Ministerie van Buitenlandse Zaken



22-03-2008

Beantwoording schriftelijke vragen betreffende kamerbrief Artikel 100 inzake de Nederlandse bijdrage aan de militaire operatie van de EU in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (EUFOR Tchad/RCA)

Vragen 1, 43, 44 en 170

1
Is de regering bereid ook genderspecialisten in te zetten om de situatie van vrouwen in conflicten te verbeteren (VN 1325)? Is de regering bereid tribale specialisten in te zetten als "2nd track diplomacy"?
43
Is het mogelijk in de Terms of Reference van EUFOR specifiek VN resolutie 1325 mee te nemen? Zal Nederland hierop inzetten?
44
Zal in de (tussentijdse) evaluaties van EUFOR als indicator VN resolutie 1325 worden opgenomen, zodat men de positie van vrouwen in kaart kan brengen en kan trachten verbeteringen door te voeren?
170
Zijn er in MINURCAT gender-aspecten opgenomen? Zal er specifiek op toe worden gezien dat kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen toegang hebben tot basisvoorzieningen (essential services)?
Antwoord
In het reeds goedgekeurde operatie plan, staat "Mainstreaming Human Rights and Gender into the European and Defence Policy" (11359/07 van 29 juni 2007) opgenomen als Reference N. In dit document worden op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 1325 o.a. aanbevelingen gedaan over hoe mensenrechten en gender als belangrijke aandachtsgebieden in EVDB- missies en -operaties moeten worden opgenomen. In de staf van het operationele hoofdkwartier, op het niveau direct naast de Commandant, is sinds 18 februari een (Zweedse) gender adviseur opgenomen, die werkt aan het opstellen van een plan van aanpak in samenwerking met relevante partijen. Deze gender deskundige zal op korte termijn naar Tsjaad gaan om een monitor- en evaluatiesysteem op te zetten vanuit een genderperspectief en in de eerste weken van april een speciale gendertraining verzorgen voor de troepen ter plaatse. In de juridische bijlage van het operationeel plan wordt expliciet aandacht besteed aan mensenrechten en gender.
Conform het Nederlands Nationaal Actieplan 1325 (december 2007) wordt ook binnen deze missie specifiek aandacht besteed aan de implementatie van VN-Veiligheidsraad (VNVR) resolutie 1325. In het bijzonder voor wat betreft actiepunten 3 en 4 van het Actieplan ofwel internationale samenwerking en vredesmissies. Daarnaast heeft MINURCAT plannen om te assisteren bij de oprichting van centra om op gender-gebaseerd geweld aan de orde te stellen in alle kampen voor ontheemden en vluchtelingen. Dat vergt wat MINURCAT betreft zowel mannen als vrouwen in uniform en specifieke opleiding. Vraag 2

Klopt het bericht (in de hoorzitting) dat president Sarkozy van plan is de bijstandsverdragen

met Tsjaad te herzien? Is de regering bereid via de EU president Sarkozy tot terughoudendheid te dwingen?

Antwoord
In zijn toespraak, gehouden voor het Zuid-Afrikaanse parlement op 28 februari 2008, heeft president Sarkozy aangekondigd de Franse militaire presentie in Afrika te zullen herzien. Tevens wil hij alle bilaterale militaire akkoorden, inclusief het akkoord met Tsjaad, in het vervolg openbaar maken. Dit is een positieve ontwikkeling. De regering ziet geen reden om president Sarkozy op te roepen tot terughoudendheid. Vragen 3, 153, 154, 161, 162, 165, 166 en 167
3
Op welke wijze en wanneer gaat u de missie evalueren zoals special advisor van president Déby, dhr Abas,in de hoorzitting verklaarde?
153
Hoe zeker is opvolging door een VN-missie na een jaar? 154
Bent u bereid een actieve bijdrage te leveren aan de ontplooiing van de VN-missie, bijvoorbeeld door ook voor deze missie de mogelijkheid van het leveren van troepen te willen overwegen?
161
Wat gebeurt er als er geen opvolging komt voor EUFOR vanaf 15 maart 2009? Wat zal de EU besluiten over verlenging van de missie? Zal Nederland haar troepen sowieso terugtrekken? 162
Hoe zal in 2009 de overdracht door EUFOR aan de te vormen VN missie plaatsvinden? Hoe groot is het risico op een 'protection gap'? Wanneer zullen gesprekken worden opgestart om de VN missie vorm te geven?
165
Aangegeven wordt dat in de VN Veiligheidsraadresolutie 1778 rekening gehouden wordt met opvolging door een VN-presentie. Hoe zeker is het dat EUFOR door een VN-troepenmacht wordt opgevolgd? Hoe moet de beoogde opvolging bezien worden in het licht van het voortdurende onvermogen van de VN om voldoende militairen op de been te brengen voor VN-operaties? Kunt u verzekeren dat Nederland zich na 1 jaar terugtrekt uit Tsjaad of opteert u voor een verlenging onder VN-vlag?
166
Wordt rekening gehouden met de situatie dat de opvolging na één jaar niet goed geregeld is, en dat bij vertrek van EUFOR een groot gevaar zou ontstaan voor de vluchtelingen? Hoe kunnen bereikte resultaten worden geconsolideerd? Wie is verantwoordelijk voor de opvolging van EUFOR na één jaar? Kan de regering bevestigen dat dit in elk geval niet de verantwoordelijkheid van Nederland is?

167

Wat is de status van de besprekingen ten aanzien van de overgang van EUFOR Tchad/RCA naar de volledige VN-missie in maart 2009? Welke partijen hebben zich reeds gecommitteerd aan een bijdrage aan de VN-missie na maart 2009? Welke positie neemt de Nederlandse regering in deze discussie in?
Antwoord
De VN en EU zullen rond 15 september 2008, zes maanden na het uitroepen van de initiële operationele gereedheid van de operatie, een tussentijdse evaluatie uitvoeren. Dit is opgedragen in VNVR-resolutie 1778. Met deze evaluatie zullen in overleg met de regeringen van Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek aanbevelingen worden gemaakt over eventuele opvolging van de EUFOR Tchad/RCA troepenmacht na 15 maart 2009, mogelijk door een VN-presentie.
Vragen 4, 144 en 150
4
Kunt u concreter ingaan op de specifieke taak van de Nederlandse mariniers: kapitein ter zee Bauer omschreef het als: "zien zonder gezien te worden"? Hoe succesvol kan een dergelijke opdracht zijn gezien de terreinomstandigheden?
144
Zijn de Rules of Engagement voldoende robuust en duidelijk voor de taken van de Nederlandse militairen? Zijn er ook caveats opgelegd? 150
Hoeveel Nederlandse militairen zullen worden ingezet op de twee hoofdkwartieren van de EUFOR-missie? Welke taken en verantwoordelijkheden zullen zij krijgen? Antwoord
De Nederlandse verkenningseenheid is geïntegreerd in een Iers bataljon. De Nederlandse mariniers zullen bijdragen aan het vergroten van de omgevingskennis van de Ierse bataljonscommandant en hem tijdig van informatie voorzien. De verkenningseenheid zal zo onopvallend mogelijk het gebied verkennen om de eventuele aanwezigheid van rebellen in kaart te brengen. Daarnaast zullen zij ook een beeld proberen te verkrijgen van eventuele vluchtelingenstromen.
In het hoofdkwartier in Tsjaad zijn twee militairen ingezet. Eén daarvan werkt als planner Communicatie en Informatie Systemen en de ander als genieadviseur. In het operationele hoofdkwartier in Parijs zijn drie Nederlandse militairen ingezet in de logistieke en de inlichtingencel. Voorts is hier een Nederlandse kolonel-arts werkzaam als hoofd medische planning van EUFOR Tchad/RCA.
De Rules of Engagement zijn robuust en duidelijk. Er zijn geen caveats opgelegd. Vraag 5

Welke lessen trekt de regering o.b.v. de evaluaties van eerdere deelname aan EUFOR missies

door Nederland (o.a. EUFOR Congo t.a.v. optreden als non-lead nation, kennis van de Franse taal, moeilijke samenwerking in EU-missie en gebrekkige voorbereiding van EU-missies)?

Antwoord
De ervaringen opgedaan tijdens de Nederlandse inzet in Congo zijn uitgewerkt in een eindevaluatie die in september 2007 is opgesteld. De conclusies en aanbevelingen van dit rapport zijn meegenomen bij de voorbereiding van de Nederlandse deelname aan EUFOR TCHAD/RCA. Zo lost de keuze voor de inbedding in een Iers bataljon eerder ervaren taalproblemen grotendeels op.
Vraag 6
Zal de EU op basis van de Berlijn plus-afspraken gebruik maken van NAVO-capaciteiten en faciliteiten, of wordt de operatie autonoom door de EU uitgevoerd? Antwoord
EUFOR Tchad/RCA is een autonome EU-operatie. Er zal geen gebruik worden gemaakt van NAVO-capaciteiten en faciliteiten op basis van de Berlijn plus-afspraken. Vraag 7
Hoe beoordeelt u de slagingskans van het recent gesloten vredesakkoord tussen Tsjaad en Soedan, mede in het licht van eerdere mislukte vredesakkoorden? Antwoord
Het akkoord gaat om een oprichting van een groep, bestaande uit een aantal ministers van Buitenlandse Zaken uit de regio, die maandelijks bij elkaar komt en naleving van het akkoord zal monitoren. Een harde garantie kan niet bij voorbaat worden gegeven. Vraag 8
Welke scenario's bestaan er indien de vluchtelingenproblematiek vanuit Soedan (bijvoorbeeld door een groot uitgevoerd offensief aldaar) in korte tijd ernstig verslechtert door een enorme toestroom?
Antwoord
Nederland houdt de humanitaire situatie in Tsjaad en de buurlanden nauwlettend in de gaten. Op dit moment is een bedrag van 5 miljoen euro voor humanitaire hulp aan Tsjaad voorzien. Daarvan is 1,75 miljoen euro bestemd voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die in Tsjaad zowel vluchtelingen als ontheemden opvangt. Daarnaast geeft Nederland jaarlijks een bijdrage van 40 miljoen euro aan het Centraal Noodhulpfonds van de VN om deze in staat te stellen acuut te kunnen ingrijpen bij plotselinge rampen of het verslechteren van bestaande noodsituaties. Mocht de situatie in Tsjaad ernstig escaleren, dan zal Nederland bezien of een extra bijdrage noodzakelijk is.
Vragen 9 en 52

9

Hoe wordt het vergaren van inlichtingen t.b.v. de EUFOR-missie georganiseerd? Welke landen kunnen inlichtingen geven? Wat zegt dit over de noodzakelijke kwantiteit en kwaliteit van de inlichtingen? Indien inlichtingen ook uit Frankrijk komen, hoe wordt gegarandeerd dat deze niet misbruikt worden?
52
Tijdens de hoorzitting gaf generaal Bentégeat in zijn toelichting aan dat het belangrijk is dat EUFOR goede inlichtingen ontvangt, hoe zullen Nederland en de EU er voor zorgen dat EUFOR niet afhankelijk blijft van alleen Franse informatie? Antwoord
Inlichtingen ten behoeve van de operatie EUFOR Tchad/RCA komen binnen op het hoofdkwartier in Parijs en het lokale hoofdkwartier in Abéché. Alle landen die deelnemen aan de EUFOR-operatie kunnen inlichtingen aanleveren. De inlichtingen worden alleen gedeeld met de deelnemende landen.
Frankrijk heeft veel kennis van het inzetgebied, maar Nederland en de EU beschikken naast de Franse informatie over een breder netwerk van goede inlichtingen, waardoor zij niet uitsluitend afhankelijk zijn van Franse informatie. Vraag 10
In welke mate zijn er private veiligheidsorganisaties actief in het gebied waarin de EUFOR- missie ontplooid zal worden? Welke rol spelen deze organisaties? Hoe zal de samenwerking tussen EUFOR en deze private organisaties vormgegeven worden? Antwoord
Er zijn voor zover bekend geen private veiligheidsorganisaties actief in het gebied. Vraag 11
Op welke wijze zijn de aanvoerlijnen voor munitie, voeding en medicijnen in het EUFOR- mandaatgebied geregeld? Op welke wijze zal er bij de aanvoer van goederen rekening gehouden worden met de regentijd en de daardoor verslechterde bereikbaarheid van veel gebieden?
Antwoord
Voordat het regenseizoen aanbreekt, worden relatief grote voorraden munitie, voeding en medicijnen bij de eenheid aangevoerd. Als herbevoorrading over de weg niet mogelijk is, worden de goederen door de lucht vervoerd.
Vragen 12, 119 en 155
12
Hoe beoordeelt de regering de haalbaarheid van de gestelde doelen in relatie tot de relatief korte duur van de missie, de invloed van de regentijd op de werkzaamheden van de militairen en de grootte van de EUFOR-missie als geheel?

119

Hoe zal EUFOR de mate van haar succes bepalen? Welke benchmarks worden hiervoor gebruikt?

155
Wanneer beschouwt u deze missie als succesvol?
Antwoord
Het doel van de EU-operatie is de veiligheid en stabiliteit in Tsjaad en de CAR, in het gebied langs de grens met Darfur te verbeteren. De EU-operatie is succesvol als MINURCAT zich kan concentreren op het verbeteren van de situatie in de kampen, humanitaire organisaties in toenemende mate hulp kunnen verlenen en gerichte aanvallen op vluchtelingen, ontheemden en de burgerbevolking uitblijven of kunnen worden beperkt. Gelet op de omvang en middelen van EUFOR Tchad/RCA is dit haalbaar. Op den duur zal een veilige en stabiele omgeving de ontwikkeling van het gebied en de terugkeer van vluchtelingen en ontheemden bevorderen. De EU-operatie zal hiertoe een eerste aanzet geven. Met een tussentijdse analyse zal worden bezien hoe het tot stand gebrachte niveau van stabiliteit en veiligheid na beëindiging van het EUFOR-mandaat door bijvoorbeeld de VN kan worden gecontinueerd. De vier maanden durende regentijd zal de werkzaamheden van de militairen beperken, maar dit zal naar verwachting niet leiden tot een afname van de veiligheid aangezien de Nederlandse militairen zijn uitgerust met materieel dat optreden in de regenperiode mogelijk maakt. Bovendien zullen ook de rebellen door de regen beperkt worden in hun handelen. Vragen 13 en 49
13
Hoe groot wordt het risico van islamistisch extremisme ingeschat, uitgaande van het feit dat in Sudan islamisme één van de facetten bij de spanningen in het land in het algemeen en in Darfur in het bijzonder? Is het mogelijk dat de aanwezigheid van westerse troepen islamistische activiteit aantrekt?
49
Wat houdt op dit moment de anti-terrorisme operatie van de VS in Tsjaad in? Om hoeveel mensen gaat het en welke activiteiten worden ontplooid? Antwoord
De VS heeft een aantal jaren geleden het Trans Sahara Counter Terrorism Initiative opgericht. In het kader hiervan ondersteunt de VS een aantal Trans Sahara landen, waaronder Tsjaad, met opleiding en training op het gebied van Counter Terrorism. Dit wil niet zeggen dat in de betrokken landen sprake is van islamitisch extremisme. Noch in Darfur, noch in Tsjaad is het een factor van belang. Er zijn geen aan Al Qaida gelieerde groepen aanwezig. Er is momenteel derhalve geen aanleiding om voorbereidingen te treffen voor asymmetrische oorlogvoering.
Vragen 14, 85 en 132
14

Is er voldoende onderscheid tussen de uniformen van de AU en EUFOR? Zo ja, wat zijn de

onderscheidende kenmerken?

85
Op welke manier wordt de bevolking geïnformeerd dan wel van overtuigd van de onpartijdigheid van EUFOR? Wordt overwogen om de Franse militairen onder EUFOR duidelijk te onderscheiden van de reeds aanwezige Franse militairen in Tsjaad, dus niet alleen via armband of badge? Speelt de bevelstructuur hierin een rol? 132
Hoe vult de regering de "informatie strategie", waarover in de artikel 100-brief gesproken wordt, in? Hoeveel geld is er gereserveerd om deze strategie uit te voeren? Welke exacte verwachtingen heeft de regering ten aanzien van de effectiviteit van de strategie met betrekking tot het tot stand brengen van het beoogde beeld van neutraliteit van de missie? Antwoord
De uitvoering van de informatiestrategie gebeurt onder verantwoordelijkheid van de operationele commandant van EUFOR Tchad/RCA en vormt een normaal onderdeel van het uitvoeren van een operatie. Hij heeft het beeld van EUFOR dat bij de bevolking bestaat onderkend als zeer belangrijk voor het succes van de missie. Daarom is er vanaf de ontplooiing van de eerste elementen van EUFOR in het missiegebied een informatiecampagne gestart, gericht op het creëren van een juist beeld van EUFOR bij de bevolking. Deze informatiecampagne richt zich op het benadrukken van de onpartijdigheid van EUFOR, het uitstralen van een krachtige imago van EUFOR, het vergroten van EUFORs acceptatieniveau onder de bevolking en het tegengaan van geruchten. Hierbij wordt rekening gehouden met de lokale gebruiken en gewoonten. Verder worden alle informatieactiviteiten afgestemd met andere EU-actoren in het gebied.
Om Franse soldaten die onder EUFOR vallen van Epervier te onderscheiden, zullen zij zich onderscheiden met EU insignes op hun uniformen en EUFOR tekens op de voertuigen. Vragen 15 en 84
15
Mag EUFOR opereren in het grensgebied (tot aan de grens)? 84
Behoort de grensstreek met Sudan tot het geografische mandaat gebied van EUFOR? Antwoord
Ja. De VN-Veiligheidsraadsresolutie 1778 autoriseert EUFOR Tchad/RCA om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om haar taken uit te voeren in het operatiegebied in Oost-Tsjaad en het noordoosten van de CAR.
Vragen 16 en 73
16

Indien rebellen in EUFOR 'zones' een nieuwe opmars tegen de regering beginnen, heeft het

Tsjadische leger dan het recht om deze EUFOR 'zones' binnen te treden en deze opmars te stoppen?

73
Hoe groot is het regeringsleger van Tsjaad en hoe sterk is het? Antwoord
De ontplooiing van EUFOR doet niet af aan het recht van de autoriteiten van Tsjaad om op hun eigen grondgebied op te treden. Er zal voortdurend nauw overleg plaatsvinden tussen de autoriteiten van Tsjaad en EUFOR Tchad/RCA.
Het leger van Tsjaad omvat circa 57.000 militairen, voornamelijk licht bewapend. Het leger beschikt over sterk verouderde zwaardere wapensystemen zoals tanks, die op strategische locaties worden ingezet. Voorts heeft het leger net als de rebellen mobiele 4x4 voertuigen. Vraag 17
Kunt u toelichten waarom en hoe deze missie volgens u te combineren is met de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan?
Antwoord
De Nederlandse bijdrage is beperkt, waardoor de krijgsmacht deze missie op het gebied van capaciteiten (materieel; personeel; logistiek; planning) kan combineren met de bijdrage aan ISAF. De bijdrage aan ISAF zal niet lijden onder de capaciteiten die nodig zijn voor EUFOR, en vice-versa. Ook binnen de HGIS is er ruimte om beide operaties te financieren. Vraag 18
Bestaat er een reëel gevaar dat deze missie een vechtmissie wordt in plaats van een vredesmissie?
Antwoord
Aangezien er in Tsjaad geen groeperingen zijn die er baat bij hebben om hun aandacht te verleggen naar EUFOR Tchad/RCA, wordt dit risico zeer laag geschat. Vraag 19
Mogen de Fransen eigenhandig optreden zolang EUFOR loopt? Antwoord
Ook zolang EUFOR loopt kan Frankrijk optreden in het kader van de op een bilateraal akkoord met Tsjaad berustende operatie Epervier, dat voorziet in het garanderen van de veiligheid van de Franse burgers en logistieke ondersteuning van de Tsjadische regering. Generaal Bentégeat heeft tijdens de hoorzitting aangegeven dat Epervier geen operationele opdracht heeft in het operatiegebied van EUFOR.
Vraag 20
Klopt het dat er militairen meedoen aan EUFOR die voorheen bij Epervier betrokken waren?

Antwoord

De Franse militairen die deelnemen aan EUFOR staan onder bevel van de EU. Het is mogelijk dat Frankrijk militairen ter beschikking zal stellen aan EUFOR, die eerder onder Epervier werkten, aangezien de operatie Epervier sinds 1986 bestaat.

Vraag 21
Naar verluidt is er één incident geweest met een bermbom, kunt u daar meer informatie over geven?
Antwoord
Een aantal jaren geleden is in Zuid-Tsjaad één keer een IED ("improvised explosive device") ingezet tegen een niet-gouvernementele organisatie. Bermbommen en andere IED's behoren echter noch in Darfur, noch in Tsjaad, tot bekende strijdmethodes van reguliere of irreguliere strijdgroepen.
Vragen 22, 40, 128, 141 en 176
22
Zijn er momenteel genoeg helikopters beschikbaar?
40
Staat de regering nog steeds achter de missie wanneer de zeven nog gewenste helikopters niet worden geregeld? Staat de regering nog steeds achter de missie wanneer onvoldoende Tsjadische politiemensen en gendarmerie voor MINURCAT op komen dagen? Wat zijn de minimumvereisten voor het succes van de missie?
128
Wat is momenteel de stand van zaken met betrekking tot tekorten op gebied van luchttransport en gevechtshelikopters? Klopt het dat Rusland overweegt om zeven helikopters ter beschikking te stellen? Hoelang zouden die inzetbaar zijn? Wordt hiermee in de benodigde transportcapaciteit voorzien? Indien de Russen uiteindelijk geen helikopters gaan leveren, wie dan wel? Kunt u verzekeren dat dit nog voor de aanvang van de missie is geregeld? 141
Wordt er aan verbetering van logistieke ondersteuning van de operatie gewerkt? Zo ja, hoe? Kunnen de Nederlandse militairen voldoende rekenen op eventueel benodigde steun van de Ieren? En is er eventueel ook steun van Frankrijk en Polen? Zo ja, op welke wijze? 176
Klopt het dat nog niet voorzien is in een strategische reserve voor EUFOR? Binnen welke termijn verwacht de regering dat hierin wel voorzien zal zijn? Kunnen hiervoor EU Battle Groups ingezet worden?
Antwoord
Momenteel heeft EUFOR Tchad/RCA op het gebied van luchttransport de beschikking over zeven transporthelikopters, twee transportvliegtuigen en twee gevechtsvliegtuigen op permanente basis. Voorts zullen verschillende landen voor kortere perioden gedurende de

operatie C-130 transportvliegtuigen ter beschikking stellen. Voor een optimale uitvoering van

de operatie zou de operationele commandant graag de beschikking hebben over nog zeven transporthelikopters en enkele gevechtshelikopters. De EU voert gesprekken met Rusland om deze operationele behoefte te vervullen. Indien Rusland geen bijdrage kan leveren, zal naar andere kandidaten worden gezocht. Er wordt gewerkt om tekortkomingen binnen EUFOR op te lossen. De militaire leiding van de EU-operatie heeft laten weten dat de missie met de aanwezige middelen kan worden uitgevoerd. Voorts zijn de VN reeds begonnen met het werven en trainen van de Police Tchadienne pour la Protection Humanitaire (PTPH). Er staat ook een behoefte open aan een strategische reserve voor EUFOR Tchad/RCA. Deze capaciteit wordt bijna altijd standaard in de behoeftestelling voor EU- en NAVO-missies opgenomen, maar is niet altijd noodzakelijk. Dit geldt ook voor EUFOR Tchad/RCA. De operationele commandant meent dat de missie over voldoende gevechtskracht beschikt om te kunnen reageren op calamiteiten. In het geval toch versterking nodig is, kan EUFOR Tchad/RCA een beroep doen op luchtsteun van Frankrijk. Op verzoek van de commandant van EUFOR Tchad/RCA zal Frankrijk zijn in Tsjaad aanwezige Mirages ter beschikking stellen.
Nederland kan in zijn sector terugvallen op een transporthelikopter en een medische helikopter van Ierland. Deze capaciteit is toereikend. Vragen 23, 47 en 120
23
Welke concrete afspraken zijn gemaakt over de toegang tot en de behandeling van door EUFOR genomen gevangenen?
47
Wat zal er gebeuren met mensen die wij gevangen nemen? Aan wie dragen we deze gevangenen over? Hoe snel zal de overdracht plaatsvinden? Waar zullen de gevangenen in de tussentijd verblijven? Zullen de gevangenen worden gehoord door (Nederlandse) EUFOR militairen? Wegens welke misdrijven mogen mensen worden opgepakt? Wie zal de overdracht van gevangenen monitoren? Gelden dezelfde regels wat betreft het oppakken en overdragen van gevangenen voor heel EUFOR?
120
Gaat EUFOR de dialoog aan met de regering van Tsjaad over de Rule of Law? Is de regering bereid een afsprakenkader te maken met de regering van Tsjaad over de overdracht van gevangenen en de berechting van verdachten, zoals dat ook in Afghanistan is gebeurd? Antwoord
EUFOR heeft geen taken of mandaat in het kader van dialogen met de regering van Tsjaad over de Rule of Law. Een dergelijke dialoog ligt ook niet op de weg van een dergelijke militaire missie, maar zal onderdeel zijn van diplomatiek overleg in bilateraal of multilateraal verband.
Nederland zal wel nadere afspraken maken met zowel het Ierse bataljon als met de EU over de afhandeling en nazorg van door EUFOR Tchad/RCA gevangengenomen personen.

In mei 2007 heeft de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking in zijn gesprekken met de

Tsjadische regering tevens de binnenlandse politieke- en mensenrechtensituatie in het land aan de orde gesteld.

Vragen 24 en 33
24
Is de State of Forces Agreement met Tsjaad gereed? 33
Welke jurisdictie is van toepassing op de EUFOR-militairen? Antwoord
Ja. De Status of Forces Agreement voor EUFOR is op 6 maart 2008 tot stand gekomen. Op basis van deze SOFA genieten de zendstaten exclusieve jurisdictie over hun eigen personeel. Vraag 25
Hoe zit het met exit-strategy (force extraction)? Kunnen Nederlandse militairen binnen 24 uur weer in Nederland of Ierland zijn?
Antwoord
Het is bij een extractie van belang dat eenheden zo snel als mogelijk, bij voorkeur binnen 24 uur, uit het bedreigde gebied worden ontzet. Voor de Nederlandse verkenningseenheid in Tsjaad zijn hiervoor verschillende mogelijkheden voorzien. Over de aard van de plannen en eventuele samenwerking met andere landen kunnen om operationele redenen geen mededelingen worden gedaan.
Vragen 26
26
Waarom is er niet gekozen voor een VN-militaire missie in plaats van een EU-militaire missie?
Antwoord
De regering van Tsjaad heeft op 11 september 2007 de VN per brief laten weten een internatonale macht van VN en de EU te aanvaarden. Een van de redenen waarom de regering een voorkeur had voor een militaire EU-missie was dat de ontplooiing daarvan minder tijd zou vergen dan de ontplooiing van een VN-missie. Een andere reden dat de VN voor de EU- missie heeft gekozen is dat de VN momenteel druk bezig is met de opzet van de hybride VN/AU-missie in Darfur. Een parallelle EU-missie was de meest tijdseffectieve manier om de grensoverschrijdende problemen regionaal aan te pakken. Vraag 27
Is het waar dat tot een EU-missie in plaats van een VN-missie is besloten na een bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken aan Tsjaad op 10 juni 2007?

