Gemeente Meppel

Weblog Burgemeester & Wethouders van Meppel

22 maart 2008

Groei of krimp

Afgelopen week is de gebiedsvisie voor de nieuwe woonwijk Nieuwveense Landen afgerond. Wanneer de Raad met de opzet instemt kunnen we full speed verder. Dat is belangrijk, omdat de snelheid er nu goed inzit, omdat de rentekosten zwaar op de exploitatie drukken en omdat Meppel groeit en we die groei vast moeten houden. Groei is niet meer vanzelfsprekend. Inmiddels heeft de helft van de gemeenten in Nederland te maken met een krimpend inwonertal. Die krimp is ook meteen de reden dat we de oorspronkelijke plannen hebben moeten bijstellen. De huidige opzet is qua tempo minder ambitieus, maar door een maximale flexibiliteit kunnen we optimaal inspelen op de woningmarkt. Wanneer we dat goed doen, maakt Meppel een hele mooie stap.

Op dit moment groeit Meppel met ruim 500 inwoners per jaar. Dat is vooral te danken aan de woningbouw in Berggierslanden. De helft van de inwoners van de derde lob in deze wijk komt van buiten onze gemeente. Meppel is dus een aantrekkelijk woongebied. En dat zal voorlopig zo blijven, want het bedrijfsleven biedt aanzienlijk meer arbeidsplaatsen dan onze beroepsbevolking kan leveren. Groei is belangrijk om het goede voorzieningenniveau in Meppel te behouden en te verbeteren. Als we dit tempo volhouden ontvangt Meppel over een paar jaar ook nog een aanzienlijk hoger bedrag uit het Gemeentefonds. Tenslotte heeft Meppel in het verleden veel grond in Nieuwveense Landen gekocht en die investering moeten we wel rendabel maken.

Zoals we allemaal weten, kun je hier uitstekend wonen. De stad staat nu flink op zijn kop - en dat blijft ook nog wel even zo -, maar daar krijgen we ook een flinke kwaliteitsimpuls voor terug. Met nog betere verbindingen en een mooie binnenstad, is het zaak de Drentse bescheidenheid voor lief te nemen en naar buiten te verkondigen wat we hier te bieden hebben. De citymarketing staat inmiddels in de steigers en zal met een paar weken van start gaan.

Al met al liggen we weer goed op koers. De Provincie deelt die mening. Qua verkeersafwikkeling moet er nog wel wat gas gegeven worden, maar het probleem bij de watertoren gaan we samen met de Provincie aanpakken. Daar komen we vast goed uit. Alle seinen staan op groen, en ik hoop vurig dat we dit zo vast kunnen houden. Wanneer Berggierslanden in 2011 is uitgebouwd, moeten we het stokje in Nieuwveense Landen over kunnen nemen. Voorlopig liggen we nog prima op koers.

Meppel ligt in Drenthe, maar onze kansen komen vooral uit het zuiden. Wat mij betreft gaan we de komende jaren de samenwerking met Zwolle eens goed onderzoeken en verder uitbouwen. Ik heb hierover al her en der een balletje opgegooid en zie gaandeweg alleen maar meer kansen. Werk genoeg dus, maar eerst maar eens zien of we alle lopende projecten voor 1 juli weten af te ronden. Voor de korte termijn is dat van belang. Niet alleen om zo snel mogelijk uit de troep te zijn, maar ook om de Kompasgelden - Europese- en Rijksgelden - zeker te stellen. We hebben nog een paar mooie en spannende maanden te gaan voordat het vakantie wordt ...

Volgende week wordt het weblog geschreven door Burgemeester Westmaas.

Ik wens u een goede Pasen en een goede week toe!

Ton Dohle

-Wethouder van Meppel