Nieuwsbrief P+ People Planet Profit


"Maar beste Bill, even een vraagje. Jij weet toch ook dondersgoed dat een paar ton CO2 hier, een roetfiltertje daar, een miljoentje voor de goede doel niet genoeg zijn. "Too late too little" ."

Eckhart Wintzen spreekt in zijn weblog Bill Clinton aan.
P+ In Memoriam: Eckhart Wintzen (1939 - 2008)

Zie: http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=1375
Overlijden Eckart Wintzen groot verlies voor duurzaam Nederland

Het volkomen onverwachte overlijden van Eckart Wintzen is een groot verlies voor de MVO-community in ons land. Eckart was vanaf de jaren 80 een van de eerste grote Nederlandse voorvechters van duurzaamheid. Lang voordat het drieluik people, planet en profit in zwang raakte, liet Wintzen in zijn bedrijf BSO al zien dat sociale innovatie, ecologische performance en het streven naar winst onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Die visie heeft hij met overtuiging uitgedragen.


Fotografie door Sjaak Ramakers

Overal waar je hem trof pleitte hij voor de introductie van belasting op aan het milieu onttrokken waarde. Aldus zou duurzaamheid pas echt het centrale uitgangspunt worden bij elke investering die wordt gedaan.
Via zijn green ventures bedrijf Ex'tent initieerde hij tal van nieuwe ondernemingen en projecten. Zo hebben bedrijven als Ben & Jerry's, Green Wheels en Eye Network hun succes voor een groot deel te danken aan de actieve betrokkenheid van Eckart Wintzen.

Eckart was een gedreven en visionaire voorvechter van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij ging het hem nooit snel genoeg. Hij wilde niet aanvaarden dat in veel kringen de sense of urgency voor duurzaamheid ontbrak. Met verve trok hij tegen deze onverantwoordelijkheid van leer.
De laatste jaren zijn er gelukkig veel nieuwe Eckarts opgestaan die - naar zijn voorbeeld - wel voluit voor duurzaamheid gaan.
Jonge ondernemers als Anne-Marie Rakhorst (Search), Nicolette Mak (Valid Express), Ynzo van Zanten (Innocent), Peter Arensman (BAS) en Coen van Oostrom (OVG) laten zien dat zij Eckarts boodschap begrepen hebben. Zij zijn de Eckarts van de toekomst.
Het is een kleine troost dat Eckart van nabij heeft mee gemaakt hoe deze nieuwe generatie steeds meer de toon zet in ondernemend Nederland.

Heel graag hadden wij nog jaren van zijn inzichten genoten. Het mocht niet zo zijn.
Zijn overlijden is voor ons een aanmoediging om met nog meer elan te strijden voor duurzaamheid. Als we er allemaal een schepje bovenop doen, dan komen zijn idealen een stuk dichterbij. En dat heeft hij meer dan verdiend.

Namens alle MVO strijders

Willem Lageweg
Directeur MVO Nederland

Wie je bewondert, ben je zelf

P+ portretteerde Eckhart Wintzen in 2003 door hem te vragen wie hij zelf bewonderde. Zijn antwoorden waren veelzeggend. Hoe indianen leefden en leven, dat moesten wij ons tot voorbeeld stellen. Maar hij noemde ook namen. Het waren grootheden in deze wereld, hoewel niet bekend bij iedereen. We geven graag de mensen door voor wie Wintzen diep respect had. We kunnen hem eren door heel goed naar hen te luisteren, die nog wel bij ons zijn.

Jan Bom
Hoofdredacteur P+

Illustratie door Leendert Masselink

Ik bewonder: Indianen

Eckhart Wintzen: "Uiteindelijk wil ik een vrijemarkteconomie bevorderen die rechtvaardiger is voor iedereen en minder verslindend voor onze planeet. Mijn ideologieën hebben hun wortels in het rapport van de Club van Rome uit 1973. 'Als we met zijn allen zo doorgaan, raken we door onze resources heen', was hun noodkreet. Het heeft mij geraakt. Vreselijk verguisd rapport achteraf, maar het leitmotiv blijft overeind: op een stationaire planeet kun je geen voortdurende groei realiseren. De aarde is een beperking in zichzelf. Mijn bezoeken aan Indianenstammen in Brazilië en Frans Guyana hebben mijn ogen verder geopend. Als je ziet hoe Indianen met hun resources omgaan. Fantastisch! Alles wat ze vangen, wordt gebruikt. Dus geen vuilnisbelten daar. Ongelooflijk. Probeer dat eens als westerling te doen. Dat zijn wij helemaal vergeten. Hoe pakweg 150 Indianen bij elkaar leven terwijl je op zo'n 30 meter afstand van het dorp geen idee hebt dat daar mensen wonen. Je moet over ze struikelen, wil je weten dat ze er zitten. Een godswonder. Deze oervolken zijn nog helemaal geïntegreerd met de natuur.
Dat vond ik opmerkelijk in bijvoorbeeld Afrika of India. Je ziet daar kilometers buiten de bebouwde kom nog plastic zakjes tollen. Want die bevolking is van hun vroegere verpakking van bladeren of schors gewend die gewoon op de grond te gooien, want dat herintegreert weer met de natuur. Een plastic zakje doet dat niet. Die mensen zijn nog niet gewend om met duurzame artikelen om te gaan. Eigenlijk net als wij, westerlingen. Wij kunnen het ook niet."

Ik bewonder: Lester R. Brown
"Oprichter van het Worldwatch Institute in Washington, het onafhankelijke onderzoeksinstituut naar een duurzame economie en een rechtvaardige maatschappij. Zeer wijs mens. Heeft nu een nieuwe club Earth Policy Institute in Washington. Brown heeft ontzettend veel overzicht in verschillende aspecten van de wereldproblematiek, variërend van waterniveaus tot overbevolking. Eén van mijn grotere inspiratoren."

Ik bewonder: Herman Wijffels
"Fantastische denker. Sparringpartner. We praten af en toe met elkaar. Hij heeft politiek erg veel overzicht en inzicht. Hele goede abstracte denker. En ik denk dat we elkaar over en weer inspireren. Het milieuvraagstuk is een ongelooflijke complexe materie en ieder waarmee je praat die het vanuit een andere hoek bekijkt en in een andere taal voegt iets toe aan het eigen metabeeld wat je in je hoofd hebt. Dat geeft nieuwe inzichten."

Ik bewonder: David Maybury-Lewis
"Hij werkt op het instituut voor Cultural Survival in Boston. Iemand die zich zorgen maakt over het verloren gaan van cultuurgoed, talen die verdwijnen, dialecten, handvaardigheden. Schrikbarend hoe wij door onze technologische ontwikkeling in het westen over die handvaardigheden van ontwikkelingslanden heen walsen. Dat betekent het verlies van kunst, van verfraaiing. Veel vakmanschap gaat verloren en wordt vervangen door een stomme machine die in een klap duizend kopieën ergens van in elkaar flanst. Van David zijn de gevleugelde woorden: 'In our race to know how, we have forgotten to ask why'."

Ik bewonder: Michael Moore
"Filmmaker en schrijver van 'Stupid white man'. Zijn meest recente werk is 'Dude, where is my country'. Hij zit niet in mijn persoonlijk netwerk maar beïnvloedt me wel sterk. Een maatschappij -en cultuuranalist van de allerbovenste plank. Geweldig hoe hij met veel humor, cynisme en sarcasme zijn eigen land analyseert. Moore vindt dat de VS te kakken wordt gezet door de huidige president. Angstwekkend materiaal als je leest hoe corruptie, materialisme en machtswellust uiteindelijk de belangrijkste actoren zijn die de Amerikaanse maatschappij doen draaien. Daar word ik niet blij van. Ik denk dat daar op dit moment iemand aan het hoofd zit die nog nooit iets begrepen heeft van twee van de drie P's. Alleen de P van Profit."

Ik bewonder: Birgitta van Loon
"Oprichter van In'tent, een adviesbureau voor belevingscommunicatie. Van Loon was directeur communicatie bij BSO/Origin. Zij heeft het boek 'Communiceren vanuit je buik' geschreven en brengt me altijd terug van het wereldomspannende naar de menselijke maat. Zij kan erg vanuit onbevangenheid denken. Ja, ik heb veel van haar geleerd en ik leer nog steeds van haar."

Interview door Astrid Hoyer

Zie: http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=1375
Meer en P+ artikel over Wintzen

Zie: http://www.bidnetwork.org/bid


Zie: http://www.mvonederland.nl


Zie: http://www.p-plus.nl


Zie: http://www.culturalcreatives.nl/
25 maart
Cultural Creatives. Inspiratie-avond.

Zie: http://www.culturalcreatives.nl/
Meer en aanmelding

Zie: http://www.duurzaamisgewoondoen.nl
27 maart
Megamanifestatie duurzaam=gewoon doen. Duizenden mensen worden er verwacht, in de Zeelandhallen. Ook de uitreiking van het Ei van Columbus.

