Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 20 maart 2008

Student AKV St. Joost ontwerpt affiche Dag van de Filosofie

Postertentoonstelling van alle ingezonden ontwerpen in Dante gebouw UvT

Guus Gijben, derdejaars student van AKV St. Joost, heeft het winnende affiche ontworpen voor de Dag van de Filosofie 2008, waarvan het thema dit jaar 'de stad' is. Van 25 maart t/m 4 april worden in de foyer van het Dante gebouw op de Universiteit van Tilburg alle ontwerpen voor het affiche tentoongesteld. De flitsende chaos van Guus Gijben verbeeldt een aspect van de stad dat direct aansluit bij de beleving van de hedendaagse stad. Dat de datum uit de chaos van het affiche spat maakt het werk van Guus tot een professioneel werk.

Ontwerp een beeld en een programmakrant voor de Dag van de Filosofie 2008. Met deze opdracht in wedstrijdvorm gingen 16 eindexamenkandidaten grafisch ontwerpen van de St. Joost Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving een semester lang aan het werk. Het beste ontwerp is te zien op de website van de Dag van de Filosofie, op alle affiches en flyers van de Dag en in de verlichte billboards in heel Tilburg. De krant wordt aan alle bezoekers van de Dag van de Filosofie uitgereikt.

Middels filosofische en literaire tekstfragmenten en filmbeelden werden de studenten binnengeleid in het thema van de Dag van de Filosofie. Het enthousiasme van de studenten was groot. Een opdracht binnen het curriculum voor een ontwerp dat daadwerkelijk in de praktijk gebruikt gaat worden is een unicum. Studenten bespraken wekelijks met docent Toine Post en Judith Schiks de voortgang. De presentatie van de posters stelde de organisatie van de Dag van de Filosofie voor een moeilijke keuze. Twee affiches sprongen eruit. Het ene zeer poëtisch, de ander flitsend. Het winnende ontwerp voor beeld en krant vormt één geheel.

De Dag van de Filosofie wordt georganiseerd door het departement Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg in samenwerking met Studium Generale en de St. Joost Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving (Avans Hogeschool).