Fiktech introduceert LuWaRec Umwelttechnik


Luchtreinigingsinstallaties met wervelkamertechniek

DUIVEN, 20080322 -- LuWaRec® heeft in nauwe samenwerking met de gerenommeerde Humboldt Universiteit (Berlijn) de bestaande industriële luchtreinigingstechnieken kritisch bekeken en geanalyseerd. Hierbij was de doelstelling om praktischer oplossingen voor luchtreiniging te realiseren, met speciale aandacht voor verlaging van de bedrijfskosten. De resultaten van het onderzoek hebben geleid tot de ontwikkeling van innovatieve modulaire technologische oplossingen op basis van de wervelkamertechniek om - processpecifiek - de uitstoot van ongewenste stoffen, dampen en geuren verregaand (95 - 98% effectief) te reduceren. De combinatie van natte adsorptie met geïntegreerde waterbehandeling, condensatie en warmteterugwinning is innovatief en zelfs revolutionair te noemen.

Procesafhankelijk worden moderne biochemische producten ingezet om de problemen aan te pakken: Enzymen lossen vetten, proteïnen, zetmeel, en cellulose op natuurlijke wijze op. Speciale bacteriestammen zetten moleculen om in CO2 en water. Dit proces wordt nog ondersteund door beluchting van het geïntegreerde waterbehandelingsysteem.

De wervelkamertechniek kan men o.a. toepassen in de volgende industriegebieden: Staalindustrie/ gieterijen, (farma-) chemie, voedingsmiddelenindustrie, grootkeukens, drukkerijen, biogasinstallaties, compostinstallaties en afvalrecycling.

Toepassingsgebieden: stof, geurproblemen, koolwaterstofverbindingen, bio-aerosolen, endotoxinen, verfdampen/ nevel, warmteterugwinning, ontsmetting, koeling, vetafzettingen etc.

Stof, fijnstof, schadelijke gassen, VOC's (vluchtige organische koolwaterstoffen), bio-aerosolen (organische deeltjes/ celwandproducten van schimmels en bacteriën), geurhinder, luchtvochtigheid en wisselende temperaturen belasten de gezondheid van medewerkers in de industrie, andere bedrijfstakken én het milieu.
Mensen die beroepsmatig lucht met veel organische deeltjes (bio-aerosolen) inademen, lopen kans op verschillende gezondheidsklachten zoals allergieën, astmatische en niet-astmatische luchtwegproblemen en infectieziekten. (Bron:IRAS)

Nieuwe kennis over de uitwerking van schadelijke stoffen in de lucht op mensen en het milieu, naast een sterk gestegengezondheids- en omgevingsbewustzijn en toenemende problemen (allergieën) hebben tot een hoog bewustzijn m.b.t. luchtvervuiling geleid. Dit effect wordt nog versterkt door nieuwe wet- en regelgeving (MAC-waarden, emissie- en immisiebeperkingen) op landelijk en Europees niveau. De maatregelen om de belasting voor mens en milieu in te perken gaat gepaard met hoge investeringen en toenemende bedrijfskosten. Klassieke technieken zoals mechanische filters, elektrostatische afscheiders, biofilters, actieve koolfilters, biologische en chemische natwassers kennen allen hun beperkingen en hebben specifieke toepassingsmogelijkheden. De aanwezigheid van hygroscopische stoffen, vetdeeltjes en vocht in een luchtstroom zorgen voor grote problemen bij het instandhouden van het afzuigdebiet bij installaties en ruimtes. Ook nemen de onderhoudskosten van luchtreiniging en leidingsystemen sterk toe. Veelal dienen meerdere technieken na elkaar geschakeld te worden om een acceptabel resultaat te bereiken. Bij deze problemen biedt de wervelkamertechniek uitkomst!

Steekwoorden: biotechnologie, milieutechniek, vet, stof, geur, stank, condensatie, bio-aerosol, luchtreiniging, wervelkamer





Ingezonden persbericht