NPS/VARA/VPRO

NIEUWSBRIEF /

22 maart 2008
www.buitenhoftv.nl
Buitenhof 23 maart 2008
Zondag, 12.05 uur, Nederland 1.

De razendsnelle opkomst van de synthetische biologie

Op Paaszondag bij Buitenhof een thema-uitzending over de razendsnelle opkomst van de synthetische biologie. Een relatief nieuw wetenschappelijk vakgebied, een technologische revolutie door de samenwerking van biologen, fysici, chemici en technici, waardoor op termijn mogelijk allerlei vormen van leven kunnen worden gebouwd met zg. biobouwstenen: stukjes DNA waaruit naar believen kan worden geput bij het construeren van nieuwe levensvormen.

Er zijn inmiddels projecten die naar verwachting op korte termijn leiden tot praktische toepassingen: op medicinaal terrein bijvoorbeeld worden op dit moment gistcellen omgebouwd tot kleine biochemische fabriekjes voor de uiteindelijke productie van een anti-malariamedicijn. Kunstmatige bacteriën kunnen worden ingezet voor schone energie.

Maar er kunnen ook virussen worden gebouwd en nieuwe biologische systemen in elkaar geknutseld worden en er zijn synthetische biologen die de ambitie hebben de evolutie te verbeteren en de natuur te corrigeren Ook in Nederland neemt de synthetische biologie een vlucht: in Groningen komt het eerste Europese onderzoeksinstituut op dit terrein en in Delft worden er miljoenen in geïnvesteerd.

In Buitenhof een debat over synthetische biologie met: Cees Dekker (hoogleraar moleculaire biofysica TU Delft), Bert Poolman (hoogleraar biochemie en directeur van het eerste Europese instituut voor synthetische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen), Huub Schellekens (hoogleraar medische biotechnologie Universiteit Utrecht) en Jan Staman (directeur Rathenau Instituut).

Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Jos de Beus
Eindredactie: Corinne Hegeman

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

BUITENHOF zondag 23 maart, 12.05 uur, Nederland 1.

Presentatie: Clairy Polak Columnist: Jos de Beus
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Lieke Hagebeuk, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Lotte Werkema

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.