Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Het Groene Hart is van mij!

19 maart 2008 print
Op zondag 23 maart a.s. wordt de tweede Campina Ronde van het Groene Hart verreden. Op donderdag 20 maart vindt in Woerden het slotsymposium plaats dat de afsluiting vormt van een zes weken lange tournee langs zes gemeenten, getiteld: Het Groene Hart is van mij!

Terwijl het Rijk meer verantwoordelijkheid legt bij andere overheden, provincies zoeken naar een rol binnen de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening, en gemeenten hun lokale belangen afschermen, staan de ontwikkelingen in het Groene Hart niet stil. Ondernemers, boeren en burgers nemen allerlei initiatieven, al dan niet ondersteund door hun lokale bestuur. De realiteit van het Groene Hart wacht niet op overeenstemming tussen bestuurders. De transformatie van het Groene Hart gaat door. Wat kan de provincie daar aan doen? Tijdens het slotsymposium dat op donderdagmiddag 20 maart gehouden wordt in Cultureelcentrum Het Klooster te Woerden zal Martin van Engelshoven-Huls, voorzitter van de Stuurgroep Groene Hart reageren op de praktijkbevindingen.

Wethouders, ondernemers, burgers en ontwerpers waren volop aanwezig, maar waar was de provincie tijdens de lokale debatten? Bij de lokale debatten bleek juist de provincie telkens een belangrijke rol te spelen: als regionaal bindmiddel (Zoetermeer), als initiatiefnemer (Roelofarendsveen), als rechter (Amstelveen), als schakel in nationaal beleid (Hoogblokland) en als regisseur (Utrecht en Sliedrecht). Ook werd duidelijk dat veel mensen en organisaties zich wel degelijk verantwoordelijk voelen voor het Groene Hart en de toekomst daarvan: om te behouden, te verbeteren, economisch uit te nutten, water in te bergen, of te bebouwen.

De drie Groene Hartprovincies, verenigd in de Stuurgroep Groene Hart, zullen tijdens het symposium reageren op vragen als: Wat wil de Stuurgroep met het Groene Hart? Wat kan de Stuurgroep met het Groene Hart? Wat heeft de Stuurgroep Groene Hart al voor elkaar gekregen? Hoe kunnen provincies omgaan met emoties en onzekerheden in de ruimtelijke ordening?

Daaraan voorafgaand kunnen deelnemers aan het symposium, onder begeleiding van professionele gidsen, tijdens een busexcursie de actuele stand van zaken in het Groene Hart aanschouwen. Voor aanvang van het symposium krijgen deelnemers een lunch van streekproducten in het zeer landelijk gelegen Kamerik. Het symposium wordt spectaculair afgesloten met een muzikale impressie van zes weken Groene Hart. De zangers zijn Cora Burggraaf (sopraan) en Marc Pantas (bariton).

Voor meer informatie zie: www.rondevanhetgroenehart.nl ^
Ronde van het Groene Hart