Tibetaanse demonstratie in Katmandu uiteengeslagen

24/03/2008 17:11

Stichting Vluchteling giro 999

Tibetaanse demonstratie in Katmandu uiteengeslagen

In Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, vragen Tibetanen vandaag op verschillende plekken aandacht voor de situatie in Tibet. Ongeveer 200 Tibetaanse vluchtelingen en monniken protesteerden bij een gebouw van de VN tegen het harde optreden van de Chinese autoriteiten in Tibet. De demonstratie is door de politie uiteengeslagen. Dit meldden twee medewerkers van Stichting Vluchteling die op dit moment in Kathmandu zijn

De demonstranten pleiten voor meer druk op de Chinese regering om geen geweld te gebruiken tegen vreedzame Tibetaanse demonstranten, gearresteerde Tibetanen vrij te laten en de internationale pers toegang te geven tot Tibet. Bij eerdere vreedzame protesten in Nepal zijn de afgelopen week in totaal honderden mensen tijdelijk gevangen gezet. Bij stille protesten voor het gebouw van de Verenigde Naties in Kathmandu gebruikte de politie traangas om de menigte uiteen te drijven. Tientallen Tibetanen raakten bij de protesten gewond en moesten worden behandeld in het ziekenhuis. De politie heeft arrestatiebevelen uitgegeven en dreigt Tibetaanse arrestanten uit te leveren aan China.

"Indien de Nepalese autoriteiten woord bij daad voegen, en Tibetanen uitlevert aan China, moet gevreesd worden voor hun veiligheid." zegt voorlichter Tirsa Hofstee van Stichting Vluchteling. "Afgelopen vrijdag waren we in een tempel in een Tibetaanse wijk aan de rand van de stad waar honderden mensen dagenlang bijeenkomen om gezamenlijk te bidden voor vrijheid en een einde aan het geweld." Eind vorige week riep de organisatie Human Rights Watch de Nepalese regering op een einde te maken aan het geweld en de willekeurige arrestaties van Tibetanen.

Al decennia lang vluchten jaarlijks zo'n 2.000 Tibetanen naar buurland Nepal. De tocht over de Himalaya is levensgevaarlijk. Sinds 2003 voelen de vluchtelingen zich niet meer veilig in Nepal. De Nepalese regering deporteerde dat jaar 18 nieuw aangekomen vluchtelingen, onder wie kinderen, naar China. Bovendien krijgen nieuw aangekomen vluchtelingen sindsdien in Nepal niet langer identiteitsbewijzen, waardoor nieuwe vluchtelingen illegaal in het land verblijven. De meeste nieuwe vluchtelingen reizen via Nepal naar buurland India. Naar schatting leven op dit moment 20.500 Tibetaanse vluchtelingen in Nepal, ruim 3.500 vluchtelingen hebben geen officiële papieren. In Tibet protesteren monniken al geruime tijd voor meer vrijheid. China zwaait al meer dan vijftig jaar de scepter in Tibet, een gebied dat de Chinese autoriteiten als provincie beschouwen. Uit het land komt nauwelijks nog controleerbare informatie, nadat buitenlandse media Tibet moesten verlaten.

Noot voor de pers:

De twee medewerkers van Stichting Vluchteling keren dinsdagmorgen, 25 maart, weer terug naar Nederland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Brouwer, persvoorlichter van Stichting Vluchteling: 06 27389819.