Stappen voor KiKa


1200 kilometer lopen in achttien dagen voor het goede doel

RONDE VAN NEDERLAND, 20080315 -- Grenzen verleggen, dat doen wandelsporters Huib van Broekhoven en Annie van der Meer graag. Na een wandeltocht van 220 kilometer aan een stuk, lopen ze dit jaar twaalfhonderd kilometer in achttien dagen. De fietsroute Ronde van Nederland was de aanleiding, de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is hun drijfveer. Op tweede paasdag starten ze in Ouddorp. In etappes van tachtig kilometer per dag hopen ze op 10 april de badplaats weer binnen te lopen in een zegetocht voor het goede doel.

In wandelland zijn Huib van Broekhoven en Annie van der Meer bekende wedstrijdlopers op de lange afstanden. Zij bezit vier wereldrecords en een vermelding in het Guinness Book of Records. Als enige vrouw liep zij bijvoorbeeld de ultrawedstrijd Parijs-Colmar van 518,5 kilometer non-stop. Hij loopt jaarlijks minstens tien tochten van honderd kilometer of meer en bedacht een tocht van 220 kilometer om zichzelf uit te proberen. Ze kennen elkaar van het wandelen en lopen goed samen.

"Ik zocht een nieuwe uitdaging en de fietsroute Ronde van Nederland bracht me op het idee", vertelt Van Broekhoven. "Twaalfhonderd kilometer achterelkaar doorlopen over asfalt moet mogelijk zijn. Tegelijk wilde ik het koppelen aan een goed doel. Na gesprekken met Annie van der Meer zijn we op KiKa uitgekomen, omdat we beiden in onze omgeving hebben meegemaakt hoe vreselijk kanker mensen kan treffen. Voor kinderen is dat helemaal erg om mee te moeten maken."

De beide echtgenoten van het duo begeleiden hen met campers voor eten en drinken onderweg en voor de overnachtingen. Om het gesprek gaande te houden en ze er doorheen te praten als dat nodig is, hebben ze gastlopers meegevraagd. Iedere dag lopen twee tot vijf wandelaars tachtig kilometer met hen mee. De route is opgedeeld in zestien etappes en twee rustdagen. Een korte dag om te beginnen, veertien maal tachtig kilometer en de laatste dag 45, waarbij zoveel mogelijk mensen mogen meedoen mits ze KiKa steunen.

Van Broekhoven: "We willen minstens tienduizend euro bijeenbrengen. We hebben gecollecteerd, zoeken sponsoren en proberen zoveel mogelijk te organiseren met giften. Iedereen kan via de website www.stappenvoorkika.nl geld storten per kilometer, per wandeldag of anderszins. En wie wil, kan de laatste dag met ons meelopen. Tegen betaling aan KiKa krijgen ze dan verzorging onderweg. Het zou geweldig zijn vanaf Walcheren met een stoet van wandelaars over de Neeltje Jans deze prestatietocht uit te lopen."


De Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) werft fondsen voor de zeven kinderkankercentra in Nederland. Zij doen onderzoek om versneld therapieën beschikbaar te maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker.


Website: www.stappenvoorkika.nl


Etappeoverzicht:
* 24 maart: Ouddorp - Haringvlietsluizen
* 25 maart: Haringvlietsluizen - Noordwijkerhout
* 26 maart: Noordwijkerhout - Camperduin
* 27 maart: Camperduin - Zurich
* 28 maart: Zurich - Wierum
* 29 maart: Wierum - Glimmen
* 30 maart: rustdag
* 31 maart: Glimmen - Veenoord
* 1 april: Veenoord - De Lutte
* 2 april: De Lutte - Barchem
* 3 april: Barchem - Loo
* 4 april: Loo - Well
* 5 april: Well - Lierop
* 6 april: rustdag
* 7 april: Lierop - Ulvenhout
* 8 april: Ulvenhout - Waarde
* 9 april: Waarde - Kamperland stormvloedkering
* 10 april: Kamperland stormvloedkering - Ouddorp





Stappen voor Kika