Historische roman over heksenvervolging in Noord-Brabant


BRABANT, 20080312 -- Op 22 maart komt Vuurproef uit, een historische roman geschreven door Bianca Mastenbroek. Vuurproef vertelt over het Noord-Brabant van de 16e eeuw, waar onschuldige vrouwen werden gemarteld en verbrand omdat zij heksen zouden zijn. De roman wordt 22 maart officieel gepresenteerd in café/gasterij Den Hamse Bok in Dongen met live middeleeuwse muziek van de band Datura .

Vuurproef vertelt het schokkende verhaal van Anna van Asten, die in het Noord-Brabantse dorpje Heezop wordt verdacht van hekserij en door de plaatselijke Heer wordt opgesloten in de diefkelder van zijn kasteel. Anna vecht, samen met haar man, tegen het onrecht dat haar wordt aangedaan.

Het boek is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Bernard van Merode. Door zijn huwelijk met Catharina van Brederode werd hij in 1595 Heer van de heerlijkheid Asten. Vanaf dat moment begon hij een plaatselijke heksenjacht. Binnen een paar weken had hij vijftien vrouwen uit de omliggende dorpen gevangengenomen. In de kerkers van het slot Asten werden zij op afschuwelijke wijze gemarteld en tot een bekentenis gedwongen. Een aantal vrouwen bezweek in de kerkers en een aantal vrouwen werd tot de vuurdood veroordeeld.

Vuurproef laat op realistische wijze zien welke gruwelijkheden er in Noord-Brabant hebben plaatsvonden. Dat het geen rare of afwijkende vrouwen waren, maar normale mensen die vervolgd werden, dat een hele gemeenschap in de ban van de hekserijwaanzin kon raken en dat vrienden en familie de meest vreselijke beschuldigingen konden uiten. Vuurproef laat bovendien zien hoe geloofsfanatisme en vrouwenhaat tot mensonterende omstandigheden en onrechtvaardige processen hebben geleid. Naast alle verschrikkingen gaat Vuurproef ook over de onvoorwaardelijke liefde van een man voor zijn vrouw, over hoe liefde kracht en hoop kan geven, en over moederliefde en opoffering.
Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in de 16e eeuw, zijn de thema's nog even actueel. Ook nu zijn op verschillende plaatsen in de wereld het verketteren van mensen, martelingen om bekentenissen te verkrijgen, en heilige oorlogen aan de orde van de dag.

Vuurproef is geschreven door de 32-jarige Eindhovense Bianca Mastenbroek. Zij studeerde Techniek & Maatschappij aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na haar studie werkte ze onder meer bij het ministerie van VROM en de Milieudienst Regio Eindhoven als milieuadviseur. Door haar spierziekte kon zij dit werk niet meer voortzetten. Nu legt zij zich toe op haar passie: schrijven.

De boekpresentatie vindt plaats in café/gasterij Den Hamse Bok in Dongen. Vanaf 14.00 uur zijn alle geïnteresseerden welkom om een kijkje te nemen, met de auteur te spreken, en een gesigneerd exemplaar te kopen.

Vuurproef verschijnt bij uitgeverij Books of Fantasy te Kampen, een kleine uitgeverij die nieuw Nederlands talent de kans wil geven om door te breken. Books of Fantasy is een initiatief van Nederlands fantasyschrijver Alex de Jong.
Vuurproef is te koop voor ¤ 9,95. Meer informatie over het boek en bestelmogelijkheden, de historische achtergrond en de schrijfster, is te vinden op: www.biancamastenbroek.nl.





ingezonden persbericht