Gemeente Amsterdam


Gemeente Amsterdam

Ingenieursbureau

Persbericht

18 maart 2008

Inhijsen eerste brug met brugdek van Zeer Hoge Sterkte Beton

Op 25 maart 2008 wordt de Wolthuisbrug in Purmerend ingehesen. Het brugdek wordt rond 12.30 uur op zijn plaats gebracht.

De brug ­ ontworpen door Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) in opdracht van de Gemeente Purmerend ­ is als eerste brug in Nederland uitgevoerd met een brugdek van Zeer Hoge Sterkte Beton (ZHSB). IBA heeft de laatste jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het toepassen van Zeer Hoge Sterkte Beton. Uit dit onderzoek bleek dat door de gunstige eigenschappen ZHSB veel winst in vormgeving is te behalen omdat het mogelijk is veel slankere ontwerpen te maken. Een ander voordeel van het toepassen van Zeer Hoge Sterkte Beton voor een brugdek is dat het ruw afgewerkt kan worden. Hierdoor hoeft geen slijtlaag te worden aangebracht en dat scheelt in de onderhoudskosten.

De Wolthuisbrug komt in een park in het centrum van Purmerend. Deze bijzondere brug maakt een verbinding tussen de Wolthuissingel en de Plantsoengracht. Het architectonische ontwerp is gemaakt door Henk Meijer van Kerste-Meijer architecten. Om de brug goed in te passen in de omgeving heeft deze een zwierig karakter. Dit is te zien is in onder andere het leuningwerk, de integratie van de openbare verlichting en het slanke brugdek. Het brugdek is uitgevoerd met een kern van 30 cm dik verlopend naar de buitenzijden tot 15 cm. De brug heeft een overspanning van 14 meter met een fietspadbreedte van minimaal 2,5 meter en een voetpad van minimaal 1,75 meter. Doordat de brug een lichte toog heeft, is er voldoende doorvaarthoogte.

IBA verwacht de expertise die op het gebied van Zeer Hoge Sterkte Beton is ontwikkeld in de toekomst vaker toe te kunnen passen