Zie: http://www.duurzaamisgewoondoen.nl
Meer info

Zie: http://www.dekleineaarde.nl
29 maart
Mobiliteitsbeurs. Door De Kleine Aarde.

Zie: http://www.dekleineaarde.nl
Meer info en aanmelden

Zie: http://www.senternovem.nl/sde/aanvraagformulieren/index.asp
1 april
Start inschrijving zonnepanelen SDE. Haast geboden!

Zie: http://www.senternovem.nl/sde/aanvraagformulieren/index.asp
Download aanvraagformulier

Zie: http://www.rabobank.nl/innovatieprijs
1 april
Einddatum inschrijving Herman Wijffelsprijs. De Rabobank roept ondernemers op. Laat innovatie zien!

Zie: http://www.rabobank.nl/innovatieprijs
Inschrijving

Zie: http://www.impaction.nl/inschrijven.html
10 april
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen als motivatie-instrument. Impaction-symposium in het Museon te Den Haag. Keynotespeaker: Prof. Dr. Lucas Meijs, Erasmus Universiteit. Over daadwerkelijke betrokkenheid van management, medewerkers en relaties.

Zie: http://www.impaction.nl/inschrijven.html
Inschrijven bij Impaction

Zie: http://www.culturalcreatives.nl
17 april
Cultural Creatives. Workshops. Met Paul Ray en Josephine Green van Philips.

Zie: http://www.culturalcreatives.nl
Meer en aanmelding

Zie: http://www.peopleplanetprofit.be/mvo.xml
Lees P+ elke dag
Elke dag weer. Lees hoe elke dag van de week een stapje op weg naar een duurzame samenleving wordt gezet. Abonneer u op de gratis RSS-feed. Niet minder dan 6.750 anderen gingen u voor. Zij vinden bij P+ inspiratie, ideeën. En het grootste netwerk van duurzaam ondernemen in Nederland.
Zie: http://www.peopleplanetprofit.be/mvo.xml
RSS-feed P+


Voor uitgebreide agendapunten: download de agendarubriek uit het laatste nummer van P+ People Planet Profit
Zie: http://www.peopleplanetprofit.be/beelden/agenda.pdf
Actuele agenda uit P+


Zie: http://www.goodforall.eu

goodforall gaat naar de beurs! Op 8, 9 en 10 april is er weer de jaarlijkse Promz beurs voor promotionele producten en relatiegeschenken. En goodforall is daar natuurlijk bij. goodforall is op deze beurs een van de zeldzame aanbieders van uitsluitend duurzame producten. Wilt u ook naar het Promz event in de Jaarbeurs in Utrecht? Meldt u snel aan en maak kans op een vrijkaart! De eerste 25 aanmelders ontvangen er één.
(Relaties van goodforall krijgen op aanvraag altijd een vrijkaart).
info@goodforall.eu. tel: 035 695 66 10


Zie: http://www.goodforall.eu
Kijk in onze webwinkel

Zie: http://www.scholtenfranssen.nl/opleidingen_workshops/3

Scholten&Franssen organiseert een eendaagse training Sociaal Ondernemen in Nederland en België. De training laat deelnemers op een inspirerende manier kennis maken met alle facetten van het sociaal ondernemerschap en vormt daarmee de basis om op een effectieve wijze maatschappelijke, ecologische en/of culturele impacts te realiseren op een financieel duurzame wijze.

Zie: http://www.scholtenfranssen.nl/opleidingen_workshops/3
Meer informatie en aanmelden

Zie: http://www.basconsultancy.nl


Solliciteren? BAS zoekt professionals die willen groeien en presteren. Je hebt een afgeronde opleiding op minimaal hbo-niveau en minimaal één jaar relevante werkervaring. Passie voor je vakgebied is een must. BAS biedt je uitdagende kansen bij toonaangevende organisaties op financieel, juridisch of ICT gebied.
Zie: http://www.basconsultancy.nl
BAS Consultancy

Zie: http://www.deduurzamevacaturebank.nl


Jobs! Op zoek naar werknemers met een duurzame visie? Plaats nu uw vacature. Met slagingsgarantie, want de functie blijft op de website staan tot deze is vervuld! Of bent u juist op zoek naar een baan bij een duurzaam bedrijf of organisatie? Ook dan is dit de website voor u.
Zie: http://www.deduurzamevacaturebank.nl
De Duurzame Vacaturebank