NCRV

Ten Einde Raad!

waarde(loze)bonnen en halsstarrige gemeente

Dinsdag 25 maart 2008

22.30 uur, Nederland 1

Nederland is vol bureaucratische instanties en stroperige klachtenprocedures. In NCRVâs Ten Einde Raad! zijn mensen belangrijker dan regels. Zakenvrouw Annemarie van Gaal is de spil van het programma en coacht mensen die zijn vastgelopen in de ambtelijke molen. Zij hoort hun klachten aan, analyseert het probleem en maakt met hen een plan van aanpak. Als zaakwaarnemer zet zij gedupeerden op het juiste spoor en grijpt in als het nodig is.

In deze aflevering ondersteunt Annemarie Nico en Ria van den Berg. Zij wonen al ruim 30 jaar in een huurwoning. Ze krijgen een folder in de brievenbus dat ze hun woning mogen kopen en dat ze daarbij waardebonnen ter waarde van bijna 3.000 euro zullen ontvangen. Ze besluiten de koop aan te gaan, maar de bonnen komen niet. Nico schrijft en belt keer op keer, maar de woningbouwvereniging verklaart dat de aanbieding niet voor hen bedoeld was. De aangegeven reden: het echtpaar zou sinds het jaar 2000 van een àndere corporatie huren. Het echtpaar weet daar zelf niets van. Helpt Annemarieâs strategie om de waardebonnen te redden?

Ook is Annemarie in Den Haag. Dien Rexwinkel woont al ruim 20 jaar in haar woning op huisnummer 37. De woningen worden gerenoveerd en Dien en echtgenoot moeten maandenlang verplicht het huis uit. Terwijl zij op de camping bivakkeren horen ze dat de buren van nummer 39 niet meer terugkomen. Na de renovatie kunnen Dien en echtgenoot dit (verder identieke) hoekhuis betrekken, met een ruimere tuin. Dien heeft ernstige longklachten. Ze krijgt een medische indicatie voor een traplift. Alleen de gemeente weigert die te vergoeden. De reden: Dien is verhuisd naar een niet-aangepaste woning.

Lukt het Dien met hulp van Annemarie de gemeente op andere gedachten te brengen?