Antwoord

Tijdens zijn bezoek aan Tsjaad op 10 juni 2007, heeft Franse minister van Buitenlandse Zaken president Déby er van kunnen overtuigen een multidimensionele presentie ("présence multidimmensionnelle") op zijn grondgebied te accepteren, teneinde gehoor te geven te aan de zorgen van de internationale gemeenschap over de situatie in het Oosten van Tsjaad en in het Noordoosten van de CAR.
In resolutie 1778 (2007) van 25 september 2007, keurt de VN-Veiligheidsraad een VN-missie (MINURCAT) voor de regio goed en geeft tegelijkertijd toestemming aan de EU om voor de periode van een jaar een missie in de regio te ontplooien. Het besluit om de missie EUFOR Tchad/RCA op te starten is door alle EU-lidstaten gezamenlijk genomen op 28 januari 2008. Vraag 28
Is het waar dat in het rapport van de Secretaris-Generaal van de VN van 23 februari 2007 de mogelijkheden van een VN-macht naar Tsjaad en de CAR werden onderzocht? Waarom is dit niet doorgezet?
Antwoord
Dat is juist. In zijn rapport van 23 februari 2007 (S/200797*) deed de SGVN een aantal gedetailleerde voorstellen voor de omvang, structuur en het mandaat van een multidimensionale VN-presentie in Tsjaad en de CAR. In hetzelfde rapport constateerde de SGVN dat President Déby van Tsjaad bezwaren had tegen de militaire component van de voorgestelde missie. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een aangepast concept voor de missie, zoals door de SGVN omschreven in zijn vervolgrapport van 10 augustus 2007 (S/2007/488). Op basis van laatstgenoemd rapport autoriseerde de VN-Veiligheidsraad de multidimensionale presentie in de CAR en Tsjaad, inclusief de EU-operatie (resolutie 1778 van 25 september 2007).
Vraag 29
Wat waren/zijn de bezwaren van de Tsjadische regering tegen een VN-macht in plaats van een EU-macht? Hoe beoordeelt u deze bezwaren?
Antwoord
De bezwaren van de Tsjadische regering zijn door de SGVN beschreven in zijn rapport van 23 februari 2007: "The President recalled that he had previously given his agreement in principle to the deployment of a United Nations multidimensional presence. However, he expressed concerns about the military component of the proposed mission. He stressed that Chad had asked the Security Council in November 2006 to deploy a `civilian force' to the camps in eastern Chad. The President emphasized that the Government of Chad had not requested the deployment of a military force. Furthermore, he expressed the view that the international community was considering the deployment of a United Nations military force in Chad because the Sudan had refused to accept the deployment of a United Nations operation in Darfur, President Déby stressed that he wished to see additional details about the proposed operation, in writing, before taking a final decision." Na vervolgconsultaties, waarin met name Frankrijk een constructieve rol heeft gespeeld, heeft de regering van Tsjaad op 11 september 2007 de VN per brief laten weten in te kunnen stemmen met een multidimensionale VN-presentie in Tsjaad, waarbij de EU de militaire ondersteuning vormt. Naar het oordeel van de regering wordt op deze manier op een pragmatische en effectieve

wijze invulling gegeven aan de noodzaak om grensoverschrijdende problemen regionaal aan

te pakken.

Vraag 30
Is er een link tussen EUFOR en het politieke proces in Tsjaad? Antwoord
Er is geen directe link tussen de taken van EUFOR en het politiek proces in Tsjaad tussen de rebellen en de regering. Wel sluit de EUFOR operatie goed aan bij de inzet van de EU voor een politieke oplossing van het geschil tussen de Tsjadische regering en de oppositie. De operatie zal immers bijdragen aan toenemende veiligheid en stabiliteit in het land. Dit zal ook het politieke proces ten goede komen.
Vraag 31
Duren VN-missies in de regel langer dan EU-missies? Antwoord
De praktijk wijst uit dat EU-missies in de regel van kortere duur zijn dan VN-missies. Vraag 32
Deelt u de mening dat een EU-missie in Tsjaad en de CAR effectiever is dan een VN-missie? Antwoord
De snelle en adequate ontplooiing van de EU-missie vormt een goede basis voor een effectieve missie voor het in Veiligheidsraad resolutie 1778 genoemde doel. EUFOR Tchad/RCA complementeert de VN-missie MINURCAT.
Vraag 33: zie 24
Vraag 34
Kunt u een toelichting geven op de plannen voor de middellange termijn in het gebied? Antwoord
De gezamenlijke inspanningen zijn er nu eerst op gericht om veiligheid en stabiliteit in de regio te herstellen zodat de humanitaire hulp op een goede manier kan worden verleend. De volgende stap is dat vluchtelingen en IDP's terug kunnen naar hun oorspronkelijke verblijfplaatsen. Pas daarna, als de politieke ontwikkelingen in betrokken landen resultaat hebben opgeleverd, kunnen aanvullend aan de noodhulpmogelijkheden van dit moment plannen voor wederopbouw en ontwikkeling verder worden ingevuld Vraag 35
Kunt u een overzicht geven van hoe van een aanvankelijk voorstel voor een VN-militaire missie uiteindelijk is besloten tot de EUFOR-missie?

Antwoord

Het aanvankelijke voorstel betrof een multidimensionale VN-missie en niet slechts een militaire VN-missie. In de uiteindelijke autorisatie door de VN-Veiligheidsraad betreft het nog steeds een multidimensionale VN-presentie, maar wordt de ondersteunende militaire component gedurende één jaar geleverd door de EU.

Vragen 36 en 41
36
Wat wordt de diplomatieke presentie van de EU / EUFOR / lidstaten van de EU in Tsjaad? 41
Wat zijn het mandaat en de capaciteit van de speciaal gezant Sudan/Tsjaad van de EU in Tsjaad? In hoeverre is het mogelijk zijn mandaat voor Tsjaad en CAR uit te breiden? Antwoord
In Tsjaad wordt het voorzitterschap van de EU voor Slovenië waargenomen door Duitsland. Voorts heeft Frankrijk een ambassade en de Europese Commissie een delegatie in de hoofdstad N'Djamena. De Nederlandse ambassadeur te Kameroen is medegeaccrediteerd in Tsjaad.
Daarnaast is de speciale EU-gezant voor Sudan, Torben Brylle, ook gemandateerd voor EUFOR Tchad/RCA. Hij is bovendien gemandateerd om contacten met de diverse missies in de regio te onderhouden en om politiek advies te geven aan de Force Commander van EUFOR Tchad/RCA.
Vraag 37
Klopt het dat Nederlandse militairen graag aan deze missie deelnemen, omdat ze dan niet naar Afghanistan worden uitgezonden?
Antwoord
Nee. Hier is geen indicatie of aanwijzing voor.
Vraag 38
Wat zal er gebeuren op het gebied van Quick Impact Projects (QIP) door EUFOR? Waar rekent de regering van Tsjaad op? Tijdens de hoorzitting kwam naar voren dat Tsjaad EUFOR had toegestaan, omdat er door de EU in ruil ontwikkelingsprojecten zijn beloofd, wat zijn precies de beloftes die gedaan zijn?
Antwoord
EUFOR TCHAD/RCA zal als militaire organisatie geen ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Indien mogelijkheden tot Quick Impact Projects (QIP) of Direct Help Projects worden geïdentificeerd, zullen verzoeken hiertoe aan de VN worden gericht. De VN draagt vervolgens zorg voor het uitvoeren van een dergelijk project. CIMIC richt zich binnen EUFOR niet op het uitvoeren van projecten, maar richt zich op het uitwisselen van informatie met betrokken organisaties en de burgerbevolking. Informatie die wordt verzameld met

betrekking tot de situatie van IDP's en de bevolking zal worden gedeeld met

ontwikkelingsorganisaties. De EU zal haar reguliere ontwikkelingsinzet in Tsjaad vanzelfsprekend voortzetten. Het land zal tevens kunnen rekenen op ontwikkelingsinspanningen via de VN en andere actoren.

Vragen 39, 42 en 138
39
Waarom zijn er geen tolken, tribale experts en gender experts door Nederland toegevoegd aan de missie? Waarom neemt Nederland deel aan de missie met een verkenningseenheid, wanneer de prioriteiten van het buitenlands beleid liggen op 3D, vrouwen, wederopbouw, mensenrechten en goed bestuur
42
Wordt er bij de selectie van de 60 Nederlandse mariniers die zullen deelnemen aan EUFOR ook specifiek gelet op VN resolutie 1324, waardoor in de samenstelling van de Nederlandse troepen gelet wordt op het voldoende inzetten van Nederlandse vrouwelijke militairen? 138
Is het correct dat er geen tolken beschikbaar zijn voor de missie (zie Volkskrant 20-3-2008)? Kunt u toelichten waarom daarvoor gekozen is? Levert dat geen problemen op voor het vergaren van inlichtingen bij de lokale bevolking
Antwoord
Ierland voegt tolken aan het bataljon toe, waarvan ook de Nederlandse eenheid gebruik kan maken. Er wordt door Nederland geen tribale dan wel gender experts aan de missie toegevoegd. De specifieke verkenningstaak van de Nederlandse eenheid maakt dat niet noodzakelijk. Gender experts zijn wel voorzien in de missie bij de verschillende hoofdkwartieren.
De Nederlandse verkenningseenheid bestaat uit militairen van het Korps Mariniers. Bij dit Korps werken geen vrouwelijke militairen in operationele functies. Wel is een vrouwelijke militaire arts in het Nederlandse detachement werkzaam. Vraag 40: zie 22
Vraag 41: zie 36
Vraag 42: zie 39
Vraag 43: zie 1
Vraag 44: zie 1

Vraag 45

Zijn er andere veiligheidsbedreigingen voor de bevolking van Tsjaad naast de acties van de rebellen en de gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger, waarvoor EUFOR bescherming moet bieden?
Antwoord
Andere gevaren voor de bevolking van Tsjaad bestaan uit banditisme en gedwongen rekrutering.
Vragen 46, 121, 125, 131, 140, 175
46
Waar zijn de rebellengroeperingen gesitueerd?
121
De rebellen hebben zich meerdere malen uitgesproken tegen de komst van EUFOR, waarbij zij in het bijzonder de neutraliteit van de operatie in twijfel hebben getrokken. Wat als de rebellen zich, in tegenstelling tot de verwachting dat ze het niet zullen doen, wel tegen EUFOR zullen roeren? Kunnen de Nederlandse militairen hierop adequaat reageren? Welke gevolgen kan dit hebben voor de missie als zodanig? 125
Kunt u nader toelichten waarom het niet waarschijnlijk is dat de rebellen zich in de toekomst tegen EUFOR Tchad/RCA zullen richten? Zijn hier nog andere redenen voor dan dat de slagkracht van EUFOR Tchad/RCA veel groter is dan die van CMU? 131
Maken de rebellengroeperingen die actief zijn in Tsjaad ook gebruik van kindsoldaten? Zo ja, bestaat er een risico dat Nederlandse EUFOR eenheden daarmee in gevechtscontact kunnen komen?
140
Kunt u een toelichting geven op het feit dat de rebellen de EUFOR militairen ongemoeid hebben gelaten tijdens de recente inval in N'Djaména? Zaten er begin februari al EUFOR militairen in N'Djaména? Hoeveel en met welk doel? 175
Hoe beoordeelt de regering de uitspraken van de Ierse Minister van Defensie (`Rebels in Chad pose unforeseen threats ­ O'Dea', Irish Times, 14 februari 2008), dat de rebellen "beter bewapend en georganiseerd zijn, en over meer gevechtskracht beschikken dan waar voorheen vanuit gegaan werd? Deelt de regering de opvatting dat gewapende groepen van opportunistische bandieten een grotere dreiging voor EUFOR vormen dan de rebellengroeperingen?
Antwoord
De rebellen bevinden zich momenteel in het grensgebied van Tsjaad en Darfur. Er is geen informatie voorhanden op basis waarvan de aanwezigheid van kindsoldaten in de gelederen

van rebellen kan worden bevestigd. De rebellengroepen hebben geen baat bij een confrontatie

met EUFOR Tchad/RCA, mede om dat hun gevechtskracht zwakker is. Bandieten kunnen hier mogelijk wel baat hebben, bijvoorbeeld wanneer zij EUFOR Tchad/RCA zien als een bedreiging voor hun opbrengsten. In die zin vormen zij een grotere bedreiging. Hun aantallen zijn echter kleiner dan die van de rebellen.

Vraag 47: zie 23
Vraag 48
Heeft UNHCR genoeg middelen voor hulp aan de vluchtelingen en IDP's (ontheemden)? Antwoord
Op dit moment is een bedrag van vier miljoen euro voor humanitaire hulp aan Tsjaad voorzien. Daarvan is 1,75 miljoen euro bestemd voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die in Tsjaad zowel vluchtelingen als ontheemden opvangt. UNHCR in Tsjaad vraagt in het overkoepelend hulpverzoek van de VN in 2008 om zo'n 90 miljoen dollar. Daarvan is op dit moment ongeveer een kleine zeven procent gedekt door bijdragen van donoren. Vele donoren maken echter rond deze tijd hun bijdragen over. In 2007 was het hulpverzoek van de VN voor Tsjaad voor 100 procent gedekt. Mocht de situatie in Tsjaad zodanig escaleren dat daarbovenop een extra bijdrage noodzakelijk lijkt, dan zal Nederland overwegen een hogere bijdrage te leveren.
Vraag 49: zie 13
Vragen 50, 96, 111, 113, 142, 149
50
Generaal Bentégeat, voorzitter van het EU militair comité, gaf aan dat EUFOR ook communicatielijnen van de rebellen zal aanvallen. Hoe verhoudt dit zich tot het onpartijdige mandaat van EUFOR?
96
Wat moet precies worden verstaan onder "aanpakken" in de zin "... aangezien militairen allen die groepen kunnen aanpakken die daadwerkelijk een directe bedreiging vormen..."? Kunt u de zogenoemde slagkracht van EUFOR Tchad/RCA specificeren? 111
V.w.b. het mandaat van EUFOR, mag EUFOR ook pro-actief groepen / rebellen aanpakken? Zijn de noodzakelijke maatregelen voldoende, zeker als rebellen op grote schaal aanvallen uit gaan voeren?
113
Kunt u een toelichting geven op het mandaat? Heeft EUFOR het recht om -actief- (mogelijke) aanvallers aan te vallen?

