KNHS


Marlies van Baalen bij Knoop in je Zakdoek
27 februari 2008
knoop in je zakdoek

1 | 2

Knoop in je Zakdoek helpt verstandelijk beperkte sporters zich voor te bereiden op de Special Olympics Nationale Spelen van komende zomer. Het programma schakelt daarvoor topsporters in die hun verstandelijk beperkte collega sporters trainen en coachen.

Veertien topsporters verlenen hun medewerking aan de nieuwe serie van Knoop in je Zakdoek die dit voorjaar start. De eerste aflevering van deze nieuwe zevendelige reeks Knoop in je Zakdoek sportprogramma's start op zondag 23 maart 2008 om 16.30 uur (Nederland 2). In deze aflevering zal dressuuramazone Marlies van Baalen haar opwachting maken. Knoop in je Zakdoek wordt gepresenteerd door Dolores Leeuwin en Marit van Bohemen.

Special Olympics
2008 wordt met de Olympische Spelen en het EK-voetbal een echt sportjaar. De verstandelijk beperkte sporters hebben hun eigen topwedstrijden. Op 6, 7 en 8 juni 2008 vinden in Amsterdam voor de tiende keer in Nederland de Special Olympics Nationale Spelen plaats. Meer dan duizend verstandelijk beperkten doen hieraan mee.

Trainingsessies
In elke aflevering van Knoop in je Zakdoek neemt een topsporter een verstandelijk beperkte collega onder zijn hoede. Tijdens intensieve trainingsessies wordt gewerkt aan een specifiek doel. Dat kan het keerpunt zijn bij zwemmen of de strafcorner bij hockey. Op die manier probeert een aantal verstandelijk beperkte sporters nog beter voor de dag te komen tijdens de Special Olympics Nationale Spelen.

Overgewicht
Ruim veertig procent van de mensen met een verstandelijke beperking is te zwaar. Tien procent van hen lijdt aan ernstig overgewicht. Lichaamsbeweging is voor deze groep daarom meer dan noodzakelijk. Het programma probeert verstandelijk beperkten tot sporten aan te zetten. De programma's laten daarom vooral zien hoe leuk het is om te sporten en hoeveel potentie verstandelijk beperkte sporters hebben.

Beleving
Naast de concrete trainingsdoelen komt in de uitzendingen ook de beleving van sport aan bod. Samenspelen, winnen en verliezen en omgaan met agressie zijn thema's die terugkeren. De verstandelijk beperkte sporters worden ook op deze sociaalemotionele aspecten gecoacht.

Aan deze reeks werken de volgende topsporters mee: Marlies van Balen, Paul Haarhuis, Bart Brentjens, Nico Rienks, Fatima Moreira de Melo, Diana Lamein, Barbara de Loor, Leontien van Moorsel, Ruben Houkes, Ron Zwerver, Robert van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Trinko Keen en Foppe de Haan.