Technische Universiteit Delft

Van Senseo tot Ipod
door M&C

Colleges van het HOVO - Industrieel ontwerpen

25 maart 2008 | 10:00 uur - 12:15 uur
plaats: Faculteit Techniek, Bestuur en Management

door Dr.ir. J.F.M. Molenbroek

Overige data

1, 8, 15 en 22 april 2008

Regelmatig komen we in aanraking met mooie nieuwe consumentenproducten, waar opeens iedereen belangstelling voor heeft. Denk in de afgelopen jaren maar aan de Senseo, het koffiezet apparaat van Philips en Douwe Egberts, of de TomTom, de mobiele telefoon, de Ipod.
In deze cursus willen we iets vertellen over de achtergrond van hoe deze producten tot stand komen en waar dat van afhangt. Wees gerust het is niet helemaal voorspelbaar of een product succes heeft. We zullen ook tegenvoorbeelden noemen van producten die nooit een succes zijn geworden, hoewel ze schitterend waren qua techniek en gebruiksgemak, zoals de videorecorder van Philips met 24 uur opname capaciteit.

Industrieel ontwerpen is echter meer dan het ontwikkelen van deze gadgets. Het vakgebied omvat in het algemeen producten die veel en intensief door mensen worden gebruikt. Dus ook meubilair, auto's, rugzakken, en software zoals de NS-reisplanner of een kaartjesautomaat vallen hieronder.

In de cursus vertellen we iets over het ontstaan van industrieel ontwerpen als integratie van kunst en techniek, van successen en mislukkingen en van wat nog verbeterd kan worden zoals een rollator. Ook vertellen we wat de belangrijkste vakgebieden achter IO zijn, zoals de integratie van ergonomie, vormgeving, marketing en constructie. De belangrijkste drijfveer tegenwoordig heet mensgericht ontwerpen of User-Centered Design, maar ook Inclusive Design, Design for All en Universal Design komen aan bod. Het onderwijs en onderzoek op dit vakgebied zullen we kort toelichten aan de hand van enkele voorbeeldprojecten waarbij blijkt dat tegenwoordig observatie onderzoek een wezenlijk onderdeel uitmaakt van industrieel ontwerpen.

Meer informatie? www.delft-toptech.nl/hovo

Laatst gewijzigd: 06 maart 2008