142

In hoeverre zal het een probleem worden dat tijdens de hoorziting bleek dat (de afgezant van) de Tsjadische regering een andere visie had op de Rules of Engagement van EUFOR en van menig was dat EUFOR altijd reactief/passief zou optreden bij geweld, waar de EUFOR en Nederlandse militairen aangaven bij uitzondering ook actief geweld te zullen gebruiken? 149
Op welke manier wordt besloten tot "attack the attackers"? Wordt hiertoe overgegaan nadat de rebellen (of andere groeperingen) vluchtelingen hebben aangevallen of voordat de aanval wordt ingezet? Welke aanwijzingen moeten er zijn voordat tot een pre-emptieve aanval wordt overgegaan? Van wie zijn de inlichtingen afkomstig? Wat is het risico dat EUFOR hiermee onderdeel wordt van de strijdende partijen? Wat is de kans dat rebellen (of andere groeperingen) een aanval uitlokken om daarmee aan te tonen dat EUFOR niet neutraal is? Speelt in bovenstaande proces de rode kaart een rol? Zo ja, hoe? Indien de Franse generaal sterker en sneller wil aanvallen dan de Ierse commandant of de Nederlandse eenheid, hoe wordt dan de beslissing genomen en hoe werkt dan de bevelstructuur? Bent u het eens met kwalificaties zoals "act strongly", "we don't wait", "when we identify threat, we attack", "we will have no hesitation" zoals uitgesproken door general Bentégeat tijdens de hoorzitting? Antwoord
Wat generaal Bentégeat en kapitein ter zee Bauer hebben gezegd over het gebruik van geweld is niet in tegenspraak met elkaar. De generaal onderstreepte dat EUFOR Tchad/RCA is geautoriseerd om binnen de grenzen van haar mandaat en de Rules of Engagement geweld toe te passen om vluchtelingen, ontheemden, burgers, VN-medewerkers en humanitaire hulporganisaties te beschermen die worden aangevallen. Het mandaat uit VN resolutie 1778 geeft de mogelijkheid om in het geval van escalatie proportioneel op te treden. EUFOR Tchad/RCA heeft het mandaat `to attack the attackers' en om dit snel te doen op proportionele en effectief afschrikkende wijze.
EUFOR Tchad/RCA kan derhalve een reële bijdrage aan veiligheid en stabiliteit in het inzetgebied leveren. Veiligheid en stabiliteit vormen belangrijke voorwaarden voor wederopbouw en ontwikkeling. EUFOR Tchad/RCA draagt bij aan vervulling van die voorwaarde.
Naast snel, actief en proportioneel optreden naar aanleiding van een aanval is het ook mogelijk om op grond van bijvoorbeeld inlichtingeninformatie preventieve actie te ondernemen als er sprake is van een zeer directe bedreigen. Voor verdere beantwoording van deze vragen, zie antwoorden op de vragen 56/157 en 145/151.
Vraag 51
Is het waar dat de Tsjadische regering in N'Djamena hele wijken sloopt, waarvan zij denkt dat er oppositie schuil gaat of mensen geaffilieerd aan de oppositie? Kan EUFOR hier iets aan doen of tegen beginnen?
Antwoord
Het is niet juist dat hele wijken zouden zijn gesloopt bij acties tegen de oppositie of mensen daarmee verbonden. Het mandaat van EUFOR geldt overigens het grensgebied met Sudan in Oost-Tsjaad en Noordoost CAR en strekt zich niet uit tot N'Djamena.

Vraag 52: zie 9

Vraag 53
Het besluit maakt onderdeel uit van de 3D-benadering. Waarom ontbreekt de ontwikkelingsdimensie in de artikel 100 brief? Op welke manier krijgen alle 3D's aandacht? Welke doelen zijn er gesteld t.a.v. de ontwikkelingsdimensie? Wat heeft u met de regering van Tsjaad afgesproken over wederopbouw- / ontwikkelingsprogramma's na één jaar? En hoe wordt vanuit OS-hoek bijgedragen aan de politieke dialoog in Tsjaad? Antwoord
Het doel van de EUFOR-missie is om de veiligheid ­ en daarmee de toegang voor humanitaire hulpverleners tot de getroffen bevolking ­ te verbeteren, vanuit ontwikkelingssamenwerkingsperspectief dus essentieel. Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn welliswaar geen partnerlanden voor Ontwikkelingssamenwerking, maar geeft wel substantiële humanitaire hulp. Wel geeft Nederland humanitaire hulp (in Tsjaad 4 miljoen euro, in de CAR 2 miljoen euro) om menselijk lijden te verlichten en de meest kwetsbaren in het getroffen gebied te ontlasten.
De Nederlandse humanitaire hulp in Tsjaad wordt daarnaast verstrekt in het kader van het overkoepelend hulpverzoek van de VN (CAP) voor Tsjaad 2008. Het CAP richt zich in eerste instantie op levensreddende hulp voor de slachtoffers van de conflicten in Tsjaad en omringende landen. Daarnaast gaat de VN in 2008 actief op zoek naar duurzame oplossingen. Het gebrek aan natuurlijke hulpbronnen (water, vruchtbare grond) draagt mede bij aan het ontstaan van conflicten in Tsjaad (en Darfur). Duurzame oplossingen ten behoeve van de kwetsbare bevolking kunnen echter pas op gang komen als de veiligheidssituatie verder is verbeterd. De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft tevens de ambassade opdracht gegeven humanitaire projecten te versterken.
De Nederlandse ambassade in Yaoundé is niet alleen nauw betrokken bij de planning en de monitoring van de humanitaire hulp in Tsjaad en de CAR, maar ook op politiek niveau zeer actief. Tot slot is Nederland actief in de Tsjaad Contact Group van donoren in Genève. De conflicten in Tsjaad en Darfur hangen met elkaar samen waardoor instabiliteit in Tsjaad ook de situatie in Darfur beïnvloedt en andersom. Vanuit het perspectief van de 3D-benadering moet de inzet in Tsjaad mede gezien worden ter ondersteuning van de regionale problematiek. De problematiek in Tsjaad verdient aandacht om de internationale bijdragen in Darfur, onder andere aan humanitaire hulp, UNAMID en aan het door de VN/AU geleide politieke proces, tot hun volle recht te laten komen. Bijdragen aan stabiliteit in Tsjaad draagt bij aan verruiming van de effectiviteit van inspanningen in Darfur terwijl het voorwaarden schept voor meer ontwikkeling in Tsjaad zelf. Nederland is steeds voorstander geweest van een regionale benadering ­ getuige het bezoek van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan Sudan en Tsjaad in mei 2007 en draagt dus mede vanuit een regionaal perspectief bij aan deze missie. Nederland zal dit jaar EUR 25 miljoen beschikbaar stellen voor Sudan, waarvan EUR 16 miljoen via het Common Humanitarian Fund en de rest aan hulporganisaties die o.a. werkzaam zijn in Darfur. Vraag 54
Wordt EUFOR gelegitimeerd door de Afrikaanse Unie?

Antwoord

De Afrikaanse Unie (AU) heeft de komst van EUFOR Tchad/RCA verwelkomd. Gezien het VN-mandaat is legitimering door de AU in formele of juridische zin niet noodzakelijk.

Vraag 55
Hoe beoordeelt de regering de opstelling van Sudan jegens EUFOR? Is de toedracht van het grensincident met Sudan, waarbij een EUFOR-militair gesneuveld is, al bekend? Antwoord
De Sudanese regering heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over westerse interventie in het bredere Darfur-conflict. Hieruit kan worden afgeleid dat Sudan geen voorstander is van de komst van EUFOR Tchad/RCA. Het operatiegebied van EUFOR beperkt zich echter tot Tsjaad en de CAR. Aangaande de exacte omstandigheden rondom de dood van de EUFOR militair bestaan nog onduidelijkheden. Het betreft echter een geïsoleerd incident en een herhaling hiervan is onwaarschijnlijk. De EU heeft zich verontschuldigd voor het onbedoeld schenden van het Sudanese grondgebied.
Vragen 56, 90, 104, 112, 157
56
Hoe ziet MINURCAT eruit? Wat is de rol van Tsjadische militairen in MINURCAT? 90
Is het correct dat geen "safe havens" worden gecreëerd voor de vluchtelingen, ontheemden en burgers?
104
Op welke manier wordt de samenwerking gecoördineerd tussen EUFOR, MINURCAT, de humanitaire organisaties en de permanent gestationeerde Franse troepen? 112
Gesteld wordt dat EUFOR `met de strijdkrachten', de gendarmerie en politie van zowel de CAR als Tsjaad zal samenwerken om gezamenlijk bij te dragen aan een betere veiligheidssituatie'. Hoe verhoudt zich dat tot een `neutrale' positie van EUFOR? Op welke wijze wordt de neutraliteit van EUFOR gewaarborgd? 157
De EU heeft direct zeggenschap over de inzet van haar troepen, maar zal bij het uitoefenen van haar taken intensief contact met MINURCAT onderhouden. Waar zal dit intensieve contact met name op zijn gericht en kan dit leiden tot verandering voor de EU inzake de zeggenschap over haar eigen troepen?
Antwoord
MINURCAT bestaat uit maximaal 300 politiefunctionarissen, 50 militaire liaisonofficieren en civiel personeel. Bangladesh, Egypte, Gabon, Senegal, Spanje, Zweden, Jemen, Kameroen, Ivoorkust Frankrijk, Guinee, Madagaskar, Mali, Nigeria en Togo zijn landen die een bijdrage leveren aan MINURCAT. De belangrijkste taak van MINURCAT is het selecteren, trainen,

adviseren en ondersteunen van de Police Tchadienne pour la protection humanitaire (PTPH),

waarmee het bijdraagt aan veiligheid binnen de kampen. De EU-operatie draagt bij aan de bescherming van VN-personeel en installaties buiten de vluchtelingenkampen. Er zullen echter geen safe havens worden ingesteld.
De samenwerking wordt bevorderd door een liaison structuur, waarbij na volledige ontplooiing van de EU-operatie zowel op het operationeel hoofdkwartier als op het hoofdkwartier van EUFOR Tchad/RCA liaisons van MINURCAT werkzaam zullen zijn. Voorts onderhoudt EUFOR Tchad/RCA contact met humanitaire organisaties in het gebied, mede omdat zij een beroep kunnen doen op bescherming. Er is geen relatie tussen EUFOR en de Franse troepen die in het kader van het Tsjadisch-Franse samenwerkingsverband in N'Djamena zijn gestationeerd.
De Nederlandse troepen staan onder bevel van de EU-commandant. De Ierse bataljon commandant heeft de bevoegdheid om de eenheid taken op te dragen en opdrachten te verstrekken in het kader van de door de hogere (EUFOR) commandant gegeven missie. De Nederlandse CDS behoudt te allen tijden Full Command over de Nederlandse verkenningseenheid.
Vraag 57
Hoe is de voortgang van de ontplooiing van UNAMID? Deel u de mening dat ontplooiing van deze missie van groot belang is voor de EUFOR-missie in Tsjaad? Hoe zal coördinatie en samenwerking plaatsvinden?
Antwoord
De ontplooiing van UNAMID verloopt moeizaam. De VN is in dagelijks contact met de regering van Sudan om te proberen de problemen op te lossen. Ook kampt de missie met tekortkomingen van materieel, zoals helikopters. De missie zal naar verhoopt in het najaar van 2008 volledig zijn ontplooid. Nederland acht, mede vanuit het perspectief van een regionale aanpak, ontplooiing van deze missie van groot belang. Vraag 58
Hoe kan de missie bijdragen aan "veiligheid en stabiliteit", terwijl de strijd tussen regering en rebellen ongemoeid wordt gelaten? Is het niet realistischer om te zeggen dat de missie zich beperkt tot het beschermen van vluchtelingen, ontheemden en burgers, maar niet het doel heeft veiligheid en stabiliteit te brengen?
Antwoord
De EU-operatie richt zich op het creëren van meer veiligheid en stabiliteit in het bijzonder voor vluchtelingen, ontheemden en burgers, maar de operatie zal op zichzelf geen duurzame veiligheid en stabiliteit kunnen brengen. Parallel aan de missie zal in internationaal verband moeten worden gewerkt aan politieke oplossingen van het conflict tussen de rebellen en de regering.
Vraag 59
U geeft aan dat EU-operaties in Tsjaad en CAR zullen bijdragen aan het beëindigen van de verschrikkingen die de bevolking in die gebieden heeft moeten ondergaan. Kunt u toelichten op basis van welke informatie u tot deze conclusie komt?

Antwoord

De regering vormt zich een beeld van de situatie op basis van informatie van m.n. de media, inlichtingen, onze ambassades en werkbezoeken. Gezien de verschrikkingen die de bevolking heeft ondergaan en de samenhang van de conflicten in Tsjaad, de Centraal Afrikaanse Republiek en Darfur is op elkaar afgestemde, regionale aanpak van de veiligheidsproblematiek door EUFOR Tchad/RCA samen met UNAMID in Darfur wenselijk. Vragen 60 en 117
60
In de brief staat dat indien de EU besluit tot een operatie, dit een verantwoordelijkheid schept voor de lidstaten om hieraan een bijdrage van betekenis te leveren. Wat verstaat de minister onder een bijdrage van betekenis? Is er volgens de minister ook een bijdrage van betekenis mogelijk aan de EU-operatie EUFOR Tchad/RCA, waarbij er geen militairen worden geleverd?
117
Wat zijn voor EU-lidstaten die niet deelnemen aan deze operatie de voornaamste redenen om dit niet te doen? Ontlopen zij hiermee hun verantwoordelijkheid? Antwoord
EUFOR Tchad/RCA is de grootste militaire operatie van de EU tot nu toe. Een bijdrage van betekenis is een bijdrage waaruit blijkt dat Nederland verantwoordelijkheid neemt naar zijn mogelijkheden. De inzet van militairen past daar bij, gezien de omvang en aard van de missie. De voornaamste reden voor EU-lidstaten om niet met troepen bij te dragen aan deze operatie is dat zij hun troepen elders hebben gecommitteerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Verenigd Koninkrijk en Duitsland die elders in de wereld grote inspanningen. Het is echter belangrijk op te merken dat alle EU-lidstaten politieke steun aan EUFOR Tchad/RCA hebben verleend en daarbij een aantal officieren en een bijdrage aan de vaste kosten van de missie leveren.
Vragen 61 en 87
61
Kunt u nadere informatie geven over de mate waarin Sudan en Tsjaad wederzijdse rebellengroeperingen steunen? Valt inmiddels bijvoorbeeld al uit te sluiten of Sudan de recente rebellen in de hoofdstad N'Djaména in Tsjaad heeft gesteund? Deelt u de mening dat ondanks het feit dat verschillende verdragen tussen Sudan en Tsjaad tot op heden een dode letter zijn gebleken, er wel voldoende politiek wil is om een missie zoals EUFOR Tchad/RCA te doen slagen? Zo ja, waar baseert u dat op?
87
Hoe kan rust en veiligheid in het grensgebied worden brengen dit worden bestendigd als er geen parallel politieke proces plaatsvindt in Tsjaad met een inclusieve dialoog met alle partijen? Is er zicht op zo'n politiek proces? Is de regering bereid via de EU, VN of AU een politiek proces in Tsjaad te entameren?

