Hardlopers op de bres voor Tibet tijdens Jaarbeursloop in Utrecht

20/03/2008 15:15

International Campaign for Tibet

Hardlopers op de bres voor Tibet tijdens Jaarbeursloop in Utrecht

Veertig hardlopers, waaronder twaalf Tibetanen die in Nederland wonen, lopen 24 maart tijdens de Jaarbeurs Utrecht Marathon mee voor de 'Race for Tibet-campagne' van International Campaign for Tibet Europe (ICT). Deze campagne haakt in op sportevenementen om het publiek in te lichten over de ernstige situatie in Tibet. De lopers gaan over de finish met de Tibetaanse vlag en worden gehuldigd met traditionele Tibetaanse sjaals. Tijdens voorgaande grote sportevenementen vorig jaar uitten ruim 90 hardlopers op dezelfde manier onder grote belangstelling hun steun aan Tibet en de Dalai Lama.

ICT roept China op om de schendingen van de mensenrechten te beëindigen en om via directe onderhandelingen met de Dalai Lama tot een duurzame oplossing te komen voor Tibet, met als doel autonomie. "Verzoening en dialoog, waar de Tibetanen om vragen, past in het gedachtegoed van de Olympische Spelen. Juist nu de situatie zo kritiek is in Tibet zijn we ervan overtuigd dat de Spelen kunnen bijdragen aan een toenadering tussen de Dalai Lama en de Chinese leiders", zegt Tsering Jampa, zelf geboren in Tibet en directeur van ICT Europe in Amsterdam. ICT roept ook op tot een einde van het geweld door China tegen Tibetaanse demonstranten, en tot het toelaten van onafhankelijke journalisten en waarnemers tot Tibet.

"Gezien de omstandigheden is het een historische kans voor het Nederlandse volk om hun steun aan en solidariteit met het Tibetaanse volk te tonen", zegt mevrouw Jampa. De actie in Utrecht is een vervolg op de succesvolle acties in 2007 tijdens de Dam tot Dam Loop, de Singelloop, de ING Amsterdam Marathon, en de marathons van Texel en Eindhoven.

Plaats: Utrecht
Tijd: Tweede Paasdag 24 maart, 9.30 - 16.45 uur





http://www.savetibet.nl