Technische Universiteit Delft

Het wonderbaarlijke heelal
door M&C

Colleges van het HOVO - Van het allerkleinste tot het allergrootste: een inleiding sterrenkunde

25 maart 2008 | 13:30 uur - 15:45 uur
plaats: Faculteit Techniek, Bestuur en Management

door Dr. Dap Hartmann

Overige data

1, 8, 15 en 22 april 2008

Wie heeft er nooit op een mooie zomeravond, bij voorkeur liggend in het gras, naar de sterrenhemel gekeken en zich de vraag gesteld: waar komt dat toch allemaal vandaan? Hoe groot en hoe oud is het heelal eigenlijk, en waar passen wij mensen in dat geheel? Voor je het weet, heb je tientallen vragen gesteld. Belangrijke vragen, waarop verrassend genoeg meestal ook antwoorden bestaan.

In deze vierdelige cursus gaan we in op de meest fundamentele vragen die de mensheid hebben bezig gehouden. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat we daarop de antwoorden gevonden hebben? We weten nu zoveel meer dan 100 jaar geleden, maar we weten ook nog heel veel dingen niet. Het hier en het nu bieden een geweldige gelegenheid om daar eens bij stil te staan. Het zichtbare heelal vormt slechts een klein deel van de totale schoonheid van het universum. Maar sterrenkundigen weten verbluffend veel overdingen die met het blote oog niet eens zichtbaar zijn.

Deze cursus biedt een eerste kennismaking met de sterrenkunde. Er is geen voorkennis vereist, alleen een gezonde dosis belangstelling en een kritische blik. Sterrenkundigen nemen namelijk niets voor zoete koek aan - ze willen harde bewijzen zien. Wat zijn dat eigenlijk, `harde bewijzen' ? U leert hoe astronomische waarnemingen hebben geleid tot ons huidig beeld van de opbouw van het heelal. Met als vertrekpunt onze aarde, wordt het zonnestelsel (met de zon, planeten, kometen, ...) verkend. Daarna maken we een reis tot in de verste uithoeken van het heelal, en weer terug. En we gaan natuurlijk in op de vraag of er ook elders in het heelal leven aanwezig is...

Meer informatie? www.delft-toptech.nl/hovo

Laatst gewijzigd: 06 maart 2008