Kan de EUFOR-missie, gezien de complexe situatie en de duur van de missie, effectief en

succesvol zijn?

Antwoord
Hoewel duidelijk is dat Sudan en Tsjaad wederzijdse rebellengroepen steunen, is niet goed inzicht te verkrijgen in welke mate dat gebeurt, er is ook sprake van wisselende allianties. Sudanese steun aan de rebellen die optrokken naar N'Djaména kan zeker niet worden uitgesloten.
Gezien het mandaat zijn wij van mening dat EUFOR zijn missie, met voornamelijk een humanitair karakter, zonder meer kan uitvoeren. Daarbij is het van belang dat de Tsjadische regering heeft ingestemd met de komst van EUFOR Tchad/RCA. Op de langere termijn zal rust en veiligheid in het grensgebied niet mogelijk zijn zonder dat sprake is van een politieke oplossing waar alle betrokken partijen zich aan houden. Vragen 62, 63, 68 en 74
62
Welke druk zal door Nederland en de EU worden uitgeoefend om politieke verzoening tussen de strijdende partijen te bewerkstelligen?
63
Klopt het dat, zoals bij de hoorzitting naar voren kwam, alle rebellenleiders bereid zijn tot dialoog, maar president Déby niet mee wil werken? Welke acties onderneemt de EU om nationale dialoog met medewerking van de president te bevorderen? 68
Is er zicht op een politieke oplossing van de conflicten in Tsjaad? Wat voor effect zou het uitblijven van een politiek proces hebben op de EUFOR-missie en de daarop volgende VN- missie in Tsjaad?
74
Wat is er precies 25 oktober 2007 afgesproken in het Akkoord van Sirte tussen de rebellengroeperingen en de regering? Wat is de reden dat dit akkoord geen uitweg heeft geboden voor het geweld?
Antwoord
De EU heeft sinds de verkiezingen van 2006 een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van de dialoog tussen regering en oppositie. Laatstelijk werd in de Raadsconclusies van 18 februari jl. opgeroepen tot een politieke dialoog tussen de partijen. Nederland is van mening dat druk via de EU het meest effectief is, maar zal ook in zijn bilaterale contacten nadruk blijven leggen op de noodzaak tot dialoog en verzoening. President Déby heeft in oktober 2007 te Sirte een akkoord met de voornaamste rebellenbewegingen gesloten, waarvan de implementatie ten einde is gekomen met de nieuwe aanvallen door de rebellen eind november 2007. Naar verluidt zou Déby thans onderhandelen met delen van de rebellenbeweging RFC. Het is zeer de vraag of de rebellenbewegingen

serieus zijn in hun bereidheid tot onderhandelen of het implementeren van een vredesakkoord,

mede als gevolg van hun banden met Sudan.

De EU ondersteunt de nationale dialoog met de oppositie en onderhoudt met name via haar lokale vertegenwoordigingen veelvuldig contact met regering en president om druk uit te oefenen op vreedzame oplossingen voor het conflict. Op korte termijn zal het moeilijk zijn tot een politieke oplossing voor de conflicten in Tsjaad te komen. Dit aspect zal echter nadrukkelijk worden meegenomen in de evaluatie van EUFOR door de VN en de EU, zes maanden na aanvang van de missie, zoals aangegeven in resolutie 1778 van de VN-Veiligheidsraad.
Vraag 63: zie 62
Vragen 64, 65 en 98
64
Zal de situatie in Tsjaad slecht blijven zolang de problemen in Darfur niet zijn opgelost? In hoeverre nemen de EU en Nederland het regionale aspect mee in de missie? Wat gebeurt er tegelijk op regionaal gebied en hoe haakt dat in bij de activiteiten in Tsjaad? Wat als UNAMID in Sudan verder vastloopt dan wel niet goed van de grond komt? 65
Momenteel is er sprake van een verslechtering van de situatie in Darfur bij de grens met Tsjaad, waar aanvallen van troepen van de regering en de Janjaweed op posities van de met Tsjaad bevriende rebellengroeperingen JEM hebben plaatsgevonden. In welke situatie komt EUFOR terecht? En in hoeverre bestaat er een dreiging van aan Al Qaida gelieerde organisaties voor EUFOR? Op welke manier bereidt EUFOR zich voor op eventuele asymmetrische oorlogsvoering door rebellengroeperingen? 98
Is er momenteel, dan wel ligt in het verschiet, een vredesregeling of een staakt het vuren tussen de strijdende partijen welke uitzicht geeft op een meer stabiele situatie in de regio? Kan de EUFOR-missie aan die ontwikkelingen bijdragen of moet ervan uitgegaan worden dat deze missie zich zal afspelen in een voortdurend instabiele situatie en zonder politieke omgeving van enige omvang?
Antwoord
In Sudan, Tsjaad en de CAR doen zich verschillende gewelddadige conflicten voor die de afgelopen jaren in toenemende mate met elkaar verbonden zijn geraakt. Nederland is voorstander van de ontplooiing van de EU-operatie in Tsjaad en de CAR naast de operatie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur (UNAMID). Beide missies zullen deel uitmaken van een regionale aanpak van de grensoverschrijdende problematiek en ertoe bijdragen dat er een einde komt aan de verschrikkingen die de bevolking van dit gebied heeft moeten ondergaan. Juist vanwege deze regionale benadering hecht Nederland grote waarde aan een snelle ontplooiing van UNAMID en onderstreept Nederland het belang van goede communicatie tussen de missies die in de regio actief zijn. Dit neemt echter niet weg dat EUFOR in een complex gebied terecht komt. Naar verluidt zijn er in Darfur noch in Tsjaad

aan Al Qaida gelieerde groepen aanwezig. Regionale politieke oplossingen zijn essentieel

voor duurzame vrede.

Vraag 65: zie 64

Vraag 66
Welke inspanningen getroost de internationale gemeenschap zich om tot uitvoering te komen van het akkoord tussen CAR, Tsjaad en Sudan over het niet meer steunen van wederzijdse rebellengroeperingen, zoals deze drie landen in februari 2007 tijdens de Frans-Afrikaanse Top zijn overeengekomen?
Antwoord
De inspanningen concentreren zich op bilaterale interventies bij de regeringen van met name Sudan en Tsjaad teneinde de ondersteuning van elkaars rebellenbewegingen te beëindigen. Tsjaad heeft voor zover kon worden nagegaan beter invulling trachten te geven aan de bereikte akkoorden dan Sudan en CAR. Overigens, is de aanpak van de internationale gemeenschap er grotendeels op gericht om de nationale politieke processen tussen rebellen en regeringen in de betrokken landen zelf te ondersteunen, in de overtuiging dat dit een positieve weerslag heeft op de relaties tussen de landen onderling. Vraag 67
Waarom beperkt de regering zich tot het beschrijven van de situatie in Tsjaad en de CAR en wordt geen analyse gegeven van de situatie en de ontwikkelingen in de regio? Is de regering bereid de artikel-100 brief aan te vullen met een gedegen analyse over de situatie in de regio? Antwoord
In paragraaf II van de artikel-100 brief is ingegaan op de regionale context van het conflict. Gelet op het directe operatiegebied van EUFOR is in de brief uitgebreider ingegaan op de ontwikkelingen in Tsjaad en de CAR. Voor een laatste stand van zaken van de situatie in Darfur verwijs ik u naar het verslag van de reis van de ministers van BZ en voor OS naar Sudan (kenmerk DAF 185/08).
Vraag 68: zie 62
Vraag 69
Houdt de regering, na een eventuele parlementaire instemming met de Nederlandse deelname aan de EU-operatie in Tsjaad, ook nog de optie open voor een Nederlandse deelname aan UNAMID (in Darfur)? Staat daarbij alsdan zelfs de optie van een substantiële Nederlandse bijdrage aan UNAMID open? Zou daarbij sprake kunnen zijn van gelijktijdigheid met de Nederlandse deelnames aan de missies in Uruzgan en Tsjaad? Antwoord
Het onderzoek naar de mogelijkheid en wenselijkheid van een Nederlandse deelname aan UNAMID loopt nog, hierbij worden alle relevante factoren betrokken en alle opties bezien.

Vragen 70 en 72

70
Is bij de diverse genoemde politieke bewegingen in Tsjaad sprake van serieus te nemen politieke programma's en van een substantiële aanhang onder de bevolking waarop een beroep kan worden gedaan? Of moet worden geconstateerd dat het krachtenveld in Tsjaad goeddeels wordt bepaald door groeperingen die voor alles aan de macht willen komen resp. blijven om aldus zo veel mogelijk materieel profijt te hebben van die machtspositie? 72
Wat is het draagvlak voor de rebellenleiders en hun eisen bij de bevolking van Tsjaad? Wat is het draagvlak voor de regering van Tsjaad bij de bevolking van Tsjaad? Antwoord
Politieke-militaire bewegingen in Tsjaad hebben veelal als doel de eigen regio, etniciteit of politieke positie te vergroten. Draagvlak voor de rebellenleiders bestaat bij de eigen etnische achterban, waarbij dient te worden aangetekend dat de rebellenbewegingen allen afkomstig zijn uit het oosten van het land en een relatief kleine minderheid vormen binnen de Tsjadische bevolking. Ook de regering van Tsjaad is etnisch vooral verankerd in het oosten van het land, in het bijzonder binnen de Zaghawa-gemeenschap, die overigens weer onderling verdeeld is. Deze etnische groepen zijn verwant aan etnische groepen in Darfur. Vraag 71
Waarom heeft de beweging CNT zich niet aangesloten bij de CMU en wat is de rol van CNT in het conflict?
Deelt u de mening dat zolang er sprake is van steun aan rebellengroeperingen door regeringen, de kans op slagen van de EU-operatie klein is? Deelt u de mening dat de regering Déby de samenwerking met de rebellengroepering JEM uit Darfur moet staken? Is inmiddels bekend hoeveel van de 50.000 tot 60.000 mensen die naar Noord Kameroen en Nigeria vluchtten, weer zijn teruggekeerd?
Antwoord
Voor zover bekend zag de CNT af van aansluiting bij de CMU vanwege onenigheid over de gezamenlijke bevelsstructuur. Naar verluidt speelt de CNT een relatief beperkte rol in het conflict.
De EU-operatie in Tsjaad kan, door alleen al de aanwezigheid van EUFOR langs de grens tussen Tsjaad en Darfur, bijdragen aan een afname van de grensoverschrijdingen van de rebellenbewegingen in beide richtingen. Dat verruimt de kansen voor het vinden van een onderhandelde oplossing voor het conflict in Tsjaad en van de implementatie van akkoorden tussen Tsjaad, Soedan en de CAR over stopzetting van steun aan elkaars rebellenbewegingen. Stopzetting van steun door de regering in Tsjaad aan de JEM zal, om tot reële implementatie te raken, onderdeel moeten vormen van een bredere oplossing (vide ook antwoord op vraag 70), temeer daar de JEM in belangrijke mate leden van de Zaghawa-stam omvat waartoe ook president Déby van Tsjaad behoort en die aan beide kanten van de grens woont.

De door de VN aanvankelijk verspreide getallen van 50.000 tot 60.000 waren zeer ruwe

schattingen en niet gebaseerd op een feitelijke telling van vluchtelingen. Nadien gaf UNHCR aan uit te gaan van ruim 30.000 personen, overwegend vrouwen en kinderen. Daags nadat de rebellen uit N'Djamena waren getrokken kwam de terugkeer van Tsjadische vluchtelingen op gang. Volgens UNHCR verblijven momenteel nog ongeveer 8.000 Tsjadische vluchtelingen in Noord-Kameroen.
Vraag 72: zie 70
Vraag 73: zie 16
Vraag 74: zie 62
Vraag 75
Is het waar dat N'Djamena en Abeche nog steeds vol zitten met JEM (Darfuri Justice and Equality Movement) strijders en deze strijders grove mensenrechtenschendingen begaan? Is het waar dat de JEM N'Djamena voor een groot deel controleert en ze zich niet aan wetten, regels of akkoorden houdt?
Antwoord
Informatie over de identiteit van de troepen die de Tsjadische regering steunen valt moeilijk bevestigd te krijgen. Wel zijn er aanwijzingen dat de JEM steun verleent aan president Déby's regering in zowel N'Djamena als Abéché, sedert de gevechten van januari. Gelet op het voorvermelde is het moeilijk aan te geven aan wie schendingen van mensenrechten dienen te worden toegeschreven wanneer deze geconstateerd worden. Vragen 76 en 78
76
Hoe verloopt tot op heden de samenwerking tussen de regering Déby en een deel van de oppositie (CPDC) op basis van het akkoord dat in september 2007 tot stand kwam en dat sinds december van dat jaar in uitvoering is? Is er enig zicht op een stabiele samenwerking? Is bekend of er naast ex-president Lol Mahamat Choua reeds ook andere leden van de oppositie gearresteerd zijn?
78
Wat is de laatste stand van zaken inzake de gearresteerde leden van de oppositie? Zijn ze inmiddels vrijgelaten? Zo neen, welke actie gaat u dan wel de EU ondernemen om hierop wederom aan te dringen?
Antwoord
Het akkoord uit augustus 2007 voorziet in een stapsgewijze aanpak die tot verkiezingen in 2009 moet leiden. De eerste stappen worden sedert december 2007 geïmplementeerd met steun van onder meer de Europese commissie en de ter plekke vertegenwoordigde lidstaten. De gevechten van januari en daaropvolgende spanningen tussen regering en ongewapende

oppositie hebben vooralsnog tot een stop op de implementatie geleid, maar het is te vroeg om

