RVD: minister-president Balkenende en staatssecretaris Timmermans bezoeken Polen

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

19 maart 2008

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Timmermans brengen op dinsdag 25 en woensdag 26 maart een bezoek aan Polen (Gdansk en Warschau), dat in het teken zal staan van de hechte politieke en economische banden tussen Nederland en Polen. De bewindslieden worden vergezeld door bestuurders van een aantal grote Nederlandse bedrijven uit onder andere het bank- en verzekeringswezen, de civiele techniek, de milieutechnologie en de logistieke sector.

Op woensdag 26 maart a.s. zal de minister-president een ontmoeting hebben met zijn eind vorig jaar aangetreden Poolse ambtgenoot minister-president Tusk waarbij ook staatssecretaris Timmermans aanwezig zal zijn.

In Gdansk staan naast gesprekken met de lokale autoriteiten over de economische ontwikkelingen in de regio en kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, ook een tweetal economische bezoeken op de agenda, respectievelijk in het kader van het Europese voetbalkampioenschap Euro 2012 en een bezoek aan een Nederlands agrarisch bedrijf. In Warschau zal een ontmoeting plaatshebben tussen de minister-president, de voorzitter van VNO-NCW, dhr. Wientjes, vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en de Poolse vice-premier (tevens minister van economische Zaken) Pawlak.

Tijdens het bezoek zal tevens in belangrijke mate aandacht worden besteed aan de raakvlakken in de Nederlandse en de Poolse geschiedenis die met name terug te vinden zijn in de stad Gdansk en in de polders in de omgeving die in de 17e eeuw door Nederlanders zijn drooggemaakt. De minister-president zal een bezoek brengen aan het gezamenlijk cultuur historisch erfgoed. Tevens zullen beide bewindslieden gezamenlijk een ontmoeting hebben met oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa, waarna de tentoonstelling over de vakbond Solidariteit, die een rol speelde bij de omwenteling in Midden- en Oost Europa, zal worden bezocht. In Warschau zal minister-president Balkenende eveneens stilstaan bij de belangrijke rol die de Polen hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland, in de vorm van een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat.

Eerder die dag zal de minister-president een lezing geven aan de private universiteit, Collegium Civitas.

RVD, 19.03.08, 10.02 uur

Noot voor redacties (