.
De politie hoopt dat iemand het geval heeft gezien. Getuigen kunnen zich melden bij de politie Fryslân, telefoonnummer 090 8844.