te oordelen of het hier om een pauze dan wel vastlopen gaat. De EU is van mening dat implementatie van het akkoord de enige weg voorwaarts is om tot een stabielere politieke situatie in Tsjaad te geraken en zal zich daar ter plekke ook voor blijven inzetten. Lol Mahamat Choua is evenals oppositieleider Ngarley Yorongar inmiddels vrijgelaten. Andere leden van de politieke oppositie zouden thans nog vastzitten. President Déby heeft inmiddels toegezegd een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen die het lot van de van de oppositieleden onderzoekt.
Vraag 77
Zal de Nederlandse regering zich inzetten voor een neutrale bemiddelaar op hoog politiek niveau, om de strijdende partijen tot een werkbaar en aanvaardbaar vredesverdrag te krijgen? Antwoord
Nederland is van mening dat het initiatief voor de benoeming van een neutrale bemiddelaar vanuit de VN, AU of EU moet komen. In EU-kader zal Nederland voorstellen daartoe ondersteunen.
Vraag 78: zie 76
Vraag 79
Hoe staan de (nog overgebleven) oppositieleden tegenover de EUFOR-operatie? Antwoord
Voor zover bekend heeft de politieke oppositie in Tsjaad zich positief uitgesproken over de EUFOR-operatie.
Vraag 80
Is het juist dat tijdens de RAZEB van 28 en 29 januari 2008 ontwerp resoluties met betrekking tot de noodzaak voor de Tsjadische overheid om een dialoog aan te gaan met rebellen groeperingen (door de Fransen) geschrapt zijn? Antwoord
Neen, dit is niet juist. De Raadsconclusies refereren hier wel degelijk naar. De relevante passage luidt: "De Raad betreurt de hernieuwde aanvallen door Tsjadische rebellengroepen, en wijst erop dat het belangrijk en dringend noodzakelijk is een continu vredesproces tussen de regering van Tsjaad en de gewapende rebellengroeperingen te bevorderen. Daarom is de Raad ingenomen met de inspanningen van de buurlanden in de regio, met name Libië. Ook is de Raad ingenomen met de vorderingen die zijn geboekt bij de uitvoering van het akkoord van 13 augustus 2007, waarin de Tsjadische autoriteiten zich ertoe hebben verbonden nauw samen te werken met de ongewapende politieke oppositie bij het oplossen van bepaalde problemen, met name met het oog op de parlementsverkiezingen in 2009. In dit verband roept de Raad de nog actieve gewapende rebellengroeperingen op om af te zien van alle pogingen om verdere militaire operaties uit te voeren en in plaats daarvan de weg van de democratie te bewandelen. Hij herinnert alle partijen eraan dat een binnenlandse politieke regeling het enige haalbare perspectief blijft voor vrede en stabiliteit in Tsjaad."

Vragen 81 en 93

81
Kan de aanwezigheid van een VN-toepenmacht in Tsjaad ertoe leiden dat president Déby zich meer gedraagt conform internationale normen over democratische processen, het toestaan van oppositie, het organiseren van verkiezingen enz.?
93
Kan de aanwezigheid van een VN-troepenmacht in de CAR bijdragen aan een ontwikkeling naar meer democratie in dat land?
Antwoord
De ontwikkeling van meer democratie in betrokken landen zal in belangrijke mate afhangen van het mandaat van een dergelijke missie. Zo voorziet het mandaat van EUFOR er niet in dat deze missie zich direct inlaat met binnenlandspolitieke aangelegenheden. Beïnvloeding van de Tsjadische regering en de autoriteiten van de CAR moet daarom vooral komen vanuit de internationale gemeenschap. De EU ondersteunt de nationale dialoog met de oppositie en onderhoudt met name via haar lokale vertegenwoordigingen veelvuldig contact met regering en president om druk uit te oefenen op vreedzame oplossingen voor het conflict. Vraag 82
Kunt u aangeven wat de voornaamste redenen zijn voor het niet slagen van de vredesbemiddeling sinds augustus 2007 onder auspiciën van de United Nations Peacebuilding Support Office en de Organisation Internationale de la Francophonie in de CAR, alsmede de door de regering geïnitieerde consultaties met leiders van de coalitie van oppositiepartijen en de rebellengroeperingen? En kunnen dergelijke redenen over een jaar ook de oorzaak zijn van het eventueel niet geslaagd zijn van de EU-operatie? Is het u bekend of ook in Tsjaad de rebellenbewegingen vaak banden hebben met vroegere machthebbers?
Antwoord
Vredesbemiddelingen worden gehinderd door een door achterdocht gevoed gebrek aan compromisbereidheid. Er bestaan plannen om een breed samengesteld comité te vormen die alle betrokken partijen in een nationale, verzoeningsgerichte, dialoog kunnen betrekken. Of de vermelde redenen over een jaar ook de oorzaak zijn van het eventueel niet geslaagd zijn van de EU-operatie, valt niet te voorspellen. Overigens zal de EUFOR-troepenmacht in de CAR van zeer beperkte omvang zijn en bevindt deze zich niet in de hoofdstad Bangui. De Tsjadische rebellenbewegingen worden veelal aangevoerd door personen die ooit deel van regeringen of de hogere overheid hebben uitgemaakt. Vraag 83
Ziet het ernaar uit dat de overeenkomst en samenwerking tussen de regering en de UFDR in de CAR een lang leven is beschoren? Zijn hier eventueel leerpunten voor Tsjaad uit te trekken? Zo ja, welke?

Antwoord

De in 2007 moeizaam tussen de CAR-regering en rebellenorganisatie UFDR tot stand gekomen overeenkomst beperkt zich strikt tot het gebied in en rond de stad Birao (noordoostelijk CAR). Zolang dit in wezen volatiele, op wederzijds gedoogbeleid gebaseerde, bestand voortduurt vergemakkelijkt het de plaatselijke humanitaire noodhulp. De situaties in de RCA en Tsjaad zijn dusdanig verschillende van aard, dat oplossingen van de conflicten in beide landen slechts op maatwerk kunnen berusten. Vraag 84: zie 15
Vraag 85: zie 14
Vraag 86
Wat is uw perceptie inzake (on)partijdigheid van Frankrijk rond de levering van logistieke steun, materieel, verkenningsvluchten e.d.?
Antwoord
Frankrijk heeft zich bewust terughoudend opgesteld tijdens de recente aanval van rebellen op de hoofdstad van Tsjaad, omdat het beseft dat actieve bemoeienis zijn weerslag zou hebben op de operatie EUFOR Tchad/RCA. Frankrijk hecht sterk aan het behoud van het onpartijdige, multinationale en onafhankelijke karakter van deze missie. Franse logistieke en inlichtingen steun voor de Tsjadische regering tijdens de recente aanval van rebellen op de hoofdstad N'Djamena was gebaseerd op de verklaring van het Voorzitterschap van de Veiligheidsraad, waarin werd opgeroepen de wettige Tsjadische regering te steunen. Vraag 87: zie 61
Vragen 88 en 89
88
Is het dreigement van de Franse president Sarkozy (zie bijv. http://www.telegraaf.nl/buitenland/3219746/_Sarkozy_dreigt_rebellen_Tsjaad) om in Tsjaad te interveniëren ten gunste van president Déby, wat de regering bedoelt met de zin "Frankrijk heeft zich zeer bewust terughoudend opgesteld"?
89
Was het niet beter geweest als de regering had aangegeven dat de dreigementen van Sarkozy aan de Tsjadische rebellen zorgwekkend zijn en juist niet getuigen van een terughoudende opstelling van Frankrijk?
Antwoord
Frankrijk heeft zich in militair opzicht tijdens de crisis in Tsjaad, waarbij gewapende rebellen de hoofdstad aanvielen, terughoudend opgesteld. Dreigementen en stevige verklaringen aan het adres van de Tsjadische rebellen zijn een onderdeel geweest van een poging om de

rebellen te ontmoedigen. Desbetreffende uitspraken van president Sarkozy moeten in dat licht

worden beoordeeld. De VN-Veiligheidsraad heeft op 4 februari j.l. steun aan de regering Déby uitgesproken, en de internationale gemeenschap opgeroepen de Tsjadische regering te steunen. Mede op basis van deze VN-voorzitterschapsverklaring voelde Frankrijk zich gesteund om de Tsjadische regering bij te staan.

Vraag 90: zie 56
Vragen 91, 105, 106, 124, 126
91
Is de veiligheid van vluchtelingen, burgers en ontheemden te garanderen? 105
MINURCAT zorgt voor de veiligheid in de kampen. Maar mag EUFOR volgens het mandaat in voorkomende gevallen ook optreden in de kampen? Hoe gaat EUFOR om met een eventuele weigering van de regering van Tsjaad tot toegang tot de kampen? Biedt Hoofdstuk VII van het VN-handvest hiervoor voldoende basis?
106
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid rond de kampen? EUFOR, MINURCAT of de politie van Tsjaad? Op welke manier wordt die veiligheid verbeterd? 124
Is het mogelijk dat militairen van EUFOR Tchad/RCA de Tsjadische politie en de VN-politie (MINURCAT) zullen moeten bijstaan indien deze hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld hun politietaak met betrekking tot vluchtelingenkampen? Over welke middelen beschikken militairen van EUFOR Tchad/RCA om de burgerbevolking te beschermen?
126
In hoeverre is de specifieke taak, zoals genoemd in de artikel-100 brief, van EUFOR Tchad/RCA om de Tsjadische politie en VN-politie (MINURCAT) de mogelijkheid te geven zich in het gebied te ontplooien en hun politietaken, met name in de vluchtelingenkamp, uit te voeren, in overeenstemming met het VN-mandaat in resolutie 1778, waarin alleen van het bijdragen aan bescherming van VN-personeel, -faciliteiten, -installaties en uitrusting wordt gesproken?
Antwoord
De veiligheid van vluchtelingen, ontheemden en burgers is nooit volledig te garanderen, maar als deze groepen worden aangevallen heeft EUFOR TCHAD/RCA in ieder geval het mandaat om buiten de vluchtelingenkampen in te grijpen en in extremis ook erbinnen. In extremis wil zeggen in een situatie waarin direct gevaar voor levens bestaat. Hoewel het mandaat voldoende basis biedt om ongeacht de instemming van de lokale partijen op te treden, zal in de regel worden aangestuurd op optreden in goed overleg met de lokale autoriteiten.

EUFOR Tchad/RCA zal geen hulp verlenen bij het uitvoeren van reguliere politietaken

binnen de vluchtelingenkampen; dit valt buiten haar mandaat. Wel kan EUFOR Tchad/RCA MINURCAT bijstaan bij de beveiliging rondom de kampen en van transport van humanitaire en overige goederen naar de kampen. Door dit te doen schept EUFOR Tchad/RCA de randvoorwaarden voor de ontplooiing van MINURCAT die de Tsjadische politie ondersteunt bij het uitvoeren van haar taken in de kampen. EUFOR Tchad/RCA en MINURCAT dragen op deze manier samen bij aan de veiligheid en het welzijn van vluchtelingen en ontheemden, wat een van de doelstellingen is van deze multidimensionale macht. Vraag 92
Worden wapenleveranties door onder meer Frankrijk aan de Tsjadische regering (tijdelijk) gestopt tijdens de EUFOR-missie?
Antwoord
Het is verwachtbaar dat Frankrijk mogelijk eerder aangegane verplichtingen zal nakomen. Het is in het belang van alle EU-lidstaten, dus ook van Frankrijk, dat EUFOR gezien wordt als een onpartijdige macht. De regering gaat er van uit dat geen stappen worden gezet door Frankrijk of andere partners die de missie in gevaar brengt. Mocht een dergelijke situatie zich toch voordoen, dan zullen wij deze bespreken met de betrokken deelnemers. Vraag 93: zie 81
Vraag 94
Wat zijn de tot op heden bereikte resultaten van de FOMUC? Antwoord
FOMUC bevordert, naar behoefte, de stabiliteit in (delen van) de CAR. Echter, gezien de omvang van het grondgebied van de CAR, is de FOMUC-troepenmacht te beperkt in omvang om deze taak overal en te allen tijde te kunnen uitvoeren. Vraag 95
Hebben zich de afgelopen jaren situaties voorgedaan, waarin de opstelling van de Franse militairen niet langer terughoudend/defensief kon zijn, maar waarin zij dienden over te gaan tot een actieve opstelling? Zo ja, welke?
Zal de relatie van Frankrijk met de regering in Tsjaad geen gevaar zijn voor de onpartijdigheid van de EU-operatie?
Antwoord
Frankrijk heeft sinds het begin van de jaren '80 militair opgetreden in Tsjaad op basis van de defensieovereenkomsten Manta (1983) en Epervier (1986). Deze akkoorden hadden in eerste instantie als doel Tsjaad te helpen beschermen tegen aanvallen vanuit Libië. Sindsdien is de Epervier zonder onderbreken in Tsjaad gebleven. Toen de dreiging vanuit Libië afnam, is Epervier zich primair gaan richten op technische en logistieke samenwerking, de bescherming van Franse burgers in Tsjaad en humanitaire hulp. Er hebben zich situaties voorgedaan waarin Franse militairen actief moesten optreden, zoals toen in april 2006 een colonne rebellen de

hoofdstad N'Djamena naderde en Franse jachtvliegtuigen operaties uitvoerden om de rebellen

af te schrikken.

Niettemin heeft Frankrijk, ook omdat de operatie EUFOR voor het grootste gedeelte uit Franse soldaten bestaat, er belang bij dat de operatie als onpartijdig wordt gezien.

