Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (24-03)

KAATSHEUVEL, 24 maart 2008

Knapen breken in bij sportclub

RAAMSDONKSVEER: Vijf jongens werden op heterdaad betrapt bij een inbraak in een voetbalclub op de Kloosterweg. Een getuige zag het vijftal zondagavond 23 maart verdacht rondscharrelen bij de sportvelden van Veerse Boys. Toen er glasgerinkel klonk, alarmeerde de man de politie.

De gewaarschuwde agenten gingen op zoek en vond de knullen verstopt achter op het terrein van de verderop gelegen tennisclub. Het was toen 20.00 uur. Ze hadden een sporttas bij zich, waarin ze hun buit vervoerden. In de tas zaten diverse spullen van voetbalclub Veerse Boys: o.a. voetballen, shirtjes, biljartballen, pingpongballen, dartpijlen, schaakstukken, damstenen etc. De spullen kwam uit een niet afgesloten opslagcontainer. Inspectie van het terrein van Veerse Boy wees verder uit dat er een ruitje vernield was van een schuurtje. De vijf verdachten komen allemaal uit Raamsdonksveer en zijn respectievelijk 10, 12, 14, 14 en 15 jaar oud. Ze zijn na verhoor door de politie thuis gebracht, waarbij meteen hun ouders op de hoogte zijn gesteld van de gebeurtenissen.

Dronken Pool vernielt vijf auto's in Dorst

DORST: Een dronken Pool vernielde zondagavond 23 maart vijf auto's in Dorst (gem. Oosterhout). Buurtbewoners grepen de man in de kraag en droegen hem over aan de politie.

Rond 22.00 uur kwam het bericht bij de politie meldkamer binnen. Agenten stelden een onderzoek in en vonden een vernielde auto aan de Heinigen. Van de auto was de buitenspiegel kapot getrapt. Aan de Meerberg waren van twee geparkeerde auto ook de spiegels vernield en in een van de auto's een deuk getrapt. Aan de Cederstraat sneuvelde van drie auto's de buitenspiegels. Het geweld leverde verder lakschade en deuken op.
Na zijn arrestatie is de verdachte ingesloten in het politiebureau. De volgende dag is hij verhoord met behulp van een tolk. De man wist niet meer wat er allemaal gebeurd was en verklaarde dat hij behoorlijk dronken was geweest. Hij toonde zich bereid om de schade de te vergoeden.

Rijbewijs binnen een maand alweer kwijt !

OOSTERHOUT: Een beginnend bestuurder raakte zijn rijbewijs kwijt door dronken achter het stuur te stappen. De 20-jarige Oosterhouter had nog geen maand (!) het rijbewijs in zijn bezit en is dat nu dus alweer kwijt. Hij kreeg zijn rijbewijs op 26 februari 2008. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

De verdachte reed maandag 24 maart om 02.45 uur over de Hoogstraat toen hij door de politie werd gecontroleerd. Agenten spraken hem aan en stelden vast dat er alcohol in het spel was. De verdachte werd gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau. Daar moest hij meewerken aan een ademanalyse, wat een uitslag van 475 ug/l opleverde. De wettelijk toegestane maximum grens voor een beginnend bestuurder is 88 ug/l. De hoge uitslag leidde meteen tot de invordering van het rijbewijs. Verder maakten de agenten proces-verbaal tegen de man op en kreeg hij een rijverbod van zes uur op. Bovendien gaat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen opnieuw onderzoeken of de verdachte wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

WAALWIJK: De politie verbaliseerde ook een 26-jarige Waalwijker voor het rijden onder invloed (515 ug/l). De verdachte reed beschonken in zijn auto over de Eikenlaan. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van zeven uur. Dit gebeurde maandagochtend 24 maart om 05.00 uur.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Mannen vernielen hekwerk om Efteling binnen te komen

KAATSHEUVEL: De politie arresteerde zondagmiddag 23 maart twee verdachten. Ze hadden om 16.45 uur met een autorkrik de spijlen van het hek van de Efteling omgebogen. Dat deden ze op twee plaatsen, vermoedelijk met de bedoeling om zonder entree te betalen naar binnen te gaan. Het beveiligingspersoneel betrapte het tweetal op heterdaad en droeg hen over aan de politie. De ontstane schade wordt geschat op ongeveer 200,-. De verdachten komen uit Oisterwijk en zijn 22 oud en 24 jaar oud. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer