Gemeente Schiedam


Maart

Eerste voorlichtingsavond Werk aan de Winkel

19 maart 2008

Het winkelgebied in de Schiedamse binnenstad moet een forse opknapbeurt krijgen. Met het project Werk aan de Winkel stimuleert de gemeente eigenaren en ondernemers die de handen uit de mouwen willen steken bij de aanpak van hun panden. Eigenaren en ondernemers op onder andere de Hoogstraat, (Korte) Dam en het Broersveld kunnen rekenen op een flink aantal aantrekkelijke subsidies, deskundige hulp en advies.

De aanpak gaat dit voorjaar van start op het gedeelte van de Hoogstraat vanaf de Brede Marktsteeg, Korte Dam naar de Bokkensteeg. Eigenaren en ondernemers in dit gebied krijgen deze week een brief in de bus met een uitnodiging voor een informatieavond op dinsdag 25 maart. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de aanwezigen meer informatie over het project en over de verschillende subsidiemogelijkheden. Ter plekke kunnen afspraken worden gemaakt over een bouwkundige opname van een pand of over subsidieaanvragen.

Aanpak in fasen
Om iedereen goed te kunnen begeleiden, wordt het project in fasen uitgevoerd. Eerst wordt van ieder pand een bouwkundig onderhoudsrapport gemaakt, dat de eigenaar gratis krijgt aangeboden van de gemeente. Deze rapportage geeft aan welke werkzaamheden aan het casco (de schil van een pand zoals gevel, dak, muren, vloeren) nodig zijn. Het rapport wordt met de eigenaar besproken, waarbij tevens de verschillende subsidiemogelijkheden aan de orde komen.

Voor het opknappen van het casco kan een eigenaar via de gemeente een laagrentende lening afsluiten. Dit betekent dat men vijf procent korting krijgt op de commerciële rente, waarbij een minimumrente geldt van anderhalf procent. Verder geeft de gemeente deskundige hulp, advies en begeleiding bij de aanpak van een pand.

Ondernemers
Maar ook ondernemers van een pand in het winkelgebied kunnen subsidies aanvragen, onder andere voor het schilderen van de gevel. Daarnaast krijgen zij bijvoorbeeld honderd procent van de kosten terug bij het weghalen van bestaande reclame, van een dicht rolluik of van een luifel.

Voorop staat dat de gemeente samen met eigenaren/ondernemers een forse impuls wil geven aan de winkelstraten. Een overzicht van alle subsidies staat op de gemeentelijke website. Klik op hier om meer te lezen over het project.

De informatiebijeenkomst voor de eerste fase van de aanpak wordt op 25 maart gehouden van 18.00 tot 20.30 uur in het bedrijfsrestaurant van het Stadskantoor.

Wethouder Menno Siljee heeft op 12 maart het startsein gegeven voor het project Werk aan de Winkel met de overhandiging van de informatiefolder aan de ondernemers Bianca Kisjes en Etiënne Collé. (Fotobijschrift)
Wethouder Menno Siljee heeft op 12 maart het startsein gegeven voor het project Werk aan de Winkel met de overhandiging van de informatiefolder aan de ondernemers Bianca Kisjes en Etiënne Collé.