Vraag 96: zie 50
Vraag 97
Kan een kaart worden verstrekt met daarop aangegeven het ontplooiingsgebied van EUFOR Tchad/RCA en de positionering van de diverse nationale eenheden uit de EU-lidstaten, waaronder met name de Nederlandse eenheid, binnen dat gebied? Antwoord
Ja.
Vraag 98: zie 64
Vraag 99
Bent u daadwerkelijk van mening dat door EUFOR Tchad/RCA er niet zozeer sprake zal zijn van een verbetering maar daadwerkelijk van omkering van de trend? Graag een nadere toelichting.
Antwoord
Het doel van de EUFOR missie is het verbeteren van de veiligheid en stabiliteit. Dat is een randvoorwaarde voor wederopbouw en ontwikkeling in Tsjaad en de CAR. Vraag 100
Hoe zal de coördinatie en communicatie tussen EUFOR en NGO's plaatsvinden opdat de vluchtelingen en IDP's (ontheemden) zoveel mogelijk profijt hebben van beide zijdes? Antwoord
In het veld zal een duidelijke scheiding van taken tussen EUFOR en de hulporganisaties bestaan. De VN via UN-OCHA faciliteert daarin. UN-OCHA beschikt over kennis en capaciteit om namens de humanitaire gemeenschap de dialoog met de militaire gemeenschap te voeren en om de humanitaire principes te waarborgen. Vragen 101 en 102
101
Hoeveel vluchtelingen worden dit jaar nog verwacht in de kampen van Tsjaad en CAR uit Darfur? Kloppen de berichtgevingen dat vluchtelingen op weg naar Tsjaad bij de grens worden tegengehouden door rebellen?

102

Kloppen de berichtgevingen dat er grote voedselnood is voor IDP's (ontheemden) in de kampen rond Goz Beida? Kloppen de berichtgevingen dat dit zorgt voor grote spanningen en honger onder de IDP's? Kloppen de berichtgevingen dat IDP's zich hierdoor naar andere kampen begeven, waardoor er veiligheids- en beschermingsproblemen optreden, gezien de lange afstanden tussen de kampen gevaarlijk zijn en de kleinere kampen bovendien gevaarlijker zijn dan de grote? Kloppen de berichtgevingen dat Libië voedseltransporten tegenhoudt? Kloppen de berichtgevingen dat voedseltransporten in Kameroen worden gehinderd door logistieke en politieke oorzaken?
Antwoord
Het aantal vluchtelingen uit Darfur dat mogelijk zijn heil zal zoeken in Tsjaad en de CAR valt in dit stadium niet te voorspellen. Wanneer EUFOR erin slaagt de veiligheidssituatie in Tsjaad te verbeteren (in `protected zones') en humanitaire hulp betere toegang te verschaffen, is niet uit te sluiten dat meer vluchtelingen uit Darfur hun toevlucht zullen zoeken in Tsjaad. Mutatis mutandis geldt hetzelfde voor een aanwas van vluchtelingen richting de CAR. Zeker zolang de UNAMID vredesmacht in Darfur nog niet op sterkte is, blijft dit een reële mogelijkheid. Daarom is het van belang dat de internationale gemeenschap druk blijft uitoefenen op Sudan om UNAMID zo snel mogelijk operationeel te kunnen laten worden. Onveiligheid is een constant probleem in het grensgebied van Tsjaad en Darfur, waar milities, rebellengroepen en bandieten straffeloos heersen. Sinds enkele maanden vluchtten zowel Tsjadiërs naar Darfur, als Darfuri naar Tsjaad. Schattingen lopen uiteen van 8.000 tot 20.000 mensen. De situatie is echter zo veranderlijk en onoverzichtelijk, dat ook de VN-organisaties geen nauwkeurige schattingen kunnen geven.
Het is een feit dat de voedseltransporten naar Oost-Tsjaad (en Darfur) een traject afleggen welke als langste aanvoerroutes ter wereld voor het Wereldvoedselprogramma van de VN zijn te typeren, waarbij ­ afhankelijk van de bestemming ­ twee tot drie grensposten moeten worden gepasseerd.
In de laatste week van februari jl. vonden in Kameroen demonstraties en ordeverstoringen plaats. Hierdoor werden de voedseltransporten tijdelijk gehinderd. Het kan niet worden bevestigd dat Libië voedseltransporten op formele grond tegenhoudt. Wel is bekend dat sprake is van regelmatige onderbrekingen van de voedselaanvoer vanuit Libië vanwege fysieke tegenslagen ­ door o.a. de regentijd en de zandduinen ­ en de veiligheidssituatie. Vragen 103, 107 en 110
103
Kan worden aangegeven wat er tot op heden met de miljoenen euro's van Nederland en de EU inzake hulp aan de CAR gedaan is en of deze gelden hebben kunnen bijdragen aan een structurele verbetering van bepaalde problemen? Zo ja, welke? Welke factoren spelen de voornaamste bedreiging voor de verwachting dat de EU-operatie grotere veiligheid in het veld zal bewerkstelligen, in zowel Tsjaad als de CAR ? 107
Is er perspectief op duurzame ontwikkeling of beperkt de ontwikkelingsinzet zich tot hulpprojecten die tijdelijke verlichting brengen?

110

Hoeveel Nederlands geld gaat er naar het Europees Ontwikkelingsfonds voor Tsjaad en voor CAR?

Antwoord
Onder het 10e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF), dat loopt in de periode 2008-2013, is er voor Tsjaad EUR 311 miljoen beschikbaar. Voor de Centraal Afrikaanse Republiek komt het bedrag op EUR 142,8 miljoen. De Nederlandse bijdrage aan het 10e EOF bedraagt 4,85% van het totaal. Hiermee komt de Nederlandse bijdrage aan de voor Tsjaad beschikbare middelen in de periode 2008-2013 op EUR 15,08 miljoen. Voor de Centraal Afrikaanse Republiek komt de Nederlandse bijdrage aan de beschikbare EOF-middelen in deze periode neer op EUR 6,9 miljoen.
In de periode 2008-2013 zal de Europese Commissie zich ten eerste richten op verbeteren van het bestuur in Tsjaad. Dit door onder andere steun te verlenen aan capaciteitsversterking van de veiligheidssector, de juridische macht, publieke financiën en overheidsinstituties. Ten tweede zal de Commissie zicht richten op versterking van de infrastructuur en het stimuleren van rurale ontwikkeling. Voor de Centraal Afrikaanse Republiek zal de Commissie zich vooral richten op versterken van het bestuur in CAR en verbetering en uitbreiding van de infrastructuur in dit land.
Nederland volgt de humanitaire situatie in Tsjaad en de buurlanden nauwlettend. Op dit moment is een bedrag van 4 miljoen euro voor humanitaire hulp aan Tsjaad voorzien. De Nederlandse humanitaire hulp in Tsjaad wordt verstrekt in het kader van het overkoepelend hulpverzoek van de VN (CAP) voor Tsjaad 2008. Het CAP richt zich in eerste instantie op levensreddende hulp voor de slachtoffers van de conflicten in Tsjaad en omringende landen. Daarnaast gaat de VN in 2008 actief op zoek naar duurzame oplossingen. Het gebrek aan natuurlijke hulpbronnen (water, vruchtbare grond) draagt mede bij aan het ontstaan van conflicten in Tsjaad (en Darfur). Duurzame oplossingen ten behoeve van de kwetsbare bevolking kan echter pas op gang komen als de veiligheidssituatie is verbeterd. Vraag 104: zie 56
Vraag 105: zie 91
Vraag 106: zie 91
Vraag 107: zie 103
Vragen 108 en 109
108

De regering spreekt over "Tsjadische politie", de Tsjadische regeringsvertegenwoordiger zei

in de hoorzitting dat het ging om VN-politie met VN-uniformen die zou gaan bestaan uit Tsjadische agenten. Welke lezing is correct?

109
Zal MINURCAT de Tsjadische politiemensen en gendarmerie screenen die worden voorgedragen door de Tsjadische regering om MINURCAT bij te staan? Antwoord
De VN-missie (MINURCAT) is verantwoordelijk voor werven en trainen van een Tsjadische politie eenheid, de Police Tchadienne pour la Protection Humanitaire (PTPH), die verantwoordelijk zal zijn voor veiligheid in de vluchtelingenkampen. De Tsjadische regeringsvertegenwoordiger zei tijdens de hoorzitting dat deze eenheid zich zal onderscheiden van de bestaande politie van de Tsjadische overheid. Zo zullen deze agenten niet vereenzelvigd worden met strijdende partijen. Hij zei ook dat deze eenheid geen VN- uniformen zal dragen omdat deze agenten lokaal geworven zijn. De PTPH zal daarom eigen insigne dragen.
Vraag 110: zie 103
Vraag 111: zie 50
Vraag 112: zie 56
Vraag 113: zie 50
Vraag 114
Zou, gezien hoofdstuk VII van het VN-handvest, instemming van de landen waarin een VN- militaire missie zou opereren, eveneens formeel niet noodzakelijk zijn voor een rechtmatige taakuitvoering?
Antwoord
Neen. Vanzelfsprekend verdient het de voorkeur dat VN-missies zoveel mogelijk handelen met toestemming van het land of de landen waar deze missies worden uitgevoerd. Dit bevordert de effectiviteit van deze missies. Niettemin zijn situaties denkbaar waarin landen geen instemming willen geven maar waar het toch noodzakelijk is in verband met de handhaving van de internationale vrede en veiligheid dat de missie doorgang vindt. Hiertoe bevat het VN-Handvest de in hoofdstuk VII neergelegde regels. Kenmerkend voor militaire missies op basis van hoofdstuk VII van het VN-Handvest is dat geen instemming nodig is van het land of de landen waarin de missie opereert. Het besluit van de Veiligheidsraad volstaat. Zie voor deze materie de notitie rechtsgrondslag en mandaat van missies met deelname van Nederlandse militaire eenheden.
Vraag 115

Hervorming van de veiligheidssector (SSR) is één van de centrale thema's van het Poverty

Reduction Strategy Paper van de CAR. Wat moet precies onder deze hervorming worden verstaan?

Antwoord
Deze hervorming heeft vier strategische prioriteitsgebieden. Ten eerste het versterken van de personele en materiële capaciteit van de Defence and Security Forces (DSF) van de CAR. Ten tweede het hervormen, herstructureren en het op binnenlands regionale basis reorganiseren van de veiligheidssector. Ten derde het tegengaan van de proliferatie van kleine wapens. Ten vierde het herstellen van het vertrouwen van de bevolking in de DSF. De tijdshorizon van het Poverty Reduction Strategy Paper is de periode 2008-2010. Vraag 116
Kunt u nader toelichten wat onder "alle noodzakelijke maatregelen" moet worden verstaan? Antwoord
Met "alle noodzakelijke maatregelen" wordt bedoeld dat de missie alle maatregelen mag nemen die nodig zijn om het aangegeven mandaat uit te voeren. Het is vaste praktijk dat onder "alle noodzakelijke maatregelen" mede het gebruik van gewapend geweld wordt verstaan. Vraag 117: zie 60
Vraag 118
Kunt u nader toelichten hoe de politieke controle door de RAZEB plaats zal vinden? Waaruit zal de strategische aansturing door het Politiek en Veiligheids Comité bestaan? Antwoord
Tijdens het verloop van de missie zal de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) de nodige politieke besluiten inzake de missie nemen. Besluiten worden voorbereid door het Politiek en Veiligheidscomité (PSC) dat minimaal twee keer per week bijeenkomt en de missie dus nauwlettend volgt. Het PSC kan aanwijzingen geven aan de leiding van de operatie over politieke controle en strategische richting. Het kan geen operationeel bevel geven.
Vraag 119: zie 12
Vraag 120: zie 23
Vraag 121: zie 46
Vraag 122
Is het waar dat in het rapport van de Secretaris-Generaal van de VN van 23 februari 2007 over Tsjaad en de CAR staat dat de Tsjadische rebellen geen problemen zouden hebben met de

aanwezigheid van een (onpartijdige) VN-operatie? Waarom is dan toch overgegaan tot een

schijnbaar minder neutrale EU-missie aangezien dat de effectiviteit van de operatie niet ten goede zal komen?

Antwoord
In het genoemde rapport staat dat rebellenvertegenwoordigers "stressed that they would not object to the presence of an impartial United Nations operation." Voorts staat vermeld: "However, if they perceived that the United Nations was actively working in support of Government military operations, they would view the United Nations force as a belligerent." Gezien het bovenstaande en het heldere mandaat van de EU-operatie heeft de regering geen reden om aan te nemen dat de EU-inzet `schijnbaar minder neutraal' of minder effectief zou zijn.
Vraag 123
Is het denkbaar dat het investeren in de samenwerking met Frankrijk (door deze Nederlandse deelname aan een EU-operatie met een zeer grote Franse inbreng), ertoe leidt dat Frankrijk zijn inzet in Uruzgan zal verhogen?
Antwoord
Zowel in Tsjaad als in Uruzgan zal Nederland intensief met Frankrijk samenwerken. Frankrijk zal in augustus 2008 een Operational Mentoring and Liaison Team (ca. 70 man) in Uruzgan ontplooien. Daarnaast heeft Frankrijk jachtvliegtuigen in Kandahar gestationeerd die ook in Uruzgan kunnen worden ingezet.
Frankrijk neemt, net als Nederland, zijn eigen besluit over de inzet van militairen. Nederland is niet op de hoogte van Franse voornemens om de inzet in Uruzgan te verhogen. Vraag 124: zie 91
Vraag 125: zie 46
Vraag 126: zie 91
Vragen 127, 130, 133, 134, 135
127
Zijn de Nederlandse militairen verzekerd van luchtsteun door Franse Mirages? In welke situatie zouden de Fransen luchtsteun kunnen weigeren? Moet er onderhandeld worden over het verkrijgen van luchtsteun? Wie beslist er over de prioriteiten indien er te weinig luchtsteuncapaciteit is?
130
Hoe is de communicatie met de Franse Mirages geregeld? 133

Is het u bekend dat Bentégeat tijdens de hoorzitting tegen de Kamer zei dat het "practically

impossible" is dat luchtsteun niet geleverd wordt? Deelt u de mening dat een verontrustende mededeling is, omdat we er vanuit moeten kunnen gaan dat luchtsteun gegarandeerd is? Is luchtsteun gegarandeerd?
134
Hoe is de luchtsteun geregeld? Beperkt de luchtsteun zich tot zes gevechtsvliegtuigen, of is er ook luchtsteun voorzien van gevechtshelikopters?
135
Welke procedure bestaat er voor het aanvragen van luchtsteun? Welke afspraken zijn er gemaakt voor het daadwerkelijk leveren van gevraagde luchtsteun? Binnen hoeveel tijd kunnen Nederlandse manschappen rekenen op luchtsteun? Kan worden gegarandeerd dat de Nederlandse verkenningseenheid indien nodig ten allen tijde kan rekenen op voldoende luchtsteun?
Antwoord
Er zijn permanent twee Mirages ondergebracht in de Quick Reaction Force in Abéché. Deze staan direct ter beschikking van de veldcommandant. De reactietijd is ongeveer vijftien minuten en de vliegtuigen kunnen, afhankelijk van de inzetlocatie, binnen vijf tot twintig minuten het Ierse bataljonsgebied bereiken. Voorts kan de commandant een verzoek indienen voor de inzet van additionele Mirage vliegtuigen die niet aan de EU-operatie zijn verbonden. Luchtsteun kan nergens volledig en onder alle omstandigheden worden gegarandeerd. Zo is de inzet van dergelijke steun onder andere van weersomstandigheden afhankelijk. Het is niet waarschijnlijk dat de Fransen, gezien hun betrokkenheid bij EUFOR Tchad/RCA, een verzoek om inzet van Mirage vliegtuigen zullen afslaan indien de gevechtshelikopters al zijn ingezet. Vraag 128: zie 22
Vragen 129, 137, 139, 156 en 158
129
Is de uitrusting van de Nederlandse militairen geschikt voor de specifieke klimatologische omstandigheden in (Oost-) Tsjaad? Hoe kunnen in het regenseizoen verkenningen worden gedaan? Met welke voertuigen gaan de Nederlandse militairen zich verplaatsen en zijn deze voertuigen ook goed inzetbaar op onverharde wegen in het regenseizoen? 137
Is het waar dat geen gebruik wordt gemaakt van speciale verkenningsvoertuigen, met krachtige camera's zoals bijvoorbeeld de Fennek van de Landmacht (zie Volkskrant 20-3- 2008)? Waarom is die keuze gemaakt?
139
Hoe groot acht u het risico van beschieting met zware mitrailleurs of raketgranaten door rebellen, waartegen de bepantsering van de Vikings niet is bestand? Hoe verhoudt dit zich tot een uitgebreide en moderne uitrusting?

156

Van welk type pantservoertuigen zal de Nederlandse verkenningseenheid gebruik maken? Zijn deze pantservoertuigen het enige type voertuig waarvan de Nederlandse verkenningseenheid gebruik zal maken?
158
Zijn de militairen voldoende voorbereid op het klimaat? Wat voor gevolgen kan het feit dat troepen zich gedurende het regenseizoen moeilijker kunnen verplaatsen concreet hebben? Antwoord
Bij operaties in Zuid-Sudan, waar de klimatologische omstandigheden vergelijkbaar zijn met die in Oost Tsjaad, is gebleken dat de uitrusting geschikt is. De Nederlandse eenheid beschikt over tien lichtgepantserde VIKING voertuigen. Voorts beschikt de eenheid over een aantal Land Rovers. De VIKING garandeert goede mobiliteit in alle soorten terrein en onder alle weersomstandigheden omdat het voertuig zich zowel over land als over water kan verplaatsen. De VIKING is daarom geschikt om voor, na en tijdens het regenseizoen te gebruiken. De kans dat de eenheid wordt beschoten met mitrailleurs en raketgranaten is klein, maar de VIKING is hiertegen bestand. Gezien de aard van de taken is nog zwaardere bepantsering niet wenselijk. Dit zou de mobiliteit van de eenheid sterk beperken. Vraag 130: zie 127
Vraag 131: zie 46
Vraag 132: zie 14
Vraag 133: zie 127
Vraag 134: zie 127
Vraag 135: zie 127
Vragen 136 en 146
136
Met welk type wapens worden de manschappen uitgerust en kunt u toelichten waarom dat afdoende is? Is de bewapening voldoende indien de troepen onverhoopt terecht komen in een hinderlaag? Kunt u dat toelichten?
146
Over welke middelen zal de Nederlandse eenheid buiten de poort beschikken voor Force Protection? Zal men over eigen vuursteunmiddelen, zoals mortieren, beschikken?

Antwoord

De verkenningseenheid heeft een bewapening die is toegesneden op haar taak, de wijze van optreden en het verwachte optreden van de rebellen. In voorkomend geval zullen de Ieren vuursteun bieden of kan luchtsteun worden aangevraagd. Zowel qua uitrusting als fysieke voorbereiding zijn de Nederlandse militairen goed voorbereid op hun taak. Mariniers oefenen regelmatig in de tropen en de sub-tropen, waardoor zij gewend zijn om te opereren onder de omstandigheden in het inzetgebied. Vraag 137: zie 129
Vraag 138: zie 39
Vraag 139: zie 129
Vraag 140: zie 46
Vraag 141: zie 22
Vraag 142: zie 50
Vragen 143, 152, 159, 163
143
Hoezo zijn de "medische voorzieningen naar verwachting adequaat"? Hoezo adequaat en niet optimaal?
152
Deelt u de mening dat medische zorg niet "naar verwachting" adequaat hoort te zijn, maar "zeker" adequaat hoort te zijn? Zo ja, kunt u garanderen dat de medische zorg adequaat zal zijn? Zo neen, wat moet er nog gebeuren om die garantie wel te kunnen geven? 159
Worden de militairen voorafgaand aan de missie voldoende geïnformeerd over ziekten aldaar en hoe daarmee om te gaan?
163
Is één medische transporthelikopter voldoende om te kunnen garanderen dat wanneer medische evacuaties nodig zijn deze ook kunnen worden uitgevoerd? Kan de Nederlandse verkenningseenheid indien noodzakelijk ook gebruik maken van andere in het gebied aanwezige medische transporthelikopters?
Antwoord

Toezeggingen van verschillende lidstaten zijn inmiddels gestand gedaan, op basis waarvan

kan worden gesteld dat de medische zorg in het inzetgebied adequaat zal zijn. Het voor de Nederlandse troepen belangrijke Italiaanse Role 2 hospitaal in Abéché is sinds 11 maart 2008 operationeel.
Tijdens de missiegerichte opleiding worden de militairen geïnformeerd over de specifieke ziekten waarmee ze mogelijk kunnen worden geconfronteerd in het inzetgebied en hoe ze zich daartegen kunnen beschermen. In het geval van Tsjaad zal bijzondere aandacht worden besteed aan de HIV/AIDS problematiek in het land. Ook wordt het type medicijnen dat wordt meegenomen afgestemd op het ziektebeeld in het inzetgebied. Ervaring met de EU-missie in Bosnië leert dat één medische helikopter voor de sector Zuid afdoende zou moeten zijn. Indien zich calamiteiten voordoen, kan de veldcommandant altijd een beroep doen op helikopters uit de overige sectoren.
Vraag 144: zie 4
Vragen 145 en 151
145
In welke omstandigheden is het optreden van een red card holder nodig? Hoe gaat dit in zijn werk? Kan de rode kaart ook ingezet worden om zaken af te dwingen of te initiëren? 151
In welk geval kan door de Nederlandse officier die fungeert als 'red card holder' gebruik worden gemaakt van deze rode kaart? Welke afspraken zijn hierover gemaakt? Antwoord
Een Nederlandse militair in de Ierse bataljonsstaf kan tevens optreden als Red Card Holder. Indien de eenheid taken en opdrachten krijgt die buiten de afgesproken taakuitvoering vallen, zal de Red Card Holder overleggen met de bataljonscommandant om tot een oplossing te komen. Hierbij pleegt de Red Card Holder waar nodig ruggespraak met de Directie Operaties van de Defensiestaf in Den Haag. In het onwaarschijnlijke geval dat de Nederlandse Red Card Holder en de commandant niet tot een vergelijk komen, kan de Red Card Holder de bataljonscommandant het recht op inzet van de Nederlandse eenheid ontzeggen. Vraag 146: zie 136
Vragen 147 en 148
147
Klopt het dat Ierland nauwelijks tot geen ervaring heeft met de uitvoering van complexe en riskante crisisbeheersingsoperaties? Hoe beoordeelt de regering in dit licht de logistieke inbedding van de Nederlandse eenheid in en de force protection door een Iers bataljon? 148
Heeft de Nederlandse eenheid voorafgaand aan de ontplooiing in Tsjaad geoefend met Ierse eenheden?

Antwoord

Ierland heeft een goede staat van dienst als het gaat om deelname aan complexe multinationale operaties. Tijdens recente gesprekken tussen Defensie en het Ierland is veel inzicht verkregen in de Ierse voorbereiding van de missie. De plannen die de Ieren hebben overgelegd, maken een zeer gedegen en professionele indruk. Medio april zal een gezamenlijke digitale computer assisted game worden gehouden. Hierbij krijgen de Nederlandse verkenners inzicht in Ierse verkenningsmethoden en andersom. In aansluiting hierop wordt een veldoefening georganiseerd. Verder zijn eind april enige Nederlandse missieleden uitgenodigd bij een oefening van het Ierse bataljon. De Ieren zullen op hun beurt begin mei bij de eindoefening van de Nederlandse verkenningseenheid aanwezig zijn. Ten slotte zullen na aankomst in het inzetgebied integratieoefeningen worden gehouden. Naast het beoefenen van de eigen vaardigheden staat het op elkaar afstemmen van methoden, technieken en procedures bij de wederzijdse oefeningen centraal. Vraag 149: zie 50
Vraag 150: zie 4
Vraag 151: zie 145
Vraag 152: zie 143
Vraag 153: zie 3
Vraag 154: zie 3
Vraag 155: zie 12
Vraag 156: zie 129
Vraag 157: zie 56
Vraag 158: zie 129
Vraag 159: zie 143

Vragen 160 en 164

160
Is het mogelijk dat naar aanleiding van de tussentijdse analyse van de omstandigheden van de operatie, wordt besloten de operatie te staken?
164
Wordt in de contingency planning rekening gehouden met de omverwerping van de regering door de rebellen? Hoe zal worden omgegaan met het scenario dat er van een effectieve overheid geen sprake meer is? Beschikt EUFOR over het mandaat en middelen om op te treden tegen grootschalige anarchie en plunderingen? Antwoord
Het is mogelijk dat de EU zich naar aanleiding van een drastische politieke wijziging in het land zal moeten beraden op de voortzetting van de operatie EUFOR Tchad/RCA. Hier wordt in de planning van de operatie EUFOR Tchad/RCA echter niet op vooruitgelopen. Mochten er uit de tussentijdse analyse negatieve conclusies over het functioneren van EUFOR Tchad/RCA worden getrokken, dan zou dit aanleiding kunnen zijn voor aanpassingen van de missie.
Indien vluchtelingen, ontheemden, burgers, VN-medewerkers of humanitaire medewerkers worden aangevallen, zal EUFOR Tchad/RCA deze mensen op grond van haar mandaat beschermen.
Vraag 161: zie 3
Vraag 162: zie 3
Vraag 163: zie 143
Vraag 164: zie 160
Vraag 165: zie 3
Vraag 166: zie 3
Vraag 167: zie 3
Vraag 168
Kan de toezegging worden gedaan dat er naast de inzet van Nederlandse grondtroepen in Uruzgan, Tsjaad/CAR en Bosnië geen gelijktijdige inzet van Nederlandse grondtroepen van enige omvang meer wordt overwogen?

Antwoord

Indien de regering inzet ten behoeve van een additionele missie wenst, zal ze conform de afgesproken procedures de wenselijkheid en mogelijkheid hiervan onderzoeken en de uitkomst van dit onderzoek met de Kamer delen. Onmiskenbaar zijn de Nederlandse strijdkrachten thans zwaar belast maar elke additionele inzet uitsluiten is niet wenselijk.

Vraag 169
Kan worden toegezegd dat de Nederlandse militaire operatie in Uruzgan op geen enkele wijze (noch qua logistiek, noch qua personeel, noch qua materieel, noch qua commandostructuur) nadeel zal ondervinden van de deelname van een Nederlandse verkenningseenheid van 60 man (met het daarbij horende materieel) aan EUFOR Tsjaad/CAR? Antwoord
Ja. Bij de planning van de Nederlandse deelname aan de EU-operatie in Tsjaad is ervoor gezorgd dat de bijdrage niet conflicteert met Nederlandse bijdragen aan andere operaties, zoals in Uruzgan. Zo is ervoor gekozen om op grond van schaarste van Nederlandse logistieke capaciteit een verzoek in te dienen voor volledige logistieke inbedding bij het Ierse bataljon. Vraag 170: zie 1
Vraag 171
Vallen onder het geraamde additionele uitgaven van tussen de 12,5 en 15,5 miljoen ook reservedelen, slijtagekosten en vervangingskosten van materieel? Zo neen, handelt de regering dan niet in strijd met de motie Voordewind c.s. (31200 X, nr. 68)? Antwoord
In de raming van de additionele uitgaven voor de missie EUFOR TCHAD/RCA is rekening gehouden met extra uitgaven voor materieel.
Vraag 172
Worden additionele kosten die officieel buiten de HGIS-afspraken vallen, gefinancierd vanuit de reguliere defensiebegroting? Zo ja, handelt de regering dan niet in strijd met de motie Voordewind c.s. (31200 X, nr. 68)?
Antwoord
In de raming van de additionele uitgaven voor de missie EUFOR TCHAD/RCA zijn alle additionele uitgaven opgenomen die vooraf konden worden voorzien. Vragen 173 en 174
173
Kan worden aangegeven uit welke fondsen de additionele uitgaven d.w.z. de extra kosten die komen bovenop het operatief houden van deze groep mariniers in Nederland, worden gefinancierd? Zullen deze kosten ten laste komen van ODA of van non-ODA?

174

In hoeverre komen kosten die zijn gemoeid met de inzet van een Nederlandse verkenningseenheid in Tsjaad/CAR (kosten voor personeel, materieel, transport, geneeskundige zorg enz.) ten laste van de reguliere Defensiebegroting? Welk bedrag is daar dan mee gemoeid?
Antwoord
De additionele uitgaven die gemoeid zijn met de inzet van een Nederlandse verkenningseenheid in Tsjaad/CAR komen ten laste van de structurele voorziening `uitvoeren crisisbeheersingsoperaties' van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) op de defensiebegroting. De additionele uitgaven betreffen non-ODA. Vraag 175: zie 46
Vraag 176: zie